top of page

Început de primăvară gojdistă




Autor: Sturz Miruna - Redactor GOJDIȘTII

1 Martie este prima zi a mult așteptatului anotimp, primăvara, având, de-a lungul timpului, mai multe semnificații.

Strămoșii noștri, geto-dacii, considerau că anul nou începea de 1 Martie. Pe atunci, mărțișoarele erau un fel de talismane menite să poarte noroc, oferite de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie. Apoi, în timp, tradiția mărțișorului s-a schimbat, acesta fiind dăruit înaintea răsăritului soarelui, copiilor și tinerilor (fete și băieți). Șnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu simbolizează unirea unor elemente aflate în antiteză: vară-iarnă, caldură-frig, lumină-întuneric.

Astăzi, mărțișorul primit în dar de la o persoană dragă se poartă toată luna martie, după care se pune într-un pom înflorit, pom roditor. Legenda spune că dacă îți vei pune o dorință atunci când vei agăța mărțișorul de ramurile pomului, aceasta se va îndeplini.

La începutul lunii aprilie, se pot observa mulți pomi care sunt împodobiți de șnururile mărțișoarelor agățate, semn că tradițiile și obiceiurile sunt încă vii și păstrate de mulți dintre noi.

În zona Transilvaniei există obiceiul ca mărțișoarele purtate să fie agățate pe la uși și ferestre pentru ca norocul să intre în casă, iar ghinionul să fugă și să lase loc binelui.

În spiritul sosirii primăverii și a sărbătorii de 1 Martie, Consiliul Elevilor a organizat un târg de mărțișoare între 21 februarie și 1 martie. Elevii au avut ocazia să aleagă mărțișoarele perfecte pentru cei dragi atât în curtea școlii, cât și la cafeneaua Owl, situată lângă liceu și în Parcul Lalelor. Mărțișoarele au fost realizate de colegii noștri din clasa a 10-a A alături de alți elevi din școală care s-au oferit voluntari. Târgul de mărțișoare s-a desfășurat în colaborare cu Organizația non-guvernamentală ,,Cătunul verde”.



Consiliul Elevilor a reușit să strângă suma de 1740 de lei, iar Organizația ,,Cătunul verde” 500 de lei. Suma strânsă de colegiul nostru va fi folosită pentru amenajarea Students Hub-ului, loc menit să îmbine utilul cu plăcutul, învățarea cu socializarea, și pentru podcast-ul școlii. Le mulțumim tuturor elevilor cu ajutorul cărora am reușit să clădim încă o amintire frumoasă în inimile gojdiștilor.

O primăvară frumoasă tuturor!


Autor: Sturz Miruna - Redactor GOJDIȘTII






136 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page