top of page

Unde fac voluntariat gojdiștii? - Partea a treia - LEO Black Eagle Oradea



Autor: Iulia Popovici - Redactor GOJDIȘTII

Conceptul de voluntariat, descris de Manover ca "Impulsul de a se orienta spre satisfacerea nevoilor celorlalți fără a se gândi la recompense financiare.", nu este străin multora, majoritatea elevilor optând încă din băncile liceului sa se implice in acte caritabile prin intermediul cluburilor de volunatariat. Organizaţii Non-Profit dedicate aducerii împreună şi coordonării oamenilor ce doresc să îşi dedice timpul muncii în folosul comunităţii, acestea sunt în mod deosebit populare in rândul elevilor şi a studenţilor, datorită avantajelor pe care aderarea la o astfel de asociaţie le are.

Din simpla bunătate şi dorinţa de a face bine, ori doar pentru ca dă bine în CV, de necontestat e faptul ca decizia de a deveni voluntar se poate dovedi deosebit de avantajoasă pe termen lung. Pe lânga oportunitatea de a cunoaşte noi persoane şi a socializa, cunoştiinţele acumulate in domeniul în care eşti voluntar pot fi mai apoi valorificate în studenţie ( universităţile acceptând documentele ONG-urilor, conform Legii Volunatariatului) ori în momentul angajării (experienţa confirmată prin carnetul sau certificatul de volunatar fiind recunocută ca stagiu de practică).

Despre Leo Black Eagle

Cluburile Leo sunt o organizație de tineret a Lions Clubs International . Cuvântul L E O este un acronim pentru Leadership, Experience, Opportunity, obiectivul Leo fiind să “…ofere tineretului la nivel mondial șansa de dezvoltare și contribuire, individual și colectiv, ca și membri responsabili ai comunității locale, naționale și internaționale .”


Carina Crişan şi Sara Filimon , amândoua gojdiste, fac parte din Leo. Carina face parte din persoanele ce s-au înscris într-un club de voluntariat încă din clasa a 9-a, fiind membră activă de mai bine de 2 ani, iar Sara, redactoră Gojdiştii, încă este aspirant, adică încă se află in perioada de probă pentru a deveni membră . Le-am adresat câteva întrebări pentru a ne ajuta să întelegem mai bine „spiritul LEO”, ce presupune asociaţia şi de ce aceasta a reprezentat alegerea corectă pentru ele, şi poate chiar şi pentru tine, dacă doreşti să faci voluntariat.

”Care este scopul Leo?”

Sara:“Clubul are scopuri multiple, toate vizând însă caritabilul: de a-şi ajuta comunitatea, de ex de curând membrii clubului s-au organizat şi, într- o zi, au strâns deşeurile de pe malul Crişului, de a promova sănătatea, s-au organizat numeroase evenimente sportive în acest sens, ultimul fiind cross-ul Lions “Inima de leu”, unde s-a scos în evidenţa importanţa sportului şi a alergatului. Un alt scop este de a sprijini financiar, din banii stranşi de la evenimente, diferite centre de plasament sau adăposturi de câini”

Carina: “Obiectivele clubului LEO "Black Eagle" Oradea sunt:-să creeze și să răspândească înțelegere între oameni -să promoveze principiile democratice de conducere și conviețuire -să participe activ in viața civică, culturală, socială, și morală a comunității -să unească membrii asociației in spiritul prieteniei și înțelegerii reciproce -să încurajeze acțiunile in folosul comunității, fără a urmări recompense financiare, să promoveze eficiența și etica în societate

“Dacă ţi-ai putea descrie experienţa în trei cuvinte care ar fi acelea ?”

Sara: “Învăţare, Formare, Distracţie. Învaţare pentru că o dată cu fiecare sedinţa cu membrii, fiecare eveniment la care particip, învăţ lucruri noi, folositoare pentru întreaga viaţa. Formare pentru că participarea în acest club mă ajută sa devin o versiune mai bună a mea, să devin o persoană mai deschisă. Distracţie, deoarece activitatea clubului nu presupune doar munca, ci şi discuţii deschise între noi, glume, chiar şi petreceri pe care le organizăm în fiecare an, având ca scop principal să ne simţim bine”

Carina: “Dăruire, voluntariat, întrajutorare.”

“Cum simţi că te-a ajutat experienţa în cadrul Leo?”

Sara: “ Experienţa mea, într-adevăr nu foarte vastă, în cadrul acestui club, m-a ajutat, în mod special, să fiu o persoană mai deschisă din toate punctele de vedere. Cred ca unele dintre lrincipalele motive pentru care am vrut sa fac parte din acest club, pe lângă dorinţa de a mă implica în cât mai multe activităţi caritabile, a fost acela de a-mi depăşi propriile limite, de a ieşi din zona mea de confort. Fiind o persoană timidă din fire, îmi e destul de greu să comunic cum ar trebui cu cei din jur sau să fiu deschisă la diferite oportunităţi, iar participarea în acest club mă va ajuta, cu siguranţa, cum deja m-a şi ajutat, să fiu mai comunicativa, mai deschisă, să îmi pot expune liber propriile puncte de vedere”



“Care este un lucru pe care ai dori să-l zici viitorilor membrii/persoanelor care doresc sa se înscrie într-un astfel de club?”

Sara: “Aş dori să le transmit persoanelor care vor dori să se înscrie pe viitor, să nu ezite să o faca, să contribuie, să se implice în acest club şi în cât mai multe activităţi care implică voluntariatul, pentru că toate aceste lucruri îi aduc acelei persoane doar beneficii care vor fi relevante pentru întreaga sa viaţa”



Autor: Iulia Popovici - Redactor GOJDIȘTII

250 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page