top of page

Unde fac voluntariat gojdiștii? - Interact

Updated: Mar 26, 2021



Autor: Iulia Popovici – Redactor GOJDIȘTII


Conceptul de voluntariat, descris de Manover ca „Impulsul de a se orienta spre satisfacerea nevoilor celorlalți fără a se gândi la recompense financiare.” nu este străin multora, majoritatea elevilor optând încă din băncile liceului să se implice în acte caritabile prin intermediul cluburilor de voluntariat. Organizaţii Non-Profit dedicate aducerii împreună şi coordonării oamenilor ce doresc să îşi dedice timpul muncii în folosul comunităţii, acestea sunt în mod deosebit populare în rândul elevilor şi a studenţilor, datorită avantajelor pe care aderarea la o astfel de asociaţie le are.


Din simpla bunătate şi dorinţa de a face bine, ori doar pentru că dă bine în CV, de necontestat e faptul ca decizia de a deveni voluntar se poate dovedi deosebit de avantajoasă pe termen lung. Pe lânga oportunitatea de a cunoaşte noi persoane şi a socializa, cunoştiinţele acumulate în domeniul în care eşti voluntar pot fi mai apoi valorificate în studenţie (universităţile acceptând documentele ONG-urilor, conform Legii Voluntariatului) ori în momentul angajării (experienţa confirmată prin carnetul sau certificatul de voluntar fiind recunocută ca stagiu de practică).


Primul Club Interact din România luat naștere în anul 2000 în Râmnicu Valcea, sub aripa Clubului Rothary Bucuresti.

„Activitatea interactiană presupune și o serie de activități menite să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a membrilor săi, astfel încât aportul acestora în comunitățile din care fac parte să fie unul semnificativ.”


Printre cele mai populare cluburi de volunatriat în rândul elevilor gojdişti se numără și Interact, așa că le-am adresat o serie de întrebări:

Fabian Domocoş, elev în clasa a 11-a B, olimpic la informatica şi participant la American Computer Science League (ACSL) ocupă funcţia de vicepreşedinte în Interact, iar Matei Mistor, elev al clasei a 12-a A, fost vicepreşedinte al Consiliului Elevilor, a fost preşedintele organizaţiei anul trecut.


1. Care este scopul Interact?


Matei: Motto-ul clubului nostru este „Service Above Self" şi scopul este să contribuim la îmbunătăţirea comunităţii din care facem parte.

Fabian: Interact Oradea se adresează tinerilor care caută să-şi aloce o parte din timp voluntariatului. Pentru că acest termen de „voluntariat" a preluat diferite sensuri, aş dori să insist asupra activităților cu care se ocupă clubul nostru. Noi reprezentăm o ferestră deschisă prin care un grup relativ restrâns de tineri cu viziune pot participa la donații caritabile, acțiuni de ecologizare şi nu în ultimul rând, evenimente cu impact social.



2. Dacă ţi-ai putea descrie experienţa în trei cuvinte care ar fi acelea și de ce?


Matei: Devotament. Curaj. Colegialitate.

Devotament pentru că prin implicarea în proiecte de genul: Scrisoare pentru Moş Craciun (unde în fiecare an clubul nostru alege un centru de plasament pentru a le oferi în, măsura posibilitătilor, copiilor de acolo un Craciun de neuitat) sau treasure-hunt-ul cu ocazia Halloween-ului, vezi cu adevărat scopul organizației şi impactul pe care îl are asupra comunitătii.

Curaj - asumarea riscurilor la care eşti expus la realizarea oricărui eveniment este o provocare, dar face parte din experienţa de voluntar și membru în cadrul board-ului clubului. Nu trebuie să te dai bătut niciodată, adună-ţi toate puterile pentru a realiza ceea ce ţi-ai propus de la bun început, şi nu uita: „Service Above Self”.

Colegialitate - am învăţat să lucrez în echipă. Să ascult părerea celorlalţi şi să punem toate propunerile cap la cap pentru a găsi cea mai bună soluție. Le sunt recunăscator mai ales colegilor din board-ul pe care l-am avut în anul în care am fost preşedinte: Dobai Cristina, Negrut Tomy, Robas Remus, Oieru Vlad, pentru răbdarea și încrederea acordată, cât şi colegilor de club întâlniţi de-a lungul acestor ani.


3. Care este un lucru pe care ai dori să-l zici viitorilor membrii/persoanelor care doresc sa se înscrie într-un astfel de club?


Fabian: Aş vrea să adaug în final sfatul meu pentru cei care sunt la început de drum. Fără a intenționa să preiau vocea unui om matur şi experimentat, doresc totuşi să evidenţiez faptul că liceul este în sine o rampă de lansare spre viața de adult, iar cluburile de voluntariat reprezintă un prim adăpost pentru cei care caută rezultate şi sunt dispuşi să ofere sprijinul lor pentru a primi în schimb cea mai valoroasa monedă pentru un tânăr: experiența.


4. Ce te-a convins/făcut să vrei să te înscrii în Interact?


Matei: Eram la începutul liceului. Nu excelam la o materie sau, mai bine spus, nu eram în elita clasei, aşa că m-am gândit cu ce pot să-mi ocup timpul astfel încât să creez proiecte productive, utile pentru cei din jurul meu şi mai ales pentru mine, pentru a mă determina să realizez lucruri la care nu m-aş fi putut gândi niciodată. Am ales clubul Interact la îndemnele unor prieteni mai mari, iar acum, cand mă uit in spate, împreuna cu colegii din club am realizat unul dintre cele mai frumoase tablouri ale voluntariatului.



5. Ce beneficii are intrarea într-o organizaţie precum Interact ?


Fabian: Aş dori să împart activitatea mea de voluntar în cadrul acestei organizații în două categorii care trebuie să se afle într-un raport cât mai apropiat de unitate pentru a defini succesul: „ce ofer„ şi „ce primesc în schimb”. Ar fi o absurditate să admit că aici e vorba doar de a oferi. Da, cu siguranță nu m-am ales cu bunuri materiale, dar m-am ales cu anumite cunoştințe valoroase care pun orice tânăr cu un pas mai în față la linia de start în cursa spre un viitor de succes. Desigur, succesul este ceea ce vrem noi să înţelegem prin el dar, concret vorbind, am avut ocazia să văd ce stă în spatele unui eveniment, cum se lucrează în echipă şi cel mai important, pentru mine, a fost să aud poveştile tuturor persoanelor de care m-am lovit, de multe ori doar prin simplul fapt că sunt membru Interact.


Haideți să vedem ce ne poate spune Matei despre activitatea Interact:


-Actualul board al clubului Interact Oradea și-a început activitatea la data de 1 iunie 2019, prin desfășurarea unui proiect organizat alături de clubul partener Rotaract Club, dedicat unui număr de 30 de copii din diferite centre de plasament. Acestia și-au început ziua alături de voluntari cu vizionarea unui film animat, au continuat cu o vizită la muzeu, și au încheiat cu un pranz copios la Hanul cu Noroc.

-Cel de al doilea proiect,realizat în parteneriat cu Leo Black Eagle Oradea și Kiwanis Key Club Onisifor Ghibu pe data de 27 iunie a avut ca scop achiziționarea rechizitelor școlare pentru 40 copii defavorizați financiar ai școlii Floare de Lotus. Fondurile au fost obținute în urma unei petreceri caritabile intitulate Summer Starters, unde suma donațiilor a fost de 7000 de lei.

-Pe data de 14 iulie, clubul naș Rotary Oradea a găzduit 11 copii proveniți din zonele de conflict Uzghorod(Ucraina). A fost primul proiect internațional la care au participat voluntarii clubului nostru. Scopul nostru a fost de a oferi o mană de ajutor, prin realizarea unor activități recreative și interactive. Proiectul s-a încheiat pe data de 21 iulie cu o cină gazduită de clubul nostru. În organizarea acestui proiect avem mulțumiri speciale pentru următorii membrii care au ajutat la organizarea evenimentului: Dobra Andreea, Guler Daiana ,Petriuc Rebeca și Sere Alexandra, dar și celor din Leo Black Eagle Club,care ne-au sustinut în această activitate.

-Pe data de 8 noiembrie i-am susținut și ajutat pe cei din Rotary Art Nouveau în organizarea unui proiect caritabil la Sinagoga Sion.

-Următorul proiect, devenit tradiție a fost treasure hunt-ul Hallowhunt(suma donații 1100 lei), însoțit de petrecerea Halloscrem(suma donații 6900 de lei), cea din urmă, păstrand tradiția, organizată împreună cu Leo Black Eagle Oradea. Donațiile primite în timpul petrecerii au fost înmanate unei persoane diagnosticate cu cancer.

-O alta serie de proiecte în care am fost implicați sau pe care le am organizat au fost: Trenul Rotary, O cană de fericire(Rotarct), Gala Interact Satu Mare, concurs bowling cu cei din Rotaract, ecologizari și plantări de copaci(Rotaract/Rotary Baile Felix), Intermovie( Interact Oradea), Conferinta Districtuala de Toamna București, participarea la proiectul districtul de la Brașov.

-Unul dintre proiectele noastre de suflet, Scrisoare pentru Moș Crăciun a avut loc și anul acesta, reușind să aducem spiritul sărbătorilor de iarnă în sufletele a 30 de copii din Centrul de Plasament nr.2 Oradea.

-Pe data de 15 februarie, am organizat petrecerea Anti-Valentine’s Day, o alta tradție, care a fost dedicată exclusiv tanărului Andrei Ciorba, care pentru a suraviețui luptei sale cu o tumoare extrem de periculoasă avea nevoie de un tratament mult prea costisitor. Le mulțumim din suflet tuturor celor implicați.(donatii in valoare de 10000).

-Pe data de 22 februarie s-a organizat primul IDLT(Interact District Leadership Training)al clubului, celebrand totodată 115 ani de Rotary. Invitații speciali au fost: Khilsten Fabian-fost președinte Interact-, Perte Andreea-fost trezorier Interact-, Neag Alexandra-președinte Kiwanis și membru Interact-, Erik Birinyi-reprezentant Transylvania College-, colegi ai clubului Rotaract și cei mai importanți, voluntarii clubului nostru.

-Ultimele proiect realizate au fost împarțirea mărțișoarelor de 1 martie doamnelor și domnișoarelor din oraș, și vizita de 8 martie la asociația Smiles, unde le am dăruit bunicuțelor un bunchet de flori.


Despre ce cluburi de voluntariat vreți să mai scriem? Lăsați-ne sugestii pe pagină!


Instagram: @gojdistii


Autor: Iulia Popovici – Redactor GOJDIȘTII




317 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page