top of page

Importanța uniformei în școli


Autor: Iulia Bulzan - Redactor GOJDIȘTII


V-ați întrebat vreodată de ce trebuie să purtăm uniforma?

După cum bine știți, purtatul uniformei în mediul școlar este un subiect controversat, având numeroase avantaje, dar și unele minusuri. Chiar dacă purtatul acesteia nu este obligatoriu, piesa de îmbrăcăminte pe care o purtăm în fiecare zi este mai importantă decât credeți!

În primul rând, faptul că purtăm uniforma înseamnă că suntem recunoscuți ca elevi la liceul nostru. Suntem responsabili să ne purtăm uniforma deoarece este o formă de disciplină, prin care învățăm că trebuie să ne îmbrăcăm adecvat mediului în care ne aflăm. Practic, aceasta ne pregătește pentru viața de adult.

În al doilea rând, uniforma crește sentimentul de apartenență la un grup, iar în cazul nostru, acesta este colectivul de elevi gojdiști. Astfel, niciun elev nu poate fi marginalizat din cauza hainelor mai puțin valoroase pe care le poartă. Mai apoi, aceasta ne scutește de stresul de a ne alege ținuta de școală de zi cu zi, fiind ușor de asortat cu aproape orice alt articol vestimentar.


Pe de altă parte, unii spun că un mare dezavantaj când vine vorba de purtatul uniformei este îngrădirea libertății de exprimare a elevilor. Din moment ce un mod de exprimare întâlnit des, în special în rândul tinerilor este cel prin aspectul vizual, aceștia ar putea să eclipseze uniforma, purtând accesorii ca să atragă atenția, un machiaj strident sau evidențiind alte piese de îmbrăcăminte sau încălțăminte pentru a-și recăpăta unicitatea. În plus, din punct de vedere financiar, pentru unii părinți achitarea uniformei este costisitoare pentru că elevii o poartă de mai multe ori doar în timpul școlii.


Uniforma școlară a apărut în secolul al XVI-lea în Anglia și era purtată inițial de copiii care proveneau din familii sărace. Uniforma școlii „Christ’s Hospital” a apărut în anul 1552 și a rămas neschimbată. Cu timpul, aceasta a început să fie purtată de toți elevii deoarece fiecare unitate de învățământ a adoptat propria uniformă. Motivele pentru care uniforma școlară are succes în toată lumea până în ziua de astăzi sunt bazate pe sentimentul elevilor de apartenență la un grup, tradiția lungă și integrarea tuturor într-un colectiv fără prejudecăți legate de clasa socială. Copiii și adolescenții au asociat de multă vreme purtarea uniformelor cu reputația școlii lor. De asemenea, emblemele distinctive evidențiate de uniforma școlară redau un sentiment de apartenență și siguranță din acest punct de vedere, dar în ultimul timp datorită accesului la informație și expunerea la o mulțime de moduri de exprimare, tinerii se maturizează rapid, conștientizând aspectele negative legate de acest subiect.


În România, uniformele au apărut în secolul al XIX-lea, în anul 1879 la Turnu Severin. În timpul regimului comunist, uniforma implementată era constituită din cămășile în carouri alb-albastre, sarafane și sacouri în scopul de a îndoctrina tinerii, iar după Revoluția din 1989 ideea a fost respinsă pe scară largă din acest motiv.


Așadar, după o lungă istorie a uniformei școlare, aceasta ne unește sau ne îngrădește?


Autor: Iulia Bulzan - Redactor GOJDIȘTII



196 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page