top of page

Interviu : GoRobo la etapa națională FTC

Actualizată în: 10 apr. 2020Echipa de robotică „GoRobo” a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” a participat la etapa regională a Concursului „FTC - First Tech Challenge”, organizat la Cluj-Napoca în perioada 7-9 februarie, în cadrul căruia s-au calificat la etapa națională.


Pregătirile echipei pentru următoarea etapă deja au început, iar Alex Gombos a menționat că „Suntem categoric mult mai motivați acum că ne-am calificat la etapa națională. Prestația noastră nu a fost atât de bună pe cât ne-am dorit, așa că acum suntem și mai determinați să arătăm ce putem.”


Mai multe detalii despre acest concurs au fost dezvăluite de Alex Gombos, care a răspuns deschis că „Aș putea spune că acest concurs este împărțit în două mari aspecte: robotul efectiv și partea de prezentare, prin care mă refer la aspectele non tehnice ale concursului, cum ar fi pregătirea unui stand propriu în sala de concurs, care poate fi decorat oricât de creativ, dar și impresia pe care o facem juraților; aici putem vorbi despre imaginea echipei, interacțiunea pe care o avem între noi sau chiar cu alte echipe, atitudinea pe care o avem în timpul meciurilor. În alte cuvinte concursul nu este doar o competiție între cei mai buni roboți, ci mai mult o competiție între echipele cu roboți buni, imagine bună și prezența originală”.


Cât a durat perioada de programare și construire a robotului?

„Perioada de programare a constat într-o colaborare strânsă cu departamentul de construire, întrucât ideea de bază a codului a necesitat adaptări multiple și constante în funcție de specificațiile tehnice ale robotului. Codul inițial a fost realizat în decursul a 2 săptămâni, urmat de adaptări timp de o săptămână. Ultimul pas a fost testarea valorilor și a constantelor precum și mici modificări în funcție de dorințele driverilor.” a explicat Patrick Budea.


Cum vi s-a părut această experiență?

„Fiind un "veteran" al acestei competiții, pot spune că atmosfera concursului este unul din motivele pentru care robotica mă pasionează atât de mult. Conceptul de Gracious Professionalism inventat de concurs, (un fel de fair-play cu caracteristici distincte) și simbioza dintre echipele participante fac din acest concurs o experiență unică, de care îmi va fi dor odată cu terminarea liceului.” a spus Felix Pop. Maria Pășcuț a mai adăugat: „Am descoperit multe idei și perspective noi de la oamenii pe care i-am cunoscut și în ciuda epuizării și oboselii acumulate a fost o experiență care merită trăită.”Cât timp investiți într-o săptămână pentru GoRobo?

„Timpul investit depinde de rolul pe care îl ai în GoRobo, eu fiind programator nu petrec la fel de mult timp fizic ca și colegii mei de la construcție, de exemplu. Petrecem atâtea ore câte sunt necesare ca totul să decurgă cât se poate de bine, însă perioadele în care stăm după mese întregi muncind sunt cele de dinainte de concursuri.” a lămurit David Stoica.


Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâlnit ca și echipă?

George Zaha a spus simplu: „Punerea în practică sau mai bine zis proiectarea propriu-zisă a diverselor idei de construcție.”, iar Maria Pășcuț a punctat faptul că „Construirea robotului a fost un proces complex și cu multe provocări, dar datorită acelor provocări am creat legături adânci cu ceilalți membri, mai ales că am știut cum să trecem prin ele împreună.”

Iar în final, David Stoica a ales să transmită un mesaj colegilor mai mici, cărora poate acest domeniu le sună interesant și au aptitudini care se mulează pe cerințele echipei: „Dacă ești pasionat de roboți, adică de programarea/construirea lor, fi atent la următoarea perioadă de înscrieri în echipă, avem nevoie continuă de generații tinere care să ducă numele de „GoRobo” mai departe, dar avem nevoie și de oameni pasionați de marketing, design grafic sau proiectare, acestea fiind toate elemente pe care suntem punctați la concursuri. Fii deschis fiecărei oportunități și fă doar ceea ce îți place, implică-te acolo unde simți că poți aduce schimbare și dezvoltă-te continuu pe ceea ce te reprezintă!”.

Acestea fiind spuse, le mulțumesc colegilor mei pentru timpul pe care l-au acordat răspunzând la întrebări, iar întregii echipei GoRobo le transmitem pe această cale sincere felicitări și mult succes pe mai departe!


Autor: Lorena C. Rus

425 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page