top of page

Viața ca profesor în Gojdu - Camelia Porumb



Autor: Raissa Caba – Redactor GOJDIȘTII


Orice elev își dorește să aibă un profesor bun. Un profesor bun știe că înaintea lui nu stau niște copii cărora trebuie să le predea ceva ca să scape cât mai repede de treabă. El știe că, în spatele băncilor sau a monitoarelor, sunt oameni care pot schimba viitorul.

Așadar, pentru a aprofunda legăturile dintre elevi și cadre didactice, continuăm seria de interviuri cu profesori. Astfel, am avut deosebita plăcere de a o intervieva pe doamna profesoară Camelia Porumb, care îi învață pe elevi limba engleză.


1. Ce v-a determinat să alegeți această profesie? Când ați știut sigur că asta este ceea ce doriți să faceți?


Majoritatea oamenilor își aleg profesia însă unii sunt aleși de profesie. Cred că acesta a fost și cazul meu, iar vocația mi-am descoperit-o pe parcurs. Am făcut facultatea de filologie din plăcerea de a studia limbile străine și literature, iar când am terminat facultatea m-am lăsat dusă de val și am intrat în învățământ. Ca să fiu sinceră, la acea vreme nu aveai prea multe alternative, iar noțiunea de orientare în carieră nu prea exista. Am avut noroc , dar azi dacă ar fi să o iau de la capăt, la modul conștient , cred că aș face aceeași alegere.


2. Care este lucrul care vă place cel mai mult la meseria de profesor?


Bineînțeles că munca de la clasă. Relaționarea cu elevii mei, constatarea că toată lumea a rămas cu ceva in urma lecției , întrebările care mi se pun, lucrurile pe care le învăț de la elevi, toate acestea îmi aduc satisfacții în fiecare zi.


3. Care este cea mai amuzantă amintire alături de elevii dumneavoastră?


Mi-e greu să mă gândesc la o întâmplare anume. Cred că cele mai hazlii momente pentru elevi sunt cele în care mă înființez foarte convinsă la o clasa și după ce intru îmi dau seama ca nu e cea la care aveam oră. Și asta nu mi s-a întâmplat o singură dată!

4. Cum credeți că v-a afectat învățământul online modul în care predați?


Din punct de vedere strict personal , cred ca a fost o evoluție( forțată ce-i drept!),am învățat foarte mult într-un timp foarte scurt. Printre altele, am descoperit că pe de o parte, tehnologia te poate ajuta sa comunici mai mult cu fiecare elev în parte, poți să le dai un feedback mai complex, dar pe de altă parte , nu reușești să îi cunoști mai bine, în special pe cei noi. Îmi lipsește teribil de mult să interpretez limbajul mimico-facial și gestual al elevilor, lucru care mi-ar permite să mă adaptez din mers la nevoile lor. Îmi lipsește interacțiunea directă, vie pe care o avem atunci când suntem față în față și care , cred eu , face parte din esența umană. Nu cred că mai putem fi profesori azi fără să ne folosim de tehnologie și fără să ne adaptăm în permanență, dar interacțiunea directă , cel puțin în predarea limbilor străine , rămâne obligatorie.


5. Dacă ar fi să vă descrieți cariera în 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Inspirație, comunicare , bucurie. Un profesor are mereu nevoie de idei noi, o limbă străină nu se poate preda fără comunicare iar lucrul cu copiii îmi aduce multă bucurie.


6. Care considerați că sunt beneficiile studiul limbilor străine?


Cred că în ziua de azi, beneficiile evidente pentru toată lumea sunt: carieră, studii, călătorie. Dar dincolo de acestea, a învăța o limbă străină înseamnă să ai acces la dulapul din romanul Cronicile din Narnia: pătrunzi într-o lume nouă, poți afla lucruri nemaipomenite și despre alții și despre tine.


7. Ce sfaturi aveți pentru elevii din Gojdu (o școală care se axează pe domeniul real) pasionați de materii din domeniul uman?


Cele două domenii nu se exclud unul pe celalalt ci se completează. Am întâlnit elevi care excelau atât la materiile reale cât și la cele umane. Avem numeroase exemple de matematicieni filosofi (Blaise Pascal, Bertrand Russell, filosofii grecii din antichitate) sau poeți (Ion Barbu). Important e să ne cultivăm și mintea și sufletul și să facem orice lucru care ne aduce bucurie.


Autor: Raissa Caba – Redactor GOJDIȘTII

93 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page