top of page

Inteligența artificială - oportunitate sau pericol?

Updated: Feb 25


Autor: Maria Bîdiliță


Inteligența artificială (pe scurt IA) este un domeniu de studiu în informatică ce are ca scop dezvoltarea și studierea sistemelor și mașinilor inteligente. Aceasta ne influențează tot mai mult viața. Pe lângă multiplele avantaje pe care IA le aduce, aceasta prezintă și aspecte negative. Sistemele avansate ar putea reprezenta o schimbare profundă în istoria vieții pe Pământ.


IA este relevantă pentru orice sarcină intelectuală, tehnicile moderne de inteligență artificială fiind extrem de numeroase și răspândite. Printre exemplele vizibile se numără vehiculele autonome (dronele sau autoturismele conduse automat), demonstrarea unor teoreme matematice, motoarele de căutare (Google, Bing, etc.), asistenții online (cum ar fi Siri) sau recunoașterea imaginilor în fotografii.


O altă aplicație a inteligenței artificiale este ChatGPT, care este creat pentru a interacționa și a conversa cu oamenii, acest format făcând posibil răspunsul robotului la anumite întrebări, admiterea greșelilor și contestarea premiselor incorecte.


În ultimele luni, laboratoarele de inteligență artificială au fost prinse într-o cursă scăpată de sub control pentru a dezvolta și a implementa minți digitale din ce în ce mai puternice, pe care nici măcar creatorii lor nu le pot înțelege, prezice sau controla în mod sigur.


Sistemele IA contemporane devin competitive pentru oameni când vine vorba de sarcini generale, ajungând să „fure” locurile de muncă (în domeniul contabilității sau gestionării clienților), să ne depășească numeric și intelectual și să ne înlocuiască. Astfel, riscăm să pierdem controlul asupra civilizației noastre, canalele sociale fiind inundate cu propagandă și fake news, care provoacă isterie în rândul oamenilor. Sistemele IA avansate ar trebui să fie dezvoltate în continuare doar după ce suntem încrezători că efectele vor fi pozitive și riscurile gestionate.


În martie 2023, a fost redactată o cerere numită „Pause Giant AI Experiments: An Open Letter”, prin care laboratoarele de inteligență artificială au fost rugate să oprească pentru 6 luni dezvoltarea sistemelor mai avansate decât GPT-4. Aceasta a fost semnată de peste 30000 de persoane, printre care și cercetători academici în domeniul IA și directori generali în industrie, precum Elon Musk.


Așadar, vom putea controla riscurile inteligenței artificiale sau vom continua dezvoltarea sistemelor, lăsându-ne controlați de acestea?


Autor: Maria Bîdiliță

33 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page