top of page

Viața ca profesor în Gojdu! - Viorel Mititean

Updated: Feb 15, 2022


Autor: Medeea Rotariu – Redactor GOJDIȘTII


« Realizarea care întotdeauna mi-a provocat bucurie și mulțumire a fost creșterea semnificativă a interesului față de fizică a elevilor mei, dorința de-a înțelege și percepe lumea prin natura logică a fenomenelor și legilor fizice. »


Astăzi am avut plăcerea de a-i lua un interviu domnului profesor de fizică Viorel Mititean. Pot spune din proprie experiență că orele cu domnul profesor sunt interactive și deosebite, dorința dumnealui fiind de a ne face să înțelegem cât mai bine legile fizicii și de a ne stârni interesul față de această materie atât de vastă și importantă, care se găsește în fiecare element al lumii înconjurătoare.


1. Ce v-a determinat să alegeți această profesie?


În anul 1985, când eram elev în clasa a XII-a, oscilam între a da admitere la Facultatea de fizică, deoarece îndrăgeam mult această disciplină, sau la Politehnică, pentru că a fi inginer în acea perioadă era un trend. Am ales fizica și datorită faptului că la admitere nu se cerea trigonometria, unde erau multe formule de memorat, ceea ce nu era o plăcere deosebită pentru mine. Trebuie să remarc, de asemenea, că alegând fizica nu m-am gândit neapărat la cariera de profesor, având mai degrabă dorința de a cerceta și de a înțelege lumea la un alt nivel de cunoaștere. După ce am terminat studiile universitare în 1990, în contextul evenimentelor politice din decembrie 1989, am ales profesia de dascăl de fizică, fiind repartizat, datorită mediei de absolvire, la Liceul "Emanuil Gojdu" de atunci.


2. Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră din punct de vedere profesional?


Nu aș putea numi o anumită calificare a mea sau o performanță a elevilor mei drept cea mai mare realizare profesională. De-a lungul anilor, am pregătit mulți elevi pentru examene, olimpiade și concursuri de fizică, satisfacțiile fiind evident deosebite, când elevii mei obțineau premii înaintea altora bine pregătiți de la alte școli renumite din țară. Însă realizarea care întotdeauna mi-a provocat bucurie și mulțumire a fost creșterea semnificativă a interesului față de fizică a elevilor mei, dorința de-a înțelege și percepe lumea prin natura logică a fenomenelor și legilor fizice. Faptul că, în urma orelor mele, am reușit să transmit ceva util și interesant, că le-am stârnit copiilor și adolescenților curiozitatea pentru documentare și aprofundare, că i-am determinat pe unii să facă o alegere în carieră în domeniul științelor, toate acestea le consider o realizare! Sau, cu alte cuvinte, dacă am contribuit la formarea unor judecăți corecte și am putut "deschide mintea" elevilor mei spre analiză și rațiune înseamnă pentru mine că am avut o mare realizare!


3. Care sunt cele mai memorabile amintiri din învățământ cu elevii dumneavoastră, de până acum?


Sunt multe amintiri! Și sunt memorabile, atât datorită elevilor distinși drept performanți, cât și datorită elevilor distrați și indiferenți, pentru care mi-am asumat răspunderea în multe tabere și excursii. În primul rând, nu pot uita emoțiile, pe care le-am trăit la olimpiadele naționale de fizică, la premierea unităților școlare într-un cadru festiv, pentru rezultatele elevilor gojdiști la olimpiadele internaționale, dar și reușitele organizării concursurilor regionale sau ale olimpiadelor naționale în școala noastră, ca profesor de fizică sau director. În al doilea rând, îmi voi aminti mereu de excursiile, proiectele și taberele, pe care le-am organizat sau la care am participat cu elevi cuminți și mai puțin cuminți. Menționez doar un concurs "Evrika", desfășurat în 2003 la Brăila (sper că nu greșesc!), la care am plecat cu o echipă de 12 elevi gojdiști, mult mai puțini (o treime), față de participanții de la favoritul Liceu Internațional de Informatică din București. Fiind ambițioși și bine pregătiți, am reușit să obținem locul I și mai multe premii decât renumitul colegiu, spre bucuria și satisfacția noastră. Cât privește partea extrașcolară, trebuie să amintesc taberele de la Predeal, Năvodari, Bucșoaia, Paralia Katerini sau schimburile școlare din Chile, Olanda, Polonia sau Turcia. Un moment, pe care nu îl pot uita, deși a trecut multă vreme, este o excursie la Șuncuiuș, organizată cu două clase de-a XI-a, împreună cu profesorul Chirilă Viorel. Rețin exact că elevii erau atât de energici, exuberanți și neliniștiți, încât noi doi, profesorii, am fost nevoiți să ne scoatem paturile pe holul pensiunii și să dormim pe rând, astfel încât cel ce stătea "de veghe" să se asigure că totul se va termina cu bine și în siguranță.


4. Ce ar trebui schimbat la modul general pentru ca elevii de pretutindeni să obțină mai mult interes în fizică?


Fizica s-a dovedit a fi o disciplină greu accesibilă multor elevi, însă cine o poate înțelege și poate opera cu termenii și legile ei, sigur va avea o șansă în plus în viață. Multe țări din Europa, dar nu numai, au revenit asupra disciplinei, acordându-i locul cuvenit. În contextul tehnologizării societății, fizicienii, informaticienii și inginerii sunt determinanți în evoluția descoperirilor științifice și a progresului tehnologic! Dar cele trei profesii se pot regăsi la o singură persoană... Există specializări ca fizică computațională sau fizică medicală, care îmbină domenii ale științei și formează specialiști cu o viziune largă, de ansamblu. La nivelul școlilor din România, programa de fizică ar trebui revizuită în sensul aprofundării caracterului aplicativ al disciplinei, a dotării laboratoarelor cu aparate moderne care să reflecte noțiunile teoretice și să formeze elevilor reale competențe. Atunci, majoritatea elevilor ar percepe din altă perspectivă fizica, ar realiza legătura între teorie și aplicabilitate practică și, probabil, chiar ar îndrăgi-o. Dar, pentru acest deziderat, este nevoie de o finanțare serioasă a sistemului, ceea ce într-un viitor apropiat nu cred că este posibil. În alt context, facultățile au renunțat de mult timp la a stabili fizica drept disciplină de admitere. Mare păcat! Au existat ani în care inclusiv Facultatea de Medicină a realizat selecția printr-un examen obligatoriu din fizică. Dintre acei candidați de atunci, unii sunt merituoși medici de astăzi, renumiți în toată lumea. Și încă ar fi multe de spus!


Îi mulțumim domnului profesor pentru interviu și mai ales pentru felul în care ne apropie de fizică, încurajându-ne să căutăm răspunsuri la întrebările noastre despre cum funcționează universul.


Autor: Medeea Rotariu – Redactor GOJDIȘTII

1,220 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page