top of page
Poza scriitoruluiConsiliul Elevilor

Viața ca profesor în Gojdu – Dora Anderson





Autor: Ștefana Dușe – Redactor GOJDIȘTII


,,Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea” - Nelson Mandela


Astăzi continuăm seria interviurilor cu profesorii școlii noastre alături de doamna profesor Dora Anderson, care trimite în rândurile olimpicilor la geografie o mulțime de elevi care ne fac mândri anual. Considerată de majoritatea o profesoară care excelează în ceea ce face, dânsa atrage elevii prin diversitatea adusă la fiecare oră și prin modul în care te face să privești cu curiozitate materia pe care o predă. Am avut plăcerea s-o intervievez după 5 ani în care mi-a fost profesoară, făcându-mă să privesc cu alți ochi geografia, materie pe care obișnuiam să o detest în ciclul primar.


1. Ce v-a motivat să alegeți această carieră?


Plăcerea de a lucra cu copiii și dorința de a-i ajuta în a avea succes în viață, pasiunea pentru disciplina pe care o predau - geografia, dar și nevoia de a comunica fapte și idei altor persoane.


2. Credeți că profesorii pe care i-ați avut pe parcursul studiilor au jucat un rol important în urmare acestei cariere?


Da, cu siguranță. Încă din gimnaziu, din clasa a V-a am îndrăgit disciplina geografie, eram curioasă să aflu cum se produc toate fenomenele și procesele din natură (de ce erupe un Vulcan, de ce chiar dacă există plafon de nori nu întotdeauna cad precipitații și multe alte fenomene de la nivelul planetei). La ora de dirigenție am avut ca temă ce meserie dorim să avem în viitor, răspunsul meu a fost categoric profesor de geografie.


3. Cum vă afectează pandemia relațiile cu elevii și desfășurarea orelor?


Îmi lipsește foarte mult interacțiunea cu elevii, deoarece geografia nu se studiază numai în sala de clasă ci și pe teren. Cu unele clase anumite ore le-am realizat pe malul Crișului Repede – ex. Poluarea apelor și a aerului la clasa a 11- a.


4. Care este cea mai importantă realizare a dumneavoastră pe plan profesional?


Cea mai importantă realizare este faptul că fac parte din corpul profesoral al C.N. ,,Emanuil Gojdu” instituție de învățământ de prestigiu la nivel național, instituție care m-a format și pe mine ca om, eu absolvind cursurile în această școală cu mult timp în urmă.


5. Cea mai amuzantă întâmplare din timpul unei ore?


Cea mai amuzantă întâmplare – S-a rupt scaunul de la catedră în timp ce făceam prezența, dar reacția copiilor m-a uimit: în loc să râdă, o mare de ochi îmi zâmbeau și m-au întrebat daca sunt ok, elevii din primele bănci sărind să mă ajute să mă ridic.


6. Ce îmbunătățiri ați aduce sistemului de învățământ din țara noastră, dacă ați avea posibilitatea?


Cred că ar trebui să se pună mai mult accent pe interesul și abilitățile elevului, reducerea efectivelor de elevi dintr-o clasă (15–20 elevi), autonomie a instituțiilor de învățământ și cred că multe alte îmbunătățiri, ar fi necesare învățământului românesc actual.


7. Dacă ar fi să faceți o paralelă între sistemul nostru educațional și cel din alte țări, care considerați că sunt atuurile sistemului nostru?


Sistemul românesc nu este perfect, dar este structurat astfel încât să fie asigurată coerența educației conform particularităților de vârsta ale elevilor, lucru concretizat în faptul că avem rezultate extraordinare la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale. Elevii au posibilitatea prin disciplinele pe care le studiază pe parcursul anilor să-și formeze o cultură generală.


Doresc să îi mulțumesc doamnei profesoare pentru timpul acordat și pentru dedicarea cu care își practică meseria, deschizând noi orizonturi generațiilor pe care le educă. Sistemul nostru de învățământ are nevoie de cât mai mulți astfel de profesori. Profesori care știu cum să te atragă spre materia predată, care aduc noutăți la fiecare oră, care îți oferă informații ce îți vor folosi în viața de zi cu zi, nu doar în interiorul școlii și își prezintă materialul prin metode tot mai inovative, menite să te captiveze.


Autor: Ștefana Dușe – Redactor GOJDIȘTII

787 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page