top of page

Visuri spulberate pentru elevii de clasa a 8-a
Autor: Mela Ardelean – Redactor Șef GOJDIȘTII


În urma memoriului alcătuit de elevii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” trimis pentru a solicita reconsiderarea desființării clasei de Științe Sociale din școala noastră, am primit un răspuns de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor.


În răspunsul primit de la inspectorat am fost înștiințați că structura propusă la nivel de județ este una prin care numărul de clase satisface numărul mic de elevi și ne este adus la cunoștință faptul că inspectoratul județean nu este obligat să acționeze pe baza unei proceduri.


Din acest răspuns am înțeles că inspectoratul nu este dispus să ne asculte vocea, cu toate că în anul precedent planul de școlarizare a eșuat, deoarece din aproximativ 3300 de elevi din tot județul aproape 230 de elevi au rămas nerepartizați în prima etapă, dintre aceștia 22 au avut medii peste 8, se pare că nu s-a învățat minte...


Conform cifrelor din anul precedent, din cei aproximativ 3300 de elevi repartizați în liceele din Bihor, în prima etapă peste 2200 dintre aceștia au optat pentru clase cu profil teoretic, iar aproximativ 1100 pentru filiera tehnologică. În mod evident cererea pentru clasele teoretice a fost în număr dublu față de cele pentru filieră tehnologică, ceea ce ne demonstrează din nou că nu dorințele elevilor sunt ceea ce contează.


Ne-a fost adus la cunoștință faptul că cele mai mici medii de intrare au fost obținute la profilul uman al colegiului nostru, așa că poate fi considerat incompatibil cu specificul acestuia, dar inspectoratul școlar le asigură elevilor din județ locuri la acest profil, în alte licee.


După cum bine știți, ne-am menținut pe primul loc la nivel de județ și am ajuns mereu în topuri la nivel național atât cu mediile de la examenul de Evaluare Națională, cât și cu cele de la examenul de Bacalaureat. Media „mică” de admitere de la profilul de Științe Sociale este oricum una foarte mare și greu de obținut, clasa de Științe Sociale având ultima medie 9,09 în anul 2020, probabil cea mai mare ultimă medie din județ pe acest profil. Faptul că inspectoratul ne „garantează” că elevii au locuri asigurate la acest profil în alte licee nu îi mulțumește însă pe elevii care se pregăteau de ani de zile ca să fie admiși la unicul profil uman al liceului. Colegiul nostru a obținut medii formidabile și la probele specifice profilului uman, așa că putem asigura menținerea unui standard ridicat pentru mediile absolvenților acestui profil, promovabilitatea la BAC din anul precedent fiind de 100%, cu medii foarte mari, chiar și de 10.


Nu am avut parte niciodată de un an școlar fără modificări. În momentul în care decidenții în educație fac schimbări bruște care urmează să afecteze atât elevii cât și profesorii, nu se gândesc la impactul negativ pe care îl aduc asupra lor. Nesiguranța adusă de aceste decizii luate fără a fi considerat binele elevilor pune educația și viitorul a sute de copii în pericol. Ne-am săturat să fim puși pe ultimul loc atunci când se presupune că ar trebui să fim principalii beneficiari ai sistemului educațional. Se pare că elevul nu este în centrul educației școlii.


Astfel de decizii nu pot fi luate cu atât de puțin timp înaintea examenului de Evaluare Națională, aceste aspecte ne demonstrează că nu educația noastră este ceea ce contează de fapt. Indiferent de necesitatea unei proceduri, visurile elevilor bihoreni au fost din nou spulberate, iar răspunsurile pe care le primim evidențiază lipsa de empatie a celor ce ar trebui să vegheze ca educația noastră să fie cât mai performantă. Ne dorim să fim înțeleși și să putem colabora în armonie cu cei ce ne decid viitorul.


Noi, elevii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” mergem mai departe! Am alcătuit un răspuns pe care l-am trimis Ministerului Educației în care am solicitat să revizuiască această problemă, astfel încât inspectoratul nu ne oferă explicații valide și nu au alcătuit nicio procedură pentru tăierea clasei noastre, sau a claselor din întreg județul.


Sperăm că vom primi un răspuns favorabil din partea acestora și că ne vom putea salva clasa în curând.

Autor: Mela Ardelean – Redactor Șef GOJDIȘTII

446 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page