top of page

Student's Hub

Actualizată în: 8 apr. 2022Redactor: Alexandra Cohuț- Redactor GOJDIȘTII

Suntem mândri și entuziasmați să anunțăm că vinerea aceasta, 25.03.2022, a avut loc deschiderea celui mai mare proiect al nostru: Student's Hub. Acesta este unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte ale Consiliului Elevilor C.N. „Emanuil Gojdu”. Este format dintr-o sală multifuncțională dotată cu scenă, calculatoare și videoproiector, destinată repetițiilor trupei, activităților cluburilor, întâlnirilor, ședințelor sau conferințelor desfășurate la nivel de școală. Această sală este și componenta principală a Hub-ului, fiind cea mai mare dintre toate. De asemenea, spațiul cuprinde trei săli de meeting dotate cu table și televizoare smart destinate pregătirilor pentru concursuri, ședințelor restrânse sau chiar studiului individual/ în grup, un lounge cu 4 fotolii destinat relaxării, două băi, o mini bucătărie și două spații de depozitare. În plus, Student`s Hub-ul reprezintă și noul sediu al Consiliului Elevilor colegiului nostru, având o sală pentru arhivarea documentelor structurii. Valoarea totală a acestui spațiu multifuncțional se ridică la peste 40 de mii de euro, având în vedere creșterile rapide ale prețurilor materialelor de construcții din ultima perioadă. Este totodată și un proiect solicitant, fiind necesară o reabilitare totală a întregului spațiu care până acum aproximativ 15 ani deservea bucătăria cantinei școlii.


Pentru a vă apropia și pentru a cunoaște cât mai mult proiectul, i-am adresat câteva întrebări președintelui nostru, Ștefan Abrudan:1. Care consideri că sunt avantajele elevilor oferite prin intermediul Student’s Hub-ului?


Student`s Hub este un spațiu educativ care oferă elevilor oportunități variate precum studiul în grup. În plus, elevii care trebuie să rămână la școală după ore, din diferite motive, vor putea avea acces la acest spațiu pentru a învăța sau a-și petrece timpul liber alături de colegi. Pe lângă toate acestea, spațiul poate fi utilizat și de către profesorii școlii noastre pentru a desfășura diferite proiecte sau ore interactive.


2. Vor mai apărea și alte proiecte care vor avea loc în Hub?


Majoritatea cluburilor extrașcolare care vor fi înființate ulterior inaugurării își vor putea desfășura activitatea în Student`s Hub. Deocamdată nu sunt în plan proiecte noi, dar știm că spațiul va fi utilizat la maxim, oricând este nevoie.


3. De când se lucrează la acest proiect și cum a început această idee a proiectului "Student's Hub" să se dezvolte?


Ideea proiectului a fost concepută în anul 2019 de către Alex Trandafir, președintele Consiliului Elevilor de atunci. Din cauza pandemiei, în acel an s-a realizat doar etapa de curățare a spațiului. La începutul anului școlar 2021-2022 au început lucrările propriu-zise de către actuala echipă a Consiliului Elevilor în colaborare cu direcțiunea școlii și cu Asociația de Părinți ai Colegiului Național „Emanuil Gojdu”. În toamna anului 2021 am identificat o sursă de finanțare pentru acest proiect care dorește să rămână anonimă, dar doresc să îi mulțumesc încă o dată pe această cale sponsorului nostru pentru sprijinul acordat. După aceea, în luna noiembrie a anului trecut au început lucrările propriu-zise care s-au finalizat la finalul lunii februarie a anului curent.


Deoarece Alex Trandafir a conceput această idee în perioada mandatului său, am ținut mult să-l auzim și pe el, luându-i un interviu pe care vă încurajez să-l urmăriți:


1. Cum ți-a venit ideea de Student's Hub?


În clasa a 12-a am vizitat toate facultățile din UK la care am aplicat. Toate aveau un Students Union, care din ce am observat, era echivalentul Consiliului Elevilor din ciclul pre-universitar din România. Și toate duceau serviciile oferite studenților la un alt nivel. Pe lângă tipurile de activități pe care le organizau, aveau o infrastructură foarte bine pusă la punct pentru studenți: aveau un sediu, de-obicei o clădire, cu diverse spații de co-working, săli de evenimente, cafenele, etc. Cu alte cuvinte - un loc în care studenții să poată să fie studenți, să se poată relaxa între cursuri și seminarii, să lucreze și să socializeze. În același timp, am văzut la bibliotecile lor așa-numitele study-rooms, adică niște săli mici, de 1-6 locuri, pentru studiul individual sau în grup. Mi s-au părut la fel, extrem de utile. Și m-am gândit ce ar fi să avem și noi un loc care să cuprindă toate acestea? Pentru că elevii au nevoie de așa ceva la fel de mult ca studenții.


2. Care a fost imaginea inițială și scopul acestei lucrări?


Lucrarea, așa cum mi-am imaginat-o eu și echipa de la vremea respectivă, urma să fie inima experienței elevilor. Urma să aibă o sală mare multifuncțională, care să poată fi folosită pentru ateliere, evenimente, proiecții, etc - și în același timp să funcționeze drept spațiu de co-working atunci când nu sunt organizate astfel de activități. Proiectul mai cuprindea un lounge cu un mini self-kitchen/cafeteria - practic un loc unde să te poți servi cu o cafea, un ceai, ceva, în pauze, în timp ce te îți întâlnești colegii. Ultima componentă erau acele study-rooms, destinate studiului individual și studiului în grup, pentru cei care au proiecte de grup de exemplu.


3. Ce sentiment ai atunci când te uiți în spate, la mandatul tău ca și președinte în școala noastră?


Am un sentiment foarte plăcut. Din punctul meu de vedere, am reușit să realizez cele mai mari 2 obiective pe care mi le-am propus: să pun structura în funcțiune și să determin elevii să se implice, chiar și după ce echipa de la vremea respectivă urma să plece - echipă fără de care nimic nu s-ar fi întâmplat, am colaborat excelent împreună. Și așa a și fost. Am avut multe proiecte, de la hoodie-uri, la Gala Gojdu, începerea Student Hub-ului, etc. Dar dintre toate, cel mai mândru sunt de ceea ce am zis anterior. De faptul că am reușit să pornim structura, să creăm sentimentul de comunitate, și de asemenea să creăm o reformă organizațională și de infrastructură - un blog, un site, și o echipă actuală excelentă. Cred că nu există sentiment mai plăcut decât să vezi că lucrurile la care ai muncit merg mai departe și după ce tu ai plecat, și nu doar că merg, ci că sunt și dezvoltate atât de frumos cum o fac cei din echipa actuală a consiliului. Mă bucur enorm de câte ori văd câte-o notificare pe Facebook de la pagina Consiliului.

În încheiere, aș vrea să le mulțumesc celor doi și tuturor cititorilor noștri pentru timpul acordat, în special susținătorilor noștri care au contribuit la acest proiect minunat Student’s Hub sau “inima experienței elevilor“ – Alex Trandafir.


Redactor: Alexandra Cohuț- Redactor GOJDIȘTII


200 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page