top of page

Ritmurile muzicii – Gojdiști talentați

Actualizată în: 7 dec. 2021Autor: Ștefana Dușe - Redactor GOJDIȘTII


Următorul gojdist pe lista celor cu care ne mândrim este Markus Raica, elev în clasa a 12- a C în cadrul colegiului nostru. El a început să mixeze piese în urmă cu 2 ani având o pasiune pentru muzică și inginerie audio. Înainte de mixat făcea muzică de aproximativ un an, fiind concentrat în special pe House, Tech House și Minimal House. Printre celelalte hobby-uri ale sale se numără mountainbiking-ul, calisthenics, jocurile video și alte domenii ale tehnologiei. Mulți termeni mi-au fost necunoscuți până când i-a pomenit Markus, ceea ce mi-a demonstrat din prima pasiunile deosebite ale acestuia. Despre multe dintre acestea nu auzi zilnic, așa că haideți să-l cunoaștem împreună pe Markus Raica și pasiunea sa principală, mixatul.


Î: Cum ai ajuns să practici acest hobby?

R: De mic ascultam muzică electronică, pe vremea când Hardwell, un dj olandez care a revoluționat acest stil, era popular. Îmi petreceam timpul uitându-mă la festivaluri muzicale precum Ultra Music Festival și Tommorrowland. Câțiva ani mai târziu, împreună cu unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, Andrei Drimba, ne-am cumpărat o consolă de dj și am început să mixăm împreună.


Î: Ai vreun model pe acest drum?

R: Nu pot spune că am doar un model, deoarece mulți artiști cu influențe diferite mă motivează și mă inspiră, precum: Claptone, John Summit, Ferreck Dawn, Tale of Us, Gorgon City.


Î: Crezi că e ceva care va ajunge să-ți aducă o sursă de venit în viitor?

R: Din cauza contextului pandemic petrecerile au loc mai rar, însă asta nu mă împiedică să creez muzică nouă și să mă exprim în propriul meu fel. Lăsând la o parte situația actuală, consider că, orice domeniu în care te implici, ești dedicat, motivat și persiști poate sa îți aducă un venit în viitor.


Î: Care a fost primul lucru care te-a atras la ceea ce faci?

R: Am început să mixez deoarece îmi place să împărtășesc muzică bună, iar sentimentul generat de o mulțime care se simte bine pe muzica mea este incomparabil.


Î: Consideri ceea ce faci ca fiind un hobby accesibil?

R: Oricine poate să experimenteze cu mixatul. Nu cred că echipamentele de început sunt costisitoare, dar prețul crește direct proporțional cu funcțiile acestora, devenind din ce în ce mai scumpe.


Î: Ce fel de muzică asculți în general?

R: Nu ascult doar un stil anume de muzică. Mă fascinează o varietate de trupe și de genuri muzicale precum muzica folk, unde trupa Subcarpați este una dintre preferatele mele, fiind nelipsită din playlist-ul meu. În general starea mea indică ce ascult. Am zile când ascult rock, rominimal, techno, house, hip-hop trupe vechi sau artiști ca N.W.A./2Pac, formații românești ca Pheonix și Bucovina, chiar și melodic techno.


Î: Ce părere au prietenii tăi/familia ta despre pasiunea ta?

R: Susținătorii mei principali sunt prietenii mei apropiați și părinții, chiar dacă la început au fost puțin sceptici. Au văzut ca mă fascinează muzica, intetizatoarele și modularea sunetului. Sunt recunoscător părinților mei pentru sprijinul moral și financiar fără de care nu aș fi putut să-mi urmez pasiunea și să evoluez în acest domeniu. Feedback-ul constructiv al celorlalte persoane m-a ajutat și mă ajută în continuare să perfecționez ceea ce fac.


Sper că și voi ați aflat lucruri noi din acest interviu, sau poate v-a stârnit curiozitatea îndeajuns încât să le încercați personal. Îi mulțumesc lui Markus pentru timpul acordat și îi doresc din partea tuturor mult succes în continuare făcând ceea ce iubește.


Redactor: Ștefana Dușe

255 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page