top of page

Importanța încrederii și a stimei de sine



Autor: Miruna Sturz - Redactor GOJDIȘTII


În viața noatră de elevi poate să apară un insucces școlar. Atunci devenim deprimați, ne pierdem motivația și începem să gândim din ce în ce mai pesimist. Aceste stări triste, în care nu avem chef de nimic pot fi datorate încrederii sau stimei de sine scăzute. Cum putem reuși să trecem peste aceste stări și ce rol joacă stima și încrederea de sine în viața nostră?


Pentru a putea răspunde la aceste întrebări hai să începem cu o definiție: imaginea de sine face referire la modul în care ne percepem caracteristicile fizice, emoționale, sociale, cât și spirituale. Încrederea de sine reprezintă certitudinea în raport cu propriile noastre capacități, abilități și raționamente, reflectând așteptările față de sine și auto-evaluarea cu privire la eficiența și aptitudinile anterioare. Stima de sine se referă la respectul față de propria persoană și la a face față evenimentelor din viață.


În viața de zi cu zi, încrederea și stima de sine ne influențează comportamentul. Astfel o imagine de sine bună ne dă energie, entuziasm și determinare, ajutându-ne să relaționăm armonios cu ceilalți. Obstacolele devin simple provocări, iar încrederea în propriile forțe ne face să ne mobilizăm exact resursele de care avem nevoie pentru a le depăși, reușind să ne atingem obiectivul. În schimb, o imagine de sine negativă ne face să nu ne apreciem îndeajuns, fiindu-ne mai greu să comunicăm și acționând cu mai multă teamă. Astfel, ne punem singuri bețe în roate.


O stimă de sine echilibrată ne ajută să ne simțim bine în pielea noastră, să ne cunoaștem atât punctele forte cât și cele slabe, găsind cu ușurință rezolvarea unor probleme. În același timp, o stimă de sine scăzută face provocările de zi cu zi să devină o sursă de stres. De aceea, vom avea dificultăți în rezolvarea problemelor, subestimându-ne și autocriticându-ne.


Ca elevi, este foarte important să ne cunoaștem propriile puteri. Astfel, cu o viziune optimistă, plină de încredere vom căuta să ne autodepășim și să obținem performanțe din ce în ce mai înalte. Dacă avem o stimă de sine ridicată, vom înfrunta dificultățile și vom manifesta un comportament de adaptare, apreciind obiectiv ceea ce am realizat și luând decizii potrivite. Dacă avem însă o stimă de sine scăzută? Atunci, vom avea o atitudine mai puțin realistă, vom fi măcinați de sentimente de vinovăție, întrebându-ne dacă ceea ce facem nu e bine. De aceea, putem deveni indeciși, izolați sau chiar agresivi.


În această ordine de idei, încredrea în sine s-a dovedit a fi asociată cu o stare de sănătate mai bună, o viață socială mai bună, o predispoziție scăzută a tulburărilor mintale și a problemelor de tip social, reziliență și bunăstare mentală.


Poate mulți dintre noi dorim să avem mai multă încredere în sine, dar suntem împiedicați de nesiguranță, teamă sau dialog interior negativ. Prin urmare, acestea sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne construi încrederea în propria persoană:


  • Îmbunătățirea posturii corpului

S-a dovedit că poziția fizică are efecte pozitive asupra hormonilor. Poziția corpului reflectă atât nivelul de încredere sau insecuritate, cât și trimite mesaje către creier, informându-l despre starea actuală exactă. Astfel, pentru a ne simți mai încrezători, poziția noatră trebuie să trimită acest mesaj creierului. Deci, o postură deschisă, relaxată și un zâmbet contribuie la încrederea în sine.


  • Activitate fizică regulată

Sportul are un efect puternic asupra încrederii de sine, creând o stare plăcută de spirit și o percepție mai optimistă asupra propriei persoane. În acest fel, ne vom simți mult mai motivați să acționăm în moduri care ne construiesc încrederea în sine.


  • Clarficarea obiectivelor

Încrederea în sine se construiește prin progres, prin îndeplinirea unor obiective benefice dezvoltării noastre. De aceea, obiectivele trebuie să fie clare, specifice, măsurabile, relevante și realizabile. Aceste obiective vor duce la realizări consecvente și considerabile.


  • Dialog interior pozitiv

Feedback-ul pozitiv al familiei, prietenilor sau profesorilor este întotdeauna binevenit, dar cea mai importantă relație pe care o avem în viață este cea cu noi înșine. De aceea, ar fi benefic să ne oferim validare, dialogul nostru interior să fie plin de bunătate, acceptare și încurajare.


  • Asumarea riscurilor și greșelilor

Trebuie să acceptăm ca nu suntem perfecți și că acest lucru este în regulă. Avem voie să greșim, pentru că astfel ne vom dezvolta. Dacă vom încerca lucruri noi, dacă vom ieși din zona noastră de confort, ne vom extinde propriile limitări și ne vom construi încrederea în sine.


Astfel, încrederea în sine are un impact enorm asupra vieții noastre, a celei de elev, cât și a celei sociale și spirituale. Este bine să avem o imagine de sine bună, dar este important să existe un continuu echilibru, întrucât o percepție exagerat de bună a sinelui duce la îngâmfare și narcisism.


În final, încrederea și stima de sine sunt un proces care necesită timp și perseverență. Vor exista momente în care imaginea de sine ne va fi pusă la încercare, dar pe care le vom putea depăși, odată ce vom înțelege sursele unui nivel sănătos de încredere în sine. Cu răbdare, dedicare și autocunoaștere vom naviga cu success în această lume plină de provocări.

Autor: Miruna Sturz - Redactor GOJDIȘTII




232 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page