Universul artelor vizuale

AUTOR: Denisa Șandor

Arta nu poate fi definită prin vorbe întrucât acestea lasă de dorit atunci când vine vorba de expresia vizuală, însă experiența își spune cuvântul în cazul Cosminei Liț și al Ruxandrei Băltățescu, ambele eleve ale Colegiului Național „Emanuil Gojdu”. Ele au ales să se folosească de timpul limitatei lor existențe și să își împărtășească talentul în cel mai plăcut mod posibil.

Dar la ce ne referim când pronunțăm sfios termenul „artă”? Răspunsul dă la o parte banalul și astfel, într-o lume în care am uitat cum să ne remarcăm, cele două fete ne vin în ajutor prin prezentarea valorilor estetice pe care ele le surprind prin munca lor.

Ruxandra, elevă în clasa a 11-a, ne spune că desenul a fost pasiunea ei centrală încă de la o vârstă foarte fragedă, dar în același timp citește mult, îi place să se uite la filme de animație și să călătorească. Ea își dorește cu ardoare să dea la facultatea de arte și să se concentreze pe domeniu, deoarece îi place animația și ar vrea să lucreze pentru un studio renumit de desene animate sau, de ce nu, să își regizeze singură filmele. Îi place foarte mult și ilustrația și după cum afirmă chiar ea “ca artist, cred că o să am întotdeauna mai multe opțiuni”.

  • Ce fel de desene realizezi?

Ruxandra: „Cel mai mult îmi plac desenele digitale – am o tabletă grafică pe care o folosesc de câțiva ani. Desenez animale și creaturi fantastice, de obicei sub formă de portret. Îmi plac culorile puternice, plantele și elementele magice. Desenez și personaje umane pentru că au început să mi se pară mai interesante. Recent a început să îmi placă foarte mult și acuarela cu care pictez cam aceleași subiecte, întrucât surprind imperfecțiuni care nu se pot obține în desenul digital”.

  • Ai participat vreodată la concursuri ce implică desene digitale?

Ruxandra: „Am participat la mai multe, ajungând să obțin premii la câteva: două ediții ale concursului „et en plus je parle français” pentru care am realizat un poster și o copertă de carte. Cel mai recent m-am calificat printre finaliștii Incubatorului de Animație, pentru un design de personaj, realizat digital, pe care l-am trimis. Și chiar dacă nu e digital sunt foarte mândră de faptul că unul dintre desenele mele a ajuns la expoziția națională Art Safari București, pentru că a luat locul întâi la concursul „Odiseea Tânărului Artist”.În alt plan, Cosmina, elevă în clasa a 10-a F și

vicepreședinte în Consiliul Elevilor, este pasionată de artă, incluzând toate ramurile acesteia, dar în special pictura. Nu a dezvoltat acest hobby la nivel profesional, fiind momentan doar o modalitate de relaxare și recreere. Chiar dacă acum nu reprezintă o prioritate pentru educația și dezvoltarea sa, niciodată nu va ști ce îi rezervă viitorul în privința hobby-ului ce o ajută în prezent să ia o pauză de la realitate. Dar pentru a afla mai multe nu putem decât să observăm ce are ea de împărtășit.

  • Când ai început să îți conturezi pasiunea de a picta?

Cosmina: „Nu am avut o vârstă anume la care am început să pictez. De când mă știu am avut o înclinație spre artă și în timp am început să dezvolt mai mult această pasiune pentru desen. De la o vârstă foarte fragedă familia m-a încurajat să îmi dezvolt talentul și să îmi folosesc potențialul.”

  • Ce încerci să exprimi de obicei prin operele tale de artă?

Cosmina: „În general picturile și desenele mele surprind sentimente și trăiri pe care le-am avut la un moment dat, dar și lucruri și persoane importante pentru mine. Încerc să transpun obiectele din perspectiva mea și să dau viață obiectelor și oamenilor prin lucrările mele. Pe de altă parte, am unele desene realiste ce doar prezintă anatomia umană sau conturează în detaliu realitatea.”


La final, am ținut să le pun aceeași întrebare pentru a contura multitudinea viziunilor pe care artiștii ne lasă să le descoperim treptat în călătoria propriu-zisă printre nuanțele sortite fiecărei opere.

  • Dacă ar fi să alegi una dintre lucrările tale pe care ai plasa-o mai aproape de sufletul tău?

Ruxandra: „Cred că dintre toate lucrările mele aceasta e preferata mea. Îmi plac în special culorile alese și modul în care am realizat blana. Totul se ascunde într-un aer misterios și jucăuș, dar în același timp cald și primitor, invitându-te parcă să o privești în detaliu”.


Cosmina: „Toate lucrările îmi sunt dragi deoarece am depus muncă și efort în realizarea lor, însă cele mai apropiate de sufletul meu sunt portretele pe care le fac familiei și persoanelor apropiate. Acestea au pentru mine o valoare sentimentală mai mare. În plus, în momentul în care pictez ceea ce iubesc dau dovadă de un randament ridicat, procesul creației fiind mult mai plăcut”.

Fiecare activitate creatoare de frumos ne determină să empatizăm cu autorul, iar în acest mod, Cosmina Liț și Ruxandra Băltățescu destăinuie universuri nelimitate pe care să le vizităm și pe care cu siguranță nu le vom regăsi în altă parte.

Restul desenelor Ruxandrei le găsiți pe pagina ei de Instagram și vă pot garanta că e o călătorie pe care nu o veți regreta. https://instagram.com/maple_cat_?igshid=i0ss09j8ntrc

AUTOR: Denisa Șandor – redactor GOJDIȘTII


515 views0 comments

Recent Posts

See All