top of page

Unde fac voluntariat gojdiștii? - Partea a doua - EduBiz

Updated: Mar 26, 2021



Autor: Iulia Popovici – Redactor GOJDIȘTII


Conceptul de voluntariat, descris de Manover ca „Impulsul de a se orienta spre satisfacerea nevoilor celorlalți fără a se gândi la recompense financiare.” nu este străin multora, majoritatea elevilor optând încă din băncile liceului sa se implice în acte caritabile prin intermediul cluburilor de voluntariat. Organizaţii Non-Profit dedicate aducerii împreună şi coordonării oamenilor ce doresc să îşi dedice timpul muncii în folosul comunităţii, acestea sunt în mod deosebit populare în rândul elevilor şi a studenţilor, datorită avantajelor pe care aderarea la o astfel de asociaţie le are.


Din simpla bunătate şi dorinţa de a face bine, ori doar pentru că dă bine în CV, de necontestat e faptul ca decizia de a deveni voluntar se poate dovedi deosebit de avantajoasă pe termen lung. Pe lânga oportunitatea de a cunoaşte noi persoane şi a socializa, cunoştiinţele acumulate în domeniul în care eşti voluntar pot fi mai apoi valorificate în studenţie (universităţile acceptând documentele ONG-urilor, conform Legii Voluntariatului) ori în momentul angajării (experienţa confirmată prin carnetul sau certificatul de voluntar fiind recunocută ca stagiu de practică).


Fondată în Oradea, în anul 2013 de către Teodora Chifor, asociaţia se autointitulează „o școală a vieții unde tinerii talentați din România beneficiază de programe de educație non-formală și leadership” şi „locul unde fiecare tânăr are șansa să își descopere potențialul, talentele și să își dezvolte competențe de viață, să se dezvolte personal, profesional, emoțional, social, intelectual, spiritual”


Printre cele mai populare cluburi de volunatriat în rândul elevilor gojdişti se numără și EduBiz, așa că i-am adresat o serie de întrebări colegei noastre Andra Zoica, elevă a clasei a 12-a B, fostă membră a Consiliului Şcolar şi cel Judeţean a elevilor, este membră Edubiz.


1. Care este scopul Edu Biz?


Andra: Scopul primar al altor asociaţii din care fac parte este să adune cât mai mulți tineri din întregul oraș și să îi facă să lucreze împreună la realizarea diferitor evenimente cu scop caritabil (donaţii şi strângeri de fonduri pentru diferite cauze). În EduBiz cu toate că facem şi voluntariat de acest gen, unul din scopurile principale ale asociației este cel de a întări simțul comunitar, dar și să formeze generații noi de tineri.


2. Dacă ţi-ai putea descrie experienţa în trei cuvinte care ar fi acelea și de ce?


Andra: Evoluție, acesta ar fii primul pe toate planurile pentru că dacă stau să mă uit la propria persoană şi să mă analizez pe mine cea de acum… să zicem 2 ani, şi să mă compar cu cea care sunt acum, vorbim de cu totul şi cu totul o altă persoană.

Creativitate, pentru că am avut nevoie de asta destul de mult pentru a putea veni cu idei inovative de proiecte şi promovarea lor ş.a.m.d.

Comunitate, pentru că atunci când faci voluntariat e vorba despre a forma o comunitate cu ceilalți membri cu scopul de a realiza, de a atinge diferite obiective, principalul fiind de a da înapoi comunităţii din care faci parte.


3. Care este un lucru pe care ai dori să-l zici viitorilor membrii/persoanelor care doresc sa se înscrie într-un astfel de club?


Andra: Să o facă, chiar sfătuiesc pe oricine să se înscrie. Întâi îi sfătuiesc să se intereseze cu privire la organizația din care şi-ar dori să facă parte, şi cu privirea la celelalte [organizaţii], ca să o găsească pe cea, sau pe cele mai potrivite pentru ei. După ce fac acest lucru, să se înscrie, să nu stea foarte mult pe gânduri. Voluntariatul îi va ajuta într-un fel sau altul, iar dacă în cel mai rău caz nu le place, contractul de voluntar nu e permanent, nu e un fel de sentința, pot sa renunţe oricând. Recomandarea mea e să aibă răbdare iniţial, deoarece durează puţin să te obișnuiești cu mersul lucrurilor în cadrul acestor organizații, şi sa nu aibă așteptări foarte mari din prima, dar să ştie şi să se gândească întotdeauna la faptul că pe termen lung schimbările se vor vedea şi vor fii, dacă nu în totalitate, măcar în mare parte, pozitive.


4. Ce ai învăţat ca şi membru a EduBiz?


Andra: O mulţime de lucruri. Am învăţat să lucrez cu oamenii, am învăţat să ştiu să-i pun în valoare atunci ca parte dintr-o echipă, astfel dezvoltându-mi mult calitățile de lider; am învăţat să fiu mult mai out going şi mai independentă; am dobândit şi câteva abilități mai practice (să zic aşa), dar asta nu e neapărat aşa de important, asta [dezvoltarea abilităţilor practice] depinde mai mult de locul în care faci voluntariat. În mare, am dobândit genul de calități care îmi vor folosi oriunde: abilitatea de a lucra în echipă, de a conduce o echipă, am învăţat să îmi formez un CV, să mă „vând” pe mine şi produsele mele. Despre ce cluburi de voluntariat vreți să mai scriem? Lăsați-ne sugestii pe pagină!


Instagram: @gojdistii


Autor: Iulia Popovici – Redactor GOJDIȘTII

87 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page