top of page

O nouă realitate




Autor: Dușe Ștefana - Redactor GOJDIȘTII

Privesc melancolică în urmă, pe vremea când totul era perfect, dar atât de monoton încât era luat de-a gata.

Cine s-ar fi gândit că am putea ajunge aici?

Fețele luminoase care îmi zâmbeau înainte pe stradă au fost acum înlocuite de niște ochi triști ascunși în spatele unei bucăți de plastic. Majoritatea conexiunilor și relațiilor se stabilesc acum în mediul online, lipsite de substanță, lipsite de adevăr.

La început am fost cu toții luați pe nepregătite. Ceea ce trebuia să fie o vacanță scurtă s-a transformat într-o perioadă lungă și tristă de izolare, de așteptare a viitorului cu sufletul la gură.

Mulți au folosit această perioadă pentru a încerca hobby-uri noi, pentru a se autocunoaște și pentru a lucra cu ei înșiși. Restul au privit această pauză ca pe o simplă portiță de relaxare, o așteptare până când lucrurile aveau să revină la ,,normal”. Puțin știam că normalitatea noastră avea să devină o cu totul alta... . Cu timpul, odată cu schimbările au apărut și cazurile tot mai dese de îmbolnăviri. Dacă la început era o minune să ai o cunoștință care a fost confirmată pozitiv acum e chiar straniu să nu știi pe cineva care s-a îmbolnăvit.

Prima și cea mai drastică schimbare a fost luată în sistemul de învățământ. Deși deseori era un stres privind ziua următoare, nu era simțit la fel de tare atunci când știai că te vei vedea cu prietenii. De mult prea multe ori conversațiile cu colegii sau mica pauză de cafea anihilau orice urmă de neliniște din mine și brusc școala devenea un loc mult mai primitor. Acum totul se petrece virtual. Conversațiile și glumele sunt mai rare și lipsite de entuziasmul de altădată.

Oboseala cauzată de statul în fața unui ecran se resimte tot mai mult și asta nu doar în cazul elevilor. Profesorii sunt considerabil mai extenuați și preocupați să își termine materia de predat în timpul scurt pe care îl au. Pe plan social a fost greu mai ales la început când tot mai multe locuri erau închise rând pe rând, făcându-te să alegi confortul și siguranța propriei case.

Acum străzile se trezesc molcome din nou la viață și tot mai mulți încearcă să recupereze timpul pierdut. Deși restricțiile s-au relaxat cu mult, tot nu se compară cu viața pe care o aveam înainte. Condensul adunat în mască ne reamintește constant de măsura de siguranță pe care o purtăm deja inconștient, în timp ce peste tot auzi ,,abia aștept să se termine nebunia asta!”.

Activitățile relaxante sau culturale pe care le practicam în timpul liber nu au avut mai puțin de suferit. Cei care mergeau în mod regulat la sală au trebuit să se obișnuiască să-și facă exercițiile de acasă dacă doreau să își păstreze imaginea la care lucraseră, în timp ce pasionații de filme sau de teatru și-au creat locul ideal în propria sufragerie.

Mulți ne-am schimbat în această perioadă. Poate că nu ne mai recunoaștem cu masca pe față, dar ar fi la fel colegii cu care obișnuiai să îți petreci 6 ore pe zi? Ar mai exista aceeași chimie, aceeași dinamică atunci când stați împreună? Tot ce putem să știm cu siguranță este că puțini sunt cei care au rămas neschimbați.

Fiecare dintre noi s-a adaptat în mod diferit noii realități, după cum a simțit că este mai bine sau mai ușor. Unii s-au închis în ei, s-au izolat de orice formă de contact în timp ce alții au întâmpinat liniștea cu brațele deschise. Acum că timpul a trecut și continuă să treacă tot mai repede cu toții așteptăm același lucru și anume: normalitatea.

Să putem să ieșim la aerul curat fără ca acesta să fie filtrat printr-o mască, să ne putem vizita rudele fără a sta cu frica în sân pentru că poate suntem asimptomatici, să nu simțim mirosul de dezinfectant la fiecare pas și multe altele care definesc ,,normalul” de azi.

Oricât de departe pare, schimbarea se apropie, însă pentru ca această schimbare să fie una pozitivă trebuie să continuăm să avem grijă de noi înșine și de cei din jurul nostru. Să luăm decizii astfel încât să îi protejăm pe cei pe care îi iubim de la distanță deoarece doar împreună putem trece peste această încercare.


Autor: Dușe Ștefana - Redactor GOJDIȘTII

185 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page