top of page

Viața ca profesor în Gojdu! – Augustin Stan



Autor: Handa Miruna - Redactor GOJDIȘTII


„Viața este o ecuație matematică. Pentru a câștiga cel mai mult, trebuie să știi cum să transformi aspectele negative în pozitive.” – Anonim.


Astăzi continuăm seria interviurilor cu profesorii școlii noastre alături de domnul profesor Augustin Stan. Dânsul predă în școala noastră de 33 de ani, însă profesează în acest domeniu de peste 40 de ani. Am avut plăcerea de a-i lua un interviu dânsului, fiind atât profesorul cât și dirigintele meu. Dumnealui este un profesor excepțional, ale cărui lecții sunt atât plăcute cât și eficiente.


· V-ați dorit întotdeauna să deveniți profesor sau aveați alte planuri pentru viitor?

În anul 4 de facultate am lucrat puțin în învățământ. Am luat o jumătate de normă didactică la o școală generală din Someșeni și am predat un trimestru acolo în ideea că voi fi informatician și nu voi mai avea legătură cu învățământul. Pe vremea aceea absolvenții de facultate primeau un post prin repartiție ministerială, acesta fiind viitorul loc de muncă. Deoarece nu am găsit un post în domeniul informaticii care să fie într-un oraș mai mare am luat un post în învățământ. În acel an se trecuse de la 3 ore pe săptămână la 4, astfel încât s-au ivit posturi. Nu regret în niciun caz așa-zisa conjunctură și îmi place profesia de dascăl. Mi-au plăcut mult acești 33 de ani petrecuți în Gojdu deoarece acest liceu mi-a oferit un confort „intelectual”: aici am avut parte de elevi inteligenți și în general bine educați.

· Lumea evoluează constant și școala este diferită față de cum era mai demult. Cum ați reușit să vă adaptați modul de predare la schimbările care au survenit?

În opinia mea, s-a schimbat în bine. Am și acum 2 clase de a 9-a și elevii sunt copii frumoși, inteligenți, preocupați de matematică, parcă sunt mai buni elevii de acum decât acum 20 de ani. Modul în care trebuia să predau nu se schimbase înainte să apară coronavirusul. Acesta mi-a dat activitatea peste cap și a trebuit să mă adaptez învățământului online. Totuși față de informatică, un domeniu care are o dinamică mult mai accentuată de evoluție, matematica o predăm la fel de sute de ani, singura schimbare fiind în clasa a 9-a când am trecut la vectori. Într-adevăr copiii sunt mai puțin motivați, criteriile de admitere la facultate nu mai sunt ca pe vremuri și o altă problemă ar fi că elevii de astăzi sunt bombardați din toate părțile: telefoane, calculatoare, internet, grupuri și aceștia nu mai au timp de învățat fiind perturbați de acești factori.

· Dacă ar fi să predați altă materie care ar fi aceea?

Cu siguranță literatura sau istoria. Orele pot fi mai plăcute decât la matematică, poți să îi atragi și la istorie și la literatura mult mai mult. Le poți aminti de anumite detalii din viața scriitorilor, lucruri care nu se găsesc în manuale. La fel și la istorie sunt multe lucruri care nu sunt scrise în cărți, dar sunt cunoscute.

· Cine a avut cea mai mare influență asupra formării dumneavoastră ca și profesor?

M-a influențat dirigentele meu din liceu și pot să spun că de la dânsul am învățat cum trebuie să fie un profesor bun. Și el era tot un profesor de matematică, iar din fericire mai trăiește. Culmea că dirigentele meu a absolvit la Gojdu, iar eu am absolvit la liceul Mihai Eminescu din Satul Mare.

· Care este amintirea dumneavoastră favorită ca și profesor?

Întotdeauna am avut o relație bună cu elevii mei și cu foștii mei elevi. M-am înțeles bine cu ei. Toate amintirile sunt frumoase. Fiecare zi alături de elevii mei este o plăcere, spre exemplu când un elev rezolvă corect o problemă dificilă sau când se anunță rezultatele la bacalaureat și văd că toți elevii mei au luat o notă mare. În special, anul trecut, au fost 5 elevi de nota 10 curat pe tot județul și 3 erau de la Gojdu, 2 din aceștia fiind din clasa la care eu am fost diriginte. Erau singurii de la profilul real cu această notă.

· Ce părere aveți în legătură cu vacanța de 2 săptămâni impusă?

Din momentul în care mi-am ales profesia aceasta de dascăl am iubit tot timpul vacanțele și le-am așteptat cu drag, m-am întristat când se terminau, dar această vacanță nu am așteptat-o și nici nu mi-am dorit-o. A fost impusă de o situație pandemică din cauza căreia sute de oameni se îmbolnăvesc.

· Care sunt valorile după care vă ghidați ca și profesor?

Copiii au o foarte mare sensibilitate și la notare trebuie să fii foarte corect cu ei așa încât să nu fie circumstanțe în care au senzația că i-ai defavorizat cu ceva. Tot timpul trebuie să ai adevărul în față și să nu faci discriminări între copii. De asemenea, ca și profesor trebuie să investești dragoste în acești copii, sunt tovarășii noștri de muncă până la urmă și o dragoste întotdeauna se întoarce înapoi. De multe ori vine câte un elev și mă întreabă „Domn profesor, aici de ce nu ați punctat?” sau „Aici cu ce am greșit?” deoarece ei nu văd mereu dacă au făcut o greșeală flagrantă. În această situație, îl rog pe alt elev să îi arate unde a greșit și să vadă de ce l-am taxat din motive obiective și nu subiective. În fața mea toți copiii sunt egali și nu am niciun motiv să-l avantajez pe unul sau pe altul sau să îi dezavantajez.

· Aveți un mesaj pe care vreți să îl transmiteți elevilor?

Mereu am invidiat tinerețea, asistam la balul bobocilor când se organiza pe vremuri și mă gândeam „Vai, dacă aș avea vârsta lor cât de fericit aș fi”. Nu știu dacă sunteți conștienți că toate clipele se duc așa de repede sau dacă mai trăiți această bucurie a vieții. În ultima vreme vă văd foarte triști și îmi pare rău că aveți o perioadă nefastă în viața voastră, atât elevii cât și studenții. Viața omului e scurtă și timpul trece neașteptat de repede prin urmare nu ar trebui să ne plictisim niciodată.


Îi mulțumesc domnului profesor pentru timpul oferit. De asemenea, îi mulțumesc și pentru că mi-a dat șansa de a-i cunoaște călătoria academică. Așadar, precum spune citatul „Poate că matematica nu ne învață să adăugăm dragoste sau să scădem ura, dar ne oferă toate motivele să sperăm că fiecare problemă are o soluție.”, consider că suntem norocoși să îl avem ca profesor pe domnul Augustin Stan care ne dovedește prin lecțiile sale că orice problemă poate fi rezolvată.


Autor: Handa Miruna - Redactor GOJDIȘTII















1,322 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page