top of page

Viața ca profesor în Gojdu – Corina Luncan

Autor: Țenț Daria - Redactor GOJDIȘTII

Informatica este un subiect des accesat și de mare interes pentru majoritatea elevilor gojdiști. Însă am stat vreodată să ne gândim la profesorii care încă de la început ne stârnesc pasiunea și ne sporesc interesul? Dacă te regăsești în această afirmație, te îndemn să arunci o privire la următoarele rânduri, căci astăzi continuăm seria de interviuri cu profesori, aflând mai multe despre doamna profesor, Corina Luncan, atât pe plan profesional cât și personal.


1. Ce v-a determinat să alegeți această cariera? De ce informatica?

"Am ales informatica pentru că mi se potrivește în general orice implică domeniul real, iar în facultate am fost fascinată de dinamica informaticii. Mi-am spus că dacă marele profesor de matematică Grigore Moisil a introdus informatica în țară, înseamnă că merită studiată. Printr-un concurs de împrejurări, la terminarea facultății, am început să predau informatică. Atunci eram convinsă că mă voi întoarce la cealaltă specializare, matematica. După câțiva ani însă, am decis că informatica mi se potrivește, la fel ca meseria de dascăl."

2. Care sunt amintirile dumneavoastră din prima zi de predare în Gojdu?

"În primul rând am avut emoții pentru că mă întorceam în Gojdu de data aceasta de cealaltă parte a catedrei iar apoi pentru că aveam, în acel an, numai ore la clasele a XII-a și diferența de vârstă între mine și elevi era mică. Emoțiile din prima zi de școală au rămas la fel de mari la fiecare început de an școlar și la fiecare generație nouă de elevi, acum având la bază amintirile legate de generațiile trecute."


3. Pe parcursul anilor dumneavostră de predare, ați observat anumite schimbări la elevi ?

"Da, elevii de acum au acces instantaneu la informații și poate acest lucru nu încurajează atât de mult învățarea prin descoperire, pe de altă parte așa reușesc să evolueze mai rapid dacă învață să le folosească."


4. În afara școlii, cu ce vă place să vă ocupați timpul liber?

"În general îmi place să citesc, să vizionez filme și să mă plimb."


5. Ce calități observați și apreciați la un elev?

"Sunt multe calități pe care le apreciez la elevi, printre acestea se numără: integritatea, calmul, creativitatea, deschiderea spre nou, dorința de implicare."


6. Cum abordați un elev ce are o atitudine negativă față de ora dumneavoastră?

"În primul rând încerc să-mi dau seama de ceea ce provoacă atitudinea negativă, informatica presupunând multă muncă și rezultate care sunt evaluate automat, de către calculator, ceea ce creează nu o dată frustrări legate de evaluare și obținerea rezultatelor dorite. Important este să învețe să judece corect, ceea ce îi va aduce beneficii pe termen lung în orice domeniu de activitate va alege să profeseze."


7. Aveți o carte preferată? Dacă da, care este aceea?

"Nu pot afirma că aș avea doar o carte preferată dar, dintre cărțile clasice, mi-a plăcut mult cartea „O viață” care îl are ca autor pe Guy de Maupassant. Am citit-o când aveam vârsta apropiată de cea a personajului principal și am rezonat cu trăirile acesteia. Am ales să nu o recitesc la maturitate pentru a nu-mi schimba percepția asupra acesteia."


8. Dacă ați putea da timpul înapoi, ați alege să schimbați ceva? Dacă da, ce?

"În viață sunt multe lucruri pe care poate le-am face altfel dacă ne-am putea întoarce în timp dar atunci nu am mai fi noi, cei de acum, și probabil tot am vrea să mai schimbăm câte ceva la noi. Îmi place meseria pe care mi-am ales-o și nu aș vrea să o schimb dar dacă aș putea să dau timpul înapoi și ar trebui să aleg o altă meserie, probabil aș alege arhitectura doar pentru că îmbină perfect creativitatea cu matematica și informatica. Mă fascinează clădirile care sfidează gravitația în egală măsură cu elegantele clădiri vechi."


Așadar, ne bucurăm că am avut ocazia de a afla informații noi despre încă un profesor mult respectat al colegiului nostru. Mulțumim doamnei profesor Corina Luncan pentru timpul acordat, atât în cadrul scrierii acestui articol cât și în cadrul orelor de informatică.


Autor: Țenț Daria - Redactor GOJDIȘTII


148 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page