top of page
Poza scriitoruluiConsiliul Elevilor

Totul despre ”coronavirus”

Actualizată în: 7 apr. 2020

Ce este ”coronavirusul”?

Contrar jargonului popular, coronavirus reprezintă o subfamilie de virusuri, care au anumită morfologie, nu un virus. Denumirea virusului care creează isterie este „SARS-CoV-2" (Sindromul Acut Respirator Sever CoronaVirus 2), iar denumirea virozei este „COVID-19".

Coronavirusurile sunt o subfamilie de virusuri care aparțin familiei de coronaviride. Acestea sunt caracterizate de prezența unui strat lipidic și a unei capside, înconjurate de un strat de proteine sub formā de suliță cu vârful rotunjit dispus sub formă de coroană, de aici venind și numele. Rolul stratului lipidic este de a „fuziona" cu celula gazdă cu scopul de a- și lansa genomul în interiorul nucleului. Materialul genetic viral interferă cu organite responsabile de producția de energie. O parte iese din nucleu și acționează asupra ribozomilor astfel încât aceștia să producă proteine modificate, Proteinele nou formate sunt excretate de Aparatul Golgi în vezicule și mai apoi se leagă de membrana celulară. Toate componentele necesare unui virus se combină sub membrană iar noul virus format este liber sä reia procesul.

(Studiu : Gabriel Chirilă)

Cât de periculos este?

Din păcate, dezinformarea a dus la două extremități ale opiniilor generale: există categoria oamenilor care consideră virusul a fi inofensiv și distribuie informații și statistici false pentru a susține această teorie conform căreia boala se manifestă mult mai ușor chiar și decât o răceală obișnuită, și există categoria celor care consideră virusul ca fiind apocalipsa însăși, categoria celor care la aflarea primului caz confirmat în România au golit rafturile magazinelor de produse alimentare.

Realitatea este însă undeva la mijloc. Astfel, manifestarea virusului seamănă mult cu cea a virusului SARS care a produs multe decesuri în anul 2005, dar cu o mică deosebire importantă, aceasta fiind profilul persoanelor afectate.

Manifestarea se face printr-un soi de pneumonie virală moderată, adică prin febră în majoritatea cazurilor, tuse și alte probleme respiratorii asociate, toate acestea ținând undeva între 7-14 zile, adică o durată ceva mai lungă decât în mod normal.

În profilul celor mai afectați însă pot apărea și lucruri mai grave, cum ar fi obstrucția bronhiilor, depresia respiratorie și chiar cedarea plămânilor. Astfel, profilul unei persoane predispuse complicațiilor include următoarele:

-grupa de vârstă : copii sub 5 ani sau persoane adulte trecute de 45-50 de ani

-persoane cu imunodeficiențe (sub tratament imunosupresor, purtătoare de HIV sau cu imunitatea generală slăbită)

-persoane care deja prezintă o problemă asociată sistemului respirator (pneumonie, bronșită, BPOC, astm bronșic, etc. )

Tratamentul este unul simptomatic, adică unul prin care se încearcă ameliorarea simptomelor până când corpul uman reușește să producă anticorpii necesari contracarării virusului. Așadar, bolnavilor li se vor administra medicamente analgezice, expectorante și anti-tusive.

Astfel, putem spune că virusul nu este atât de agresiv precum îl descriu unii, dar prezintă un grad mare de perciol pentru anumite categorii ale populației.

Cu toate acestea, este foarte contagios, având un grad de transmitere foarte ridicat, aceasta fiind posibilă chiar și dinaintea aparițiilor primelor simptome, adică dinainte ca bolnavul să fie practic bolnav. Transmiterea se face pe cale aeriană ( vorbire, strănut, tuse ) și pe cale directă ( salivă, mâini, ochi, etc.).

Cum ne protejăm?

1.Spălați-vă mâinile de multe ori;

2.Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

3.Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;

4.Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

5.Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

6.Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

7.Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

8.Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

9.Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

10.Animalele de companie nu transmit coronavirus.

(Ministerul Sănătății România -

)

Excursii și Școala Altfel în Gojdu

Din păcate pentru cursul normal al evenimentelor, multe modificări au avut loc în scopul prevenirii răspândirii epidemiei din nordul Italiei. Astfel, săptămâna trecută a fost primit un ordin din partea Ministerului Educației prin care se recomandă suspendarea tuturor deplasărilor în străinătate în scop școlar pentru următoarea perioadă de timp dar și organizarea activităților din săptămâna Școala Altfel doar în incinta școlii.

Multe din excursiile din școala noastră ce urmează a avea loc în țări precum Belgia, Olanda sau Spania au fost sau încă sunt pe punctul de a fi anulate.

Din utimele informații se pare că schimbul din Belgia se va desfășura doar cu retragerea unor elevi.

Pentru Școala Altfel, Consiliul Elevilor va realiza un program comun de activități împreună cu cadrele didactice, activități ce cuprind domenii precum sportul, dezvoltarea personală, arta, informatica, etc., urmând ca această săptămână să aibă loc mai multe ședințe în acest scop.

Autor: Alex Trandafir

281 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page