top of page
Poza scriitoruluiConsiliul Elevilor

Viața ca profesor în Gojdu – Eniko Gergely

Autor: Berger Sara – redactor GOJDIȘTII


Limba franceză este o materie ce stârnește în continuare un interes deosebit printre gojdiști, revelându-le o punte înspre comunicarea interculturală și oferindu-le, de asemenea, oportunitatea de a-și îmbogăți cunoștințele generale despre Franța și țările francofone. Totuși, a clădi bazele lingvistice ale elevilor presupune dedicare, pasiune și răbdare, iar noi, în calitate de elevi, omitem uneori să apreciem profesorii care ne călăuzesc pe culmile academice, care plantează în noi dorința de cunoaștere. Tocmai de aceea, în acest articol ce continuă seria interviurilor cu profesori, veți putea accesa povestea din spatele carierei didactice a doamnei profesoare Eniko Gergely, descoperind aspecte inedite despre viața și pasiunea deosebită față de aria lingvistică a acesteia, despre omul care se află în spatele identității de profesor.

1.Cum ați realizat că doriți să vă construiți o carieră în învățământ?

„Am descoperit că îmi place și că vreau să predau numai după ce am început să lucrez efectiv cu elevii. După terminarea liceului mi-am continuat studiile la secția franceză-română a Facultății de Litere a Universității din Timișoara din simplul și singurul motiv că mi-a plăcut limba franceză, fără să realizez atunci că, după absolvirea facultății, mă așteaptă mai mult ca sigur cariera didactică. Numai după primul an de învățământ mi-am dat seama că de fapt acesta este lucrul pe care vreau să-l fac. De aceea mă consider o persoană norocoasă care face exact ceea ce îi place.”


2. Cum v-ați descoperit pasiunea față de materia pe care o predați?

„Franceza mi-a plăcut întotdeauna, dar în clasa a XI-a, când eram elevă la Colegiul Național Doamna Stanca din Satu Mare și am trecut la profilul filologie, am avut norocul să am o dirigintă profesor de limba franceză, un om deosebit care a știut să mă atragă spre materia pe care o preda, care m-a îndrumat și mi-a oferit întotdeauna ajutor necondiționat.”


3. Care au fost materiile dumneavoastră școlare preferate și cum au influențat acestea orientarea în carieră?

„Materia mea preferată a fost muzica, am făcut 8 ani de școală de muzică și am studiat pianul. Cum a influențat muzica alegerea francezei? Nu știu, poate că m-a ajutat să descopăr sonoritatea și muzicalitatea aparte pe care o are limba franceză. ”


4. Care considerați că este cel mai frumos aspect al meseriei de profesor?

„Ca profesor, le deschizi elevilor o poartă spre ceva necunoscut pentru ei și îi inviți să intre pe acea poartă pentru a descoperi lucruri noi și pentru a-și deschide orizontul. Și ești cu atât mai mulțumit cu cât sunt mai mulți care intră pe acea poartă. Pentru mine este o mare mulțumire, de exemplu, când un elev care în clasa a V-a a venit în școală fără să fi avut vreo tangență cu limba franceză, la sfârșit de ciclu reușește să comunice în franceză, duce cu el câte ceva din ce a învățat în timpul orelor și obține, poate, și un certificat lingvistic. Sau când mă caută foști elevi și îmi spun că fac stagii în Franța sau obțin burse în țări francofone. În asemenea situații un profesor simte că este cu adevărat util, că a contribuit și el într-o anumită măsură la dezvoltarea, devenirea și reușita elevilor săi.”


5. Care ar fi o experiență memorabilă pentru dumneavoastră de pe parcursul carierei didactice?

„Nu pot să evidențiez o singură experiență, consider că întreaga mea activitate este un șir de experiențe memorabile. De-a lungul anilor am cunoscut elevi deosebiți de la care am învățat și eu multe lucruri, am derulat cu ei diferite activități și în afara orelor de curs, schimburi școlare cu Franța și Belgia, concursuri și festivaluri de muzică, excursii, și fiecare reprezintă câte o experiență care m-a îmbogățit și de care îmi amintesc întotdeauna cu mare plăcere.”


6. Care este percepția dumneavoastră asupra învățământului actual?

„Învățământul actual este lipsit de viziune, de predictibilitate. Schimbările care se produc foarte frecvent în sistem și care nu sunt argumentate în niciun fel ne derutează pe toți, profesori, elevi și părinți. După părerea mea foarte multe schimbări sunt făcute numai de dragul de a schimba ceva, că sunt niște forme fără fond.”


7. Cum considerați că s-ar putea îmbunătăți învățământul în viitor?

„Cred că ar trebui fixate câteva obiective pe termen lung sau măcar pe termen mediu, care să fie în concordanță cu nevoile și așteptările societății actuale. Dacă știm clar încotro ne îndreptăm, putem înainta, mai repede sau mai lent, pe un drum către ceva. Dacă mergem într-o direcție, dar fără să știm unde și de ce, ne pierdem și energia, și elanul, și nu e sigur că ajungem vreodată undeva.”


8. Care sunt metodele pe care le folosiți pentru a spori interesul elevilor pentru materia predată?

„Folosesc metode activ-participative în timpul orelor, încerc să implic toți elevii în timpul lecției deoarece consider că dialogul este cea mai eficientă metodă de însușire a comunicării într-o limbă străină. Utilizez cântece, filme, video-uri de pe site-urile franceze specializate care pun la dispoziție metode active bazate pe documente audio și video autentice. Astfel, elevii iau contact cu limba franceză autentică și află în același timp informații despre cultura și civilizația franceză și francofonă, care le vor fi utile în viitor. Cred că este important ca elevii să știe nu numai ce învață, ci și de ce învață ceea ce le predăm.”


9. Ați avea de oferit vreun sfat elevilor gojdiști?

„Elevii gojdiști să aibă întotdeauna încredere în ei pentru că sunt elevi cu potențial care pot realiza ceea ce își propun. Mă consider un profesor foarte norocos că am parte de asemenea elevi.”


Așadar, cunoscând acum nuanțele autentice ce animă cariera didactică a doamnei profesoare Eniko Gergely, doresc să îi mulțumesc acesteia pentru timpul acordat elaborării răspunsurilor, dar mai ales pentru răbdarea și dedicarea de care dă dovadă în cadrul orelor de curs, trezindu-ne interesul pentru materia predată!


Autor: Berger Sara – redactor GOJDIȘTII

109 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page