Autor: Ayana Rus – Redactor GOJDIȘTII
Continuăm seria de interviuri cu profesori alături de cadrul didactic care, de ani de zile, ne ajută să înțelegem, să îndrăgim și să descoperim ceea ce este mai interesant din fizică, într-un mod atractiv, pe placul elevilor. Am avut marea plăcere de a o intervieva pe doamna profesoară Daniela Berchez și de a afla mai multe despre dumneaei, așa că în continuare vom descoperi cu toții mai multe despre viața unui profesor din Gojdu.
1. Cum v-ați descoperit pasiunea pentru fizică? Ați îndrăgit această materie încă din copilărie?
R: Voi începe cu copilăria…Copilăria mea a fost fericită, iar acest lucru s-a datorat și școlii. Îmi plăceau științele, nu neapărat numai fizica. Orele de științe trezeau în mine un interes aparte. Aveam ore de biologie în natură, orele de chimie erau doar în laborator, iar la orele de fizică lucram în echipe. Pentru mine nu era de ajuns să învăț doar la școală. Eram prezentă la toate cercurile de știință din școală. Nici acest lucru nu era de ajuns. În fiecare duminică stăteam întinsă peste o coală mare de carton și, fie desenam cine știe ce sistem sau structură la biologie, fie construiam o schemă la fizică. Orice experiment realizam la școală, îl încercam și eu acasă, dacă se putea – nu conta că era de chimie sau fizică. Odată am încercat să construiesc un retroproiector, atât de fascinată eram de imaginile redate de acesta la ore. Fizica, ceea ce înseamnă ea cu adevărat, am descoperit-o mai târziu, la liceu în clasele terminale; când o profesoară m-a învățat să caut indicii atunci când rezolv probleme. Atunci a început să-mi placă să rezolv probleme de fizică, așa cum e plăcut pentru mulți dintre noi, să iei o carte și să nu o mai pui jos din mână, până nu o lecturezi pe toată.
2. Orele de fizică implică mult contact fizic, datorită experimentelor desfășurate în cadrul acestora. Cum reușiți să transformați orele din mediul online în ore atractive și să mențineți elevii atenți și implicați?
R: Poate la această întrebare ar putea să răspundă mult elevii, dacă li se par orele de fizică (din online) interactive. Am aplicat două strategii, anul trecut - metoda flipped, o componentă cheie a sistemului blended learning (despre care cred că dă rezultate bune în privința progresului elevilor în învățare și a dezvoltării autonomiei în învățare la aceștia). Anul acesta am abordat o altă strategie, adaptată oricărui scenariu – hibrid, online, față în față. Nu am renunțat la activitățile experimentale (fizica e o disciplină în esență experimentală). Astfel am filmat scurte experimente – care la oră au constituit teme investigative pentru elevi. Prin acestea, elevii își constuiesc cunoașterea în pași mici pe baza întrebărilor care apar. De asemenea am folosit simulări, care cred că sunt îndrăgite de noua generație. În funcție de nivel, am realizat prezentări în Power Point cu animații și filme (cele mai multe realizate în laboratorul de fizică) sau dintre cele de pe internet; fișe de activitate la clasă, pentru învățare la oră și fișe temă pentru învățare acasă. Platforma Teams pe care o folosește școala noastră e generoasă în acest sens.
3. Care este cea mai frumoasă amintire cu care ați rămas din toți acești ani de predare?
R: Nu am o amintire anume, fiecare generație de elevi mă surprinde plăcut cu ceva. Dar știu că cele mai plăcute momente pentru mine sunt cele în care primesc un răspuns minune de la câte un elev care îmi creează o astfel de emoție, încât simt furnicături în tot corpul. În acel moment sunt recunoscătoare că sunt dascăl.
4. Ce vă lipsește cel mai tare de la școală, de când obișnuiam să ne vedem cu toții zilnic, față în față?
R: Să fiu eu însumi, să pot comunica cu elevii în mod firesc. Să-mi cunosc clasa, sunt dirigintă la clasa a 9-a; relațiile se construiesc față în față.
5. Cum ați descrie experiența dumneavoastră de până acum din cadrul învățământului?
R: Profesia de dascăl e un stil de viață asumat. E un parcurs în care nu ești doar profesor, ești și elev și părinte deopotrivă. E un parcurs în care înveți în fiecare zi, școală sau vacanță.
6. Există vreun îndemn care v-a ajutat să treceți prin momentele grele sau de care ați ținut cont în toți acești ani de predare?
R: Știu că am ales profesia care mă face fericită.
Îi mulțumim doamnei profesoare pentru răspunsurile date, pentru șansa oferită de a o cunoaște mai bine și pentru ajutorul și răbdarea care nu lipsesc de la nici o oră de fizică.
Autor: Ayana Rus – Redactor GOJDIȘTII
Opmerkingen