top of page

Gojdiști cu care ne mândrim! – Natalia Popa



Autor: Ayana Rus – Redactor GOJDIȘTII

Olimpiadele și concursurile sunt desfășurări foarte însemnate din viețile elevilor, întrucât datorită acestora, cu toții sunt stimulați să devină o versiune cât mai bună, mai inteligentă și mai ambițioasă a lor. Acestea sunt doar unele din multitudinea de activități ruinate de pandemie, dar nici în aceste circumstanțe, nu trebuie să uităm cine ne reprezenta școala la olimpiadele desfășurate în anii trecuți.

Astfel, am avut plăcerea de a o intervieva pe Natalia Popa, elevă în clasa a VIII-a C a Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu” Oradea și olimpică la multiple materii, participând astfel la: Olimpiada de Matematică, etapa județeană (clasa a VI-a), Olimpiada de Religie, etapa județeană (clasele a V-a și a VI-a) și etapa locală (clasa a VII-a), întrucât cea județeană a fost anulată din cauza pandemiei, Olimpiada de Educație Socială, luând locul 4 la nivel de județ (clasa a VII-a) și Olimpiada de Șah, etapa interjudețeană (clasa a VI-a).

Î: Cum ai reușit să îmbini exersatul și învățatul pentru cele patru olimpiade cu activitățile extrașcolare și timpul liber, pentru tine?

R: Cred că cea mai bună soluție pe care am găsit-o - și o folosesc în continuare - este crearea unui plan de organizare pentru fiecare zi. Am observat că dacă fac acest lucru, am un randament mai bun în ceea ce privește gestionarea corectă a timpului. Astfel, am reușit să îmbin toate activitățile (școlare și extrașcolare) și să-mi acord timp și mie.

Î: De la care dintre olimpiadele la care ai participat ai câștigat cea mai impresionantă experiență? Ai putea-o descrie în câteva cuvinte?

R: Toate olimpiadele oferă amintiri minunate, așadar îmi este greu să aleg doar una. În schimb, experiența care m-a încântat poate cel mai mult a fost cea din cadrul olimpiadei de Educație Socială, din clasa a VII-a. Mi-au plăcut mult orele de pregătire în care au avut loc multe dezbateri și discuții pe diferite subiecte și mi s-a părut interesantă participarea în grupe de câte doi – aspect rar întâlnit în cadrul olimpiadelor.

Î: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru materiile la care ai excelat?

R: Pentru fiecare disciplină a fost diferit. Pasiunea pentru șah am descoperit-o de mică, tatăl meu fiind cel care m-a inițiat. Pe la vârsta de 5-6 ani m-am înscris într-un club și am început să particip la concursuri, câștigând mai multe medalii și câteva cupe. În ceea ce privește interesul pentru Religie, el se datorează faptului că atunci când eram mică mergeam la biserica unde slujea unchiul meu și, ascultând ce spunea acesta, adunam și fixam cunoștințe pe care le-am putut folosi ulterior la școală. De aceea, atunci când am ajuns în clasa a V-a, observând activitatea mea la oră, domnul profesor m-a îndemnat să particip la olimpiadă, iar eu am fost de acord. Pasiunea pe care o am pentru științele sociale este rezultatul unui cumul de factori: primul ar fi firea mea comunicativă (de mică am fost vorbăreață și extrovertită), al doilea părinții mei care, profesând într-un domeniu ce presupune astfel de aptitudini, m-au încurajat să mi le dezvolt, iar al treilea a fost pasiunea pentru științele politice – o altă poveste – în strânsă legătură, la acel moment, cu programa. Alegerea de a participa la olimpiada de matematică a fost datorată situației bune pe care o aveam la școală și dorința și curiozitatea de a experimenta și această competiție.

Î: Ce te-a ajutat să înveți cât mai eficient și să rămâi motivată un timp îndelungat?

R: Cred că cel mai bun sprijin au fost oamenii din jurul meu, părinții și profesorii, care m-au încurajat de-a lungul întregului proces de învățare pentru olimpiade. De asemenea, un rol foarte important l-a avut pasiunea pentru materiile alese și faptul că era o plăcere să citesc și să parcurg materialele de pregătire, îmbunătățindu-mi cunoștințele.

Î: Crezi că pandemia și învățământul online ți-au afectat capacitatea de a excela la unele materii?

R: Din fericire, perioada pandemică nu mi-a afectat rezultatele la învățătură însă a fost nevoie de un efort mai mare pentru a putea menține același nivel ridicat. Lipsa profesorilor și a colegilor s-a simțit, însă mă bucur că acum ne-am întors la școala fizică.

Î: Ce sfat ai da persoanelor care doresc să participe și să obțină rezultate la diverse olimpiade, care crezi că te-ar fi ajutat și pe tine în trecut?

R: Eu cred că cel mai bun sfat pe care îl puteam primi este acela de a nu subestima anumite discipline doar pentru că nu sunt materii de examen și de a încerca lucruri noi pentru că m-ar putea surprinde plăcut. Pe mine, olimpiadele m-au îmbogățit din multe punctele de vedere și mi-au oferit experiențe speciale.

Î: Cum ai descrie în câteva cuvinte expreriența de a participa la mai mult de o singură olimpiadă într-un an?

R: Experiența olimpiadei este unică și foarte folositoare pentru oricine, însă poate fi și obositoare. Recomandarea mea ar fi ca elevii să aleagă două, maximum trei olimpiade la care să participe într-un an pentru a se putea bucura pe deplin de acestea fără a se încărca prea mult pe lângă școală. Pentru mine, acest mod de lucru a dus la amintiri frumoase din perioada pregătirii pentru olimpiadă și la cunoștințe pe care mă bucur că le-am acumulat pe termen lung. Pentru cei curioși care vor să încerce mai multe olimpiade, le propun să le ia pe rând, să le împartă pe ani și în funcție de experiențele pe care le acumulează să aleagă mai departe.

Îi mulțumesc Nataliei pentru timpul acordat și pentru răspunsurile date, care cu siguranță, ne-au ajutat să avem o viziune mai clară despre viața și experiențele unui elev gojdist ce merită felicitat.


Autor: Ayana Rus – Redactor GOJDIȘTII









981 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page