top of page

O festivitate neobișnuită

Autor: ARIANA PORCIȘ /



Anul centenarului Colegiului Național „Emanuil Gojdu” a adus cu el un final neașteptat și, totuși, îndrăgit pentru cea de a o suta promoție de absolvenți ai liceului.

Până acum, festivitatea de absolvire era marcată prin ultimul sunet al clopoțelului, la școală, alături de profesori, prieteni și părinți. De data aceasta însă, elevii, adaptându-se la condițiile impuse de situația mondială actuală, au avut parte de o ceremonie diferită de cea pe care și-o doreau. Respectând restricțiile de distanțare socială, elevii au marcat sfârșitul anilor de liceu online, alături de profesori. Îmbrăcându-și roba și toca, au vorbit despre importanța acestor ani petrecuți împreună, despre amintirile din viața de licean, privind fotografii și videoclipuri cu cele mai dragi momente, și și-au luat rămas bun unii de la ceilalți.

Deși inițial ideea de a avea o ceremonie de absolvire online nu era pe placul elevilor, aceștia au început să vadă evenimentul ca pe o oportunitate de a marca sfârșitul, într-un mod unic și emoționant. Desigur că pixelii nu pot înlocui prezența fizică, însă atât absolvenții, cât și profesorii, au înțeles faptul că acea conexiune emoțională formată între ei se poate resimți chiar și în spațiul virtual:


Momentul festiv al absolvirii nu se potrivea foarte bine cu mediul online, așa am perceput la început această idee. Apoi, pe măsură ce se apropia data, am devenit tot mai deschisă la perspectiva online și am început să o văd ca și pe o oportunitate și nu ca pe o pedeapsă pentru o generație foarte dragă mie. Evenimentul in sine l-am perceput ca fiind plin de emoție, conexiunea elev-profesor a fost veritabilă, chiar incursiunea video in spațiul fiecăruia a dat o notă foarte intimă și caldă întregii festivități. Absolvirea 2020 a fost deosebită, sper și unică. Ea ne-a amintit de valoarea conexiunii umane dincolo de prezența fizică.”

-profesor și director adjunct Anca Mile

“A fost un moment mult mai emoționant decât l-am intuit. Nu m-aș fi gândit vreodată că se va transmite starea de emoție prin ecrane. Mă bucur mult că s-au găsit soluții astfel încât să ne putem bucura de finalul unui ciclu de viață extrem de frumos și totodată începutul unei alte perioade - cea de studenție. Îmi va fi enorm de dor de colegii mei, de momentele faine cu ei din clase și desigur, de chiulurile la cafea. De profesori nu mai zic.. m-au apucat lacrimile când am realizat că s-a terminat efectiv așa repede totul, că din septembrie nu mai revin în bancă zilnic. Te spulberă sentimentul acesta de schimbare. Sună ciudat având în vedere că alte dăți ne ascundem de dascăli numai să nu dăm ochii cu ei când ne prindeau neînvățați, dar chiar îmi vor lipsi, absolut toți. Clar așteptam toți momentul clasic de la teatru, dar așa cum se zice, fiecare lucru are scopul lui. Dacă la noi s-a putut doar așa, eu zic că a fost cel mai bine.”

-Alex Trandafir, absolvent și președinte al Consiliului școlar al elevilor „E. Gojdu”


„Pe un online pandemic, plin de emoție, această festivitate a reușit să rupă barierele reci ale distanței, cu ingeniozitate și spirit. Felicitari absolvenților!”

-profesor Corina Păcurar

„Trebuie să mărturisesc că a fost peste așteptări. Apreciez efortul depus de cadrele didactice, care, în ciuda soartei potrivnice, au făcut din acest moment unul de ținut minte. Apreciez energia pe care ne-au transmis-o și participarea, a unora dintre ei, la festivitatea propriu-zisă. Emoția a crescut chiar mai mult, întrucât, am realizat, pe parcurs, că e posibil ca această festivitate să îngemăneze tot momentul absolvirii. Dacă va fi astfel, deși încă am speranța că vom avea posibilitatea să defilăm mândri și totodată modești pe coridorul de mulți bătătorit înaintea noastră, e de ajuns!

Sunt recunoscătoare că, într-o formă sau alta, a existat!”

-Daria Gabor, absolventă



„O festivitate altfel...și poate tocmai de aceea de neuitat. Este un moment unic în viața fiecăruia dintre noi, un moment pe care il trăim cu emoție și de care ne amintim cu nostalgie de-a lungul vieții. Chiar dacă situația actuală a impus o festivitate online, emoțiile absolvenților și ale diriginților s-au simțit dincolo de ecranul monitorului. A fost frumos. Felicitări absolvenților și multă baftă la examene!”

-profesor Corina Matei

„Absolvirea trebuia să fie pentru noi primul eveniment major din viața noastră. Trebuia să participăm la ultima oră de dirigenție, să ne bucurăm de ceremonia de la teatru, să fim alături de colegii noștri și de persoanele care ne sunt dragi, dar aceste lucruri nu au fost posibile. Totuși, nu ar trebui să fim triști pentru ceea ce nu avem, ci mai degrabă recunoscători pentru momentele pe care le-am trăit. Absolvirea online ne-a dat șansa de a celebra acest eveniment atât de important, care nu este astfel datorită obiceiurilor, ci faptului că ne aduce aminte de ceea ce a însemnat Gojdu pentru noi, având speranța pentru un viitor în care revederea este posibilă.”

-Iulian Deac, absolvent, fost secretar și reprezentant în consiliul de administrație al Colegiului Național „E. Gojdu”



Prin urmare, privind partea plină a paharului, festivitatea online a fost o oportunitate de a trăi emoțiile absolvirii într-un mod unic, iar mândria și spiritul gojdist au fost resimțite prin fiecare cuvânt spus de elevi și de profesori. Le urăm mult succes colegilor noștri din clasele terminale la examenul de Bacalaureat și suntem mândrii de fiecare dintre ei, pentru reușitele lor din acești ani de liceu.


Autor: ARIANA PORCIȘ


540 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page