Opiniile gojdiștilor în legătură cu acuzațiile Inspectorului GeneralAutor: Sara Filimon - Redactor GOJDIȘTII


,,Ceea ce mă deranjează pe mine cel mai tare, este faptul că Inspectoratul vorbește în locul nostru.”- Ștefan Abrudan, Președinte al Consiliului Elevilor C.N. ,,Emanuil Gojdu” Oradea

Decizia șocantă aparținând Inspectoratului Școlar Județean Bihor de a-l demite din funcția de director al școlii noastre pe domnul profesor Florin Nicoara, pretinzând nerespectarea regulilor impuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a stârnit, așa cum era de așteptat, un val de reacții negative și proteste la adresa Inspectoratului, venite atât din partea cadrului didactic al Colegiului, cât și al elevilor și părinților acestora. Cu toții am considerat nedrepte acuzațiile aduse domnului Nicoara, având în vedere faptul că dânsul a făcut tot ce i-a stat în putință pentru ca elevii gojdiști să dispună în continuare de o experiență educativă cât mai calitativă în cadrul școlii, în ciuda situației pandemice cu care ne confruntăm. Prin urmare, la nici douăzeci și patru de ore de la luarea deciziei, gojdiștii s-au mobilizat, rețelele de socializare fiind asaltate cu mesajele de susținere ale acestora, luându-i apărarea celui care în ultimii patru ani a condus în mod remarcabil Colegiul, luând cele mai bune decizii pentru binele elevilor.

Acuzațiile, însă, nu l-au vizat doar pe domnul Nicoară, ci și pe elevii Colegiului, pe care Inspectoratul i-a numit „pușcăriașii” care, imediat după terminarea cursurilor oricum reduse, își petrec timpul pe terase, în loc să dedice acel timp studiului. Din păcate, elevii au fost cei folosiți drept pretext pentru luarea acestei decizii absurde, fără ca nimeni să îi întrebe în prealabil ce cred ei cu adevărat, dacă se simt sau nu ,,pușcăriași” în școala pe care o frecventează... Așadar, care este, de fapt, părerea elevilor despre întreaga situație creată de luarea deciziei neașteptate a Inspectoratului?

Surprinzător sau nu, opinia generală a elevilor este contrară celei expusă de Inspectorat... din toate punctele de vedere.

Toți gojdiștii, în frunte cu Președintele Consiliului Elevilor al școlii noastre, sunt alături de domnul Nicoara și speră ca, într-un final, să se facă dreptate, iar dânsul să își recapete funcția pe care o merită din plin. ,,Îl susțin pe domnul director Florin Nicoara și îmi doresc extrem de mult ca acesta să își recupereze funcția din care a fost destituit, nu doar pentru că este un manager extraordinar și un pedagog excepțional, ci și pentru că toate deciziile luate încă de la începutul pandemiei au fost cum ar trebui să fie toate deciziile din sistemul de învățământ românesc, au fost pentru elevi, în interesul elevilor, pentru confortul nostru, cel al profesorilor și al părinților. Nu pot să mă îndoiesc nicio secundă de faptul că deciziile luate în Consiliul de Administrație al școlii au fost unele gândite, calculate și bineînțeles luate după ce au fost consultate toate părțile care alcătuiesc școala noastră, și aici mă refer, din nou, la elevi, părinți și profesori.”a mărturisit Ștefan Abrudan, Președintele Consiliului Elevilor. În același sens, un alt elev gojdist, Munteanu Ștefan, a ținut să împărtășească aceeași opinie, spunând că: ,,O insituție precum ISJ-ul ar trebui să se gândească în primul rând la elevi și cum deciziile lor îi vor afecta pe aceștia, așa cum o face și domnul Nicoara. Sper din tot sufletul ca ceea ce încercăm să facem în postura de elevi gojdiști să facă o diferență și domnul Nicoara să rămână director.”

Revenind la acuzațiile nefondate ale Inspectoratului, elevii sunt profund nemulțumiți de hotărârea neașteptată a Inspectoratului și, mai mult decât atât, de motivele care au condus la aceasta. Ei sunt convinși că toate măsurile suplimentare pe care întreaga școală a trebuit să le respecte și le respectă în continuare au avut ca și unic scop protejarea tuturor elevilor și a cadrelor didactice, penru a se reuși menținerea aceluiași nivel educațional, dată fiind situația de pandemie.

,,Gardienii și pușcăriașii”

Afirmațiile de felul: ,,elevii sunt ținuți ca în pușcării” sau ,,profesorii se schimbă ca și gardienii” reprezintă niște informații eronate, venite din partea celor care nu știu ceea ce se întâmplă cu adevărat în interiorul școlii, lucru confirmat de mai mulți gojdiști: ,,După părerea mea, profesorii nu sunt și nu vor fi niciodată gardieni, adevărații gardieni sunt oamenii din Inspectorat care ne țin pe noi prizonieri într-o lume a deciziilor fără temei încă de la începutul acestui an școlar, iar elevii din școala noastră nu sunt ținuți într-o închisoare, ci toți elevii din acest județ sunt îngrădiți de lucrurile făcute de Inspectorat care bineînțeles nu au fost niciodată în favoarea noastră.” (Abrudan Ștefan). O părere asemănătoare are și eleva Carolina Mihele: ,,Din punctul meu de vedere, acuzațiile aduse de către Inspectoratul Județean, domnului director cât și școlii, mi se par lipsite de temei și extrem de defăimătoare. Să fim numiți pușcăriași, iar profesorii gardieni mi se pare o comparație complet inadecvată.

Diminuarea orelor de curs și a pauzelor, păstrarea zilei online

În ceea ce privește acest aspect, elevii sunt de părere că este o modalitate foarte eficientă de a preveni un eventual focar de infecții în interiorul școlii, aceștia putând învăța, totodată, în condiții optime. Gojdiștii vin în acest sens cu argumente solide, care demonstrează, încă o dată, afirmațiile eronate ale Inspectoratului: ,,O astfel de școală nu și-ar trata elevii cum descrie seful ISJ-ului; este adevărat că unele măsuri luate de către direcțiune sunt mai greu de înghițit de unii elevi, de unde vin si reclamațiile. Este imposibil de crezut că cineva poate spune că domnul Nicoara iși bate joc de durata orei având în vedere că majoritatea școlilor din județul nostru au ore de 40 de minute. Cred ca vorbesc pentru mulți colegi de ai mei cand spun că preferam să stăm mai puțin timp la școală cu mască și în căldură. Domnul Director a făcut o treabă bună cu aceste măsuri, inclusiv cu ziua online. Nu ar trebui sa fie demis pentru așa ceva în niciun caz, este un om integru si nu merită scandaluri de genul”(Ștefan Munteanu). De asemenea, Carolina Mihele întărește cele spuse de colegul ei, aducând completări: ,, Toate măsurile care s-au adoptat au scopul de a feri școala de un focar de infecții ,iar acest lucru a foat evitat cu succes,cat despre faptul ca orele de 40 de minute sunt o bătaie de joc ,pot să vă asigur ca nu este așa, este timp suficient de predare a materiei si de toate întrebările aferente lecției. În ceea ce privește ziua online ,este o zi în care avem materii ușoare (muzica,desen,religie etc.)ore ce se pot desfășura la fel de bine în mediul online cât și fizic.Nu sunt deloc măsuri inutile,sunt măsuri care ăn loc sa fie judecate și clasate drept insubordonare, ar trebui analizate mai atent pentru că poate ar putea fi de folos și în alte școli.”

,,Semnat, elev la terasa”

În semn de protest față de acuzațiile nefondate ale Inspectoratului, elevii gojdiști au scris numeroase mesaje pe rețelele de socializare, criticând dur decizia Inspectoratului, la finalul cărora aceștia au ales să se semneze drept ,,elevi la terasă” Gojdiștii nu văd nimic greșit în a merge la terase după încheierea cursurilor, domnul Nicoara neavând, în orice caz, responsabilitatea de a monotoriza activitățile elevilor după părăsirea incintei școlii, părerea generală a gojdiștilor fiind confirmată și de Președintele Consiliului Elevilor: ,, Cât despre faptul că stăm la ora 12 la terase, nu mi se pare nimic greșit, ieșim, socializăm, bineînțeles după finalizarea orelor. În plus, nu cred că, faptul că mergem la terase după școală, ceea ce face orice elev din acest județ, ne definește pe noi ca și colectiv al școlii noastre. Ceea ce ne definește pe noi este munca zilnică pe care o depunem, dorința de a învăța și performanța.” Ștefan Munteanu adaugă și el faptul că ,,Ceea ce pare ca ISJ-ul nu înțelege este faptul ca este una să stai la o terasă cu 3-4 prieteni si alta cu alte zeci în curtea școlii. Directorul Nicoara este conștient că un elev are nevoie si de timp să se recreeze și tocmai din cauza ieșirilor la terasă vin măsurile luate de acesta pentru siguranța tuturor.”

În numele tuturor gojdiștilor, Ștefan Abrudan, Președintele Consiliului Elevilor al școlii noastre, promite organizarea protestelor pentru susținerea necondiționată a directorului care întotdeauna a urmărit binele școlii pe care a condus-o și sperăm să o conducă în continuare: ,,Pentru a combate această decizie luată de ISJ Bihor, vom organiza mai multe proteste, atât în mediul online, cât și fizic, bineînțeles cu respectarea măsurilor impuse de pandemia de noul Coronavirus. Nu vom lăsa nicio secundă garda jos, așa cum nici domnul director nu s-a lăsat pentru noi, a luptat în continuare, iar acum este rândul nostru să îl ajutăm, să fim aproape de el și, implicit, să fim aproape pentru școala noastră.”

Autor: Sara Filimon - Redactor GOJDIȘTII

626 views0 comments

Recent Posts

See All