Gojdiștii - premianți la Concursul Național de Minecraft pentru Educație
Autor: Sara Filimon – Redactor GOJDIȘTII


În 26 octombrie 2020, Fundația EOS a lansat în parteneriat cu Microsoft România a 3-a ediție a Concursului Național de Minecraft pentru Educație (CNMEE2020). În acest an, proiectele realizate atât individual, cât și în echipă, au avut ca și temă principală ,,Colonizarea planetei Marte”, concurenții realizând, astfel, macheta unei colonii, ținând cont și de constrângerile de mediu existente în mod real pe planeta roșie.


În total, în concurs au intrat 119 proiecte care au fost încărcate și pot fi vizionate pe canalul de Youtube al Fundației EOS. Ediția CNMEE 2020 a introdus în premieră Votul Publicului, atât elevii, cadrele didactice, părinții, cât și orice alte persoane interesate putând vota pentru cel mai bun proiect în 4 categorii distincte: proiecte gimnaziu-individual (total 75 de proiecte), proiecte gimnaziu-echipă (total 9 proiecte), proiecte liceu-individual (total 30 de proiecte), proiecte liceu-echipă (total 5 proiecte).


La acest concurs național au participat nu mai puțin de 18 gojdiști, membrii Cercului de Minecraft al colegiului nostru: Andrei Constantin, Ionuț Rațiu, Adrian Zdrehuș, Patric Vișca, Ionuț Țârlea, Bogdan Țarcă, Mircea Simu, Matei Sere, Andrei Rusneac, David Popescu, Luca Pop, Victor Pantea, Andrei Oros, Dan Năsui, Luca Indrieș, Bogdan Gurbai, Octavian Boji și Ștefan Ardelean. În urma voturilor publicului, dar și a evaluării minuțioase a organizatorilor concursului, 3 dintre aceștia s-au remarcat, fiind printre primii în fruntea clasamentului. Astfel, la categoria gimnaziu-individual, Luca Octavian Pop (cls. a 6-a C) a obținut premiul 2, urmat fiind de Luca Indrieș, colegul său de clasă (premiul 3). Acesta deține și Premiul Publicului, premiu acordat proiectului cu cele mai multe Like-uri în fiecare din cele 4 categorii menționate mai sus. În ceea ce privește categoria liceu-individual, elevul gojdist Andrei Bogdan Constantin (cls. a 12-a C) a reușit să obțină un rezultat impresionant, luând locul 1.


Așadar, acestea sunt rezultate excepționale, cu care școala noastră se poate mândri din plin, admirate și apreciate la nivel național, însă doar concurenții, deținătorii acestor premii, știu cu adevărat câtă muncă se află în spatele acestor reușite... Pentru aceasta, le-am luat celor 3 gojdiști un scurt interviu, în speranța de a putea pătrunde în universul competiției prin ochii câștigătorilor:

1. Cum ai descoperit această pasiune pentru jocul Minecraft?

Luca Pop: Am descoperit această pasiune atunci când jucam cu colegii din școala primară Minecraft.

Luca Indrieș: Vărul meu avea un calculator mai performant decât al meu și am jucat Minecraft împreună. Acela a fost primul meu contact. Pasiunea am descoperit-o pe parcurs.

Andrei Constantin: Am descoperit jocul Minecraft încă din clasele primare, dar ceea ce mi s-a părut fascinant la acesta era faptul că aveai libertatea aceea de a transpune orice idee în joc și de a identifica soluții inovative, lăsând frâu liber imaginației și creativității, conferindu-i în viziunea mea o anumită unicitate.

2. Cât timp ai acordat realizării acestui proiect complex?

Luca Pop: Am acordat acestui proiect cam 60 de ore în total, lucrând în medie cam 2 ore pe zi.

Luca Indrieș: În jur de 60-70 de ore.

Andrei Constantin: Am încercat să lucrez în fiecare zi la acest proiect; astfel, aș estima aproximativ 80-90 de ore de scris cod, ,,pus blocuri”, filmat și editat.

3. Cum ai putea descrie în câteva cuvinte această experiență memorabilă, care te-a clasat printre primii în topul național?

Luca Pop: Această experiență mi-a dat mai multă încredere în mine și mi-a arătat că pot realiza orice, dacă îmi doresc acel lucru cu adevărat, îl pot obține, muncind susținut.


Luca Indrieș: Nu pot descrie sentimentul pe care îl simți când ești premiat.


Andrei Constantin: Această experiență a reprezentat pentru mine o provocare, deoarece am fost conștient că voi concura cu elevi care au cunoștințe solide în acest domeniu, ceea ce m-a determinat să încerc să folosesc cât mai multe din resursele de cunoaștere dobândite atât în Minecraft, cât și în programare sau editare video. Totodată, de un real folos mi-au fost discuțiile și schimburile de idei depe platforma Teams cu profesorul coordonator, domnul Adrian Niță, și colegii, membrii ai Cercului Minecraft.


4. Intenționezi să te îndrepți în viitor spre o carieră în domeniul informaticii, având în vedere performanțele remarcabile obținute în acest domeniu?


Luca Pop: Da, mi-ar plăcea să mă îndrept spre acest domeniu în viitor!


Luca Indrieș: Da, plănuiesc să am o carieră în informatică.


Andrei Constantin: Da, deoarece sunt pasionat de tot ceea ce ține de programare și automatizări. Sunt convins că lumea viitorului va fi o lume a digitalizării, în care eficiența se traduce prin automatizare, utilizarea inteligenței artificiale.


Astfel, elevii gojdiști demonstrează încă o dată că, prin intermediul talentului, îmbinat cu pasiune, determinare, consecvență, seriozitate și, nu în ultimul rând, multă, multă muncă, se pot obține rezultate extraordinare, care rămân pentru totdeauna întipărite în ,,cartea de onoare” a Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu” Oradea, ca o dovadă a elevilor talentați care i-au trecut pragul.


Nu în ultimul rând, în numele elevilor liceului nostru, doresc să îi felicit pe toți elevii gojdiști care ne-au reprezentat la Concursul Național de Minecraft pentru Educație 2020, precum și pe domnii profesori care i-au coordonat pe parcusul desfășurării concursului și să le urez mult succes în viitor!


Autor: Sara Filimon – Redactor GOJDIȘTII

251 views0 comments

Recent Posts

See All