Autor: Mela Ardelean – Redactor Șef GOJDIȘTII
Am fost înștiințați de curând de reducerea forțată a numărului claselor din școala noastră, mai exact viitoarea generație de clasa a IX-a din cadrul școlii noastre este posibil să nu dispună de profilul de Științe Sociale, fiind și singura clasă de profil umanist.
Prin acest articol dorim să ne exprimăm public nemulțumirea. Ni s-a întâmplat de multe ori să ne simțim fără voce în fața deciziilor venite de sus, însă de această dată simțim că este nevoie să ne spunem punctul de vedere pentru a solicita reconsiderarea deciziei de a elimina o clasă pentru viitoarea generație de boboci.
Se pare că dorințele elevilor nu contează, reducerea elevilor școlii pentru următoarea generație aduce de la sine dezamăgirea a zeci de elevi și părinți care doreau să ajungă, sau să rămână în colegiul nostru. Acest lucru ne demonstrează că inspectoratele nu numai că nu ne ascultă dorințele, dar ne distrug visurile.
Trebuie luat în considerare numărul mare de elevi pasionați, care au muncit până în momentul de față pentru a intra la Gojdu pe profilul mult dorit. Elevii au depus eforturi deosebite, sacrificându-și timpul pentru a obține medii mari, ca acum numărul de elevi să fie redus, luându-le șansa de a ajunge în liceul mult râvnit.
Promovabilitatea colegiului la examenele de bacalaureat aferente specializărilor din anii precedenți ne indică faptul că elevi care au ajuns în băncile școlii noastre au luptat din greu pentru a obține note cu care ne putem mândri în toată țara. Să nu uităm de nenumăratele premii la olimpiadele naționale, internaționale și concursuri la toate disciplinele cu care se pot mândri elevii care studiază din greu păstrând numele colegiului în topuri.
Cu toate că viitoarea generație de clasa a IX-a va avea un număr puțin mai mic de elevi față de generațiile anterioare, deoarece la început de ciclu primar au avut posibilitatea de a opta fie pentru clasa I, fie pentru clasa pregătitoare, nu înseamnă că pierderea nu este una majoră. Conform noilor legi, capacitatea maximă de elevi pentru clasele de a IX-a de anul viitor este de 26 de elevi/clasă, în loc de 28, așa că un număr de 40 de elevi față de generațiile anterioare, pierde șansa de a opta pentru cea mai bună școală din județ, în caz că se rămâne la decizia de a se tăia o clasă.
Pe lângă numărul redus de elevi, diversitatea profilurilor la noi la școală are de suferit, fără clasa de Științe Sociale, iar cei 40 de elevi să fie nevoiți să se reorienteze spre alte școli, unde calitatea actului educațional este net inferioară colegiului nostru. Gojdu a dovedit de-a lungul anilor că a găsit o rețetă perfectă pentru un liceu de succes, așa că ar fi o greșeală să stricăm tot ceea ce s-a construit ani la rând cu un efort susținut.
Cu această mentalitate, prin care parcă intenționat se vrea doar submediocritate, nu vom evolua niciodată. Dacă diminuăm șansele elevilor de a fi în elită să nu ne mirăm de o nouă involuție și mai prăpăstioasă a rezultatelor deja dezastruase ale testelor PISA.
Școala are rolul de a pregăti elevii pentru viitor, așa că nu ne dorim ca școala pe care o iubim atât de mult și în care ne punem încrederea să devină o afacere în care elevii sunt cei ce ies în pierdere. Școlile trebuie să fie în primul rând eficiente și calitative pentru elevii dornici să învețe. Ne dorim colaborare, comunicare și înțelegere între inspectorat și principalii beneficiari ai învățământului românesc, adică elevii. Numărul de clase ar trebui decis după interesul elevilor și al susținătorilor acestora și nu în funcție de alte interese, să le spunem obscure.
În urma unui studiu amănunțit nu am reușit să găsim nicio procedură prin care inspectoratul poate reduce numărul de clase de către inspectorat, cu toate că există această mică diferență în numărul de elevi. Ar trebui totuși ca acțiunile sau deciziile luate să fie realizate după o procedură clară, nediscriminatorie și mai ales în interesul elevului. Din această decizie nu reiese deloc că s-a ținut cont de interesul elevului de a studia într-o școală în care rezultatele atât la Evaluarea Națională cât și la Bacalaureat au fost în fiecare an cele mai bune din județ.
Vă asigurăm că vom face tot posibilul ca vocea noastră, a celor dornici să învețe, să fie auzită la nivel național, astfel încât să se revină asupra aceastei decizii, considerată de noi injustă și neîntemeiată. Noi în calitate de elevi ne gândim la viitoarea generație de clasa a IX-a și le dorim să aibă aceleași avantaje ca și noi, cei mai mari. Elevii colegiului au alcătuit un memoriu, pe care îl vom adresa în semn de protest, următoarelor instituții: Inspectoratul Școlar Bihor, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea în speranța că vom fi ascultați.
Autor: Mela Ardelean – Redactor Șef GOJDIȘTII
Comments