top of page

INFORMARE / Cursurile online și examenele naționale



Deoarece ultimele zile au fost marcate de numărate decizii legislative, declarații de presă, dar și speculații pe marginea acestora, în calitate de președinte al Consiliului Elevilor C.N.”E.Gojdu”, după discuțiile purtate cu personele din conducerea școlii, am decis că este important să vă informez pe voi elevi, părinți și cititori, cu privire la ceea ce se întâmplă, deocamdată.


OMEC nr. 4135 / 21.04.2020


Este ultima ordonanță emisă de Ministerul Educației și Cercetării prin care se reglementează obligativitatea actului de predare online.

Actul a venit pe fondul diferențelor dintre situațiile curente din școli. Chiar dacă la noi în școală actul educativ a continuat online de când s-a decis suspendarea școlii, există locuri unde elevii au acces la internet, dar nu au văzut un profesor la față din 11 martie. Astfel, toate cadrele didactice sunt obligate să treacă la efectuarea cursurilor online, pentru a nu exista discuții căci unii ar face alții nu.


Da, este o decizie profund discriminatorie față de comunitățile modeste din țară și sper ca Ministerul să găsească soluții privind accesul tuturor elevilor din România la internet. Decizia însă nu ne afectează pe noi, toți elevii gojdiști având acces la educație online.


Gojdu Online via Microsoft Teams


Probabil una din cele mai bune mobilizări privind saltul de la fizic la online, a fost în cazul Gojdu, atât în județ cât poate chiar și în țară.

Inițiativa a venit din partea conducerii care a optat spre o variantă compactă și organizată, pentru a nu fi nevoiți să accesăm o altă platformă la fiecare materie și pentru a comunica cât mai eficient. De altfel, se poate și monitoriza totul mai ușor astfel.


Trecerea s-a realizat datorită catedrei de informtică, efortul lor ca Gojdu să fie și să rămână o academie Microsoft fiind vizibil mai ales acum.

Pusul în practică s-a făcut de către domnul profesor Adrian Niță și informaticianul Cristian Sfârle.


Sunt cursurile online obligatorii ?


Da, ele sunt obligatorii și acest lucru este precizat clar încă din ordinul ministerului. De ce? Pentru că suntem elevi și asta s-ar întâmpla fizic dacă nu ar fi pandemia. Este important să parcurgem tot curriculum-ul materiilor și să nu lăsăm să se oprească actul educațional.


De absențe și note însă nu putem vorbi concret încă, deoarece în ordin este precizat faptul că orice notare a activității elevului se face doar cu acordul acestuia în cazul în care este major sau al părintelui pentru minori.


Cum vom primi totuși note și cum se va urmări prezența? Cel mai probabil vom afla săptămâna următoare după ce Inspectoratul Școlar Județean Bihor va elabora propriul plan de acțiune privind monitorizarea activității de predare online.


Orarul și clasele din ani terminali


Nu se aplică orarul anterior suspendării cursurilor. Fiecare clasă îți stabilește orarul împreună cu profesorii, prin comunicare și înțelegere.


Este important ca dascălii să se axeze în această perioadă pe nevoile elevilor, fiind o bună perioadă de fixare a cunoștințelor predate.

Recomandarea mea pentru clasele din ani terminali este să discutați cu profesorii, mai ales cu cei care au un rol important în Examenul de Bacalureat. Discutați între voi și spuneți-le concret ce vreți să lucrați, ei vă vor ajuta cu siguranță și vor fi deschiși în fața nevoilor voastre.


Bacalaureatul și finalizarea anului


Anul școlar se încheie pe 12 iunie cu mediile actuale, cu minim 2 note și fără teze. Până atunci, se va continua învățământul la distanță iar clasele a VIII-a și a XII-a vor putea reveni dacă doresc la școală și în mod fizic în perioada 2-12 iunie, pentru pregătiri de examen, existând norme de protecție stricte, precum limitarea la max. 10 elevi/clasă și maxim 2-3 ore de cursuri/zi.


Examenele naționale se vor desfășura după calendarul oficial inițial, adică în 15, 17, 18 iunie Evaluarea Națională, respectiv în 22, 23, 24 iunie Bacalaureatul.


Vom reveni cât de curând cu informații privind competențele claselor a XII-a, festivitățile școlare și corigențe.


Dacă întâmpinați probleme privind cursurile online, nu ezitați să ne sesizați problema la adresa https://www.gojdistii.com/sesizare .


Autor : Alex Trandafir - președinte al Consiliul Elevilor Colegiului Național ”Emanuil Gojdu”

314 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page