Gojdiști cu care ne mândrim: Miruna Sturz – matricea succesului și ascensiunea olimpică
- CSE Emanuil Gojdu
- 15 apr.
- 4 min de citit
Actualizată în: acum 4 zile
Autor: Berger Sara
Redactor Gojdiștii

Eminența este rezultanta pasiunii ardente și a efortului asiduu ce o completează, este fructul perseverenței și al disciplinei ce conlucrează în virtutea cristalizării unui vis, a transcenderii propriilor limite, ambiția, disciplina și dedicarea determinând spațiul tridimensional al spiritului olimpic.
Matematica este titulară în rândul științelor exacte, fiind domeniul în care gândirea critică și imaginația se omogenizează într-un demers sinuos al elucidării unui limbaj încifrat și revelator, destinat minților briliante și avide de cunoaștere.
Printre acestea se numără și Miruna Sturz, elevă în clasa a XI-a C, pe care am avut onoarea să o intervievez și a cărei excelență olimpică a devenit o constantă pe parcusul anilor, fiind culminată de distincțiile notabile din cadrul etapei naționale din acest an, la care a obținut Mențiune MEC, respectiv medalie de argint. Pasiunea Mirunei pentru matematică a erupt timpuriu, încă din clasele primare, având parte de o evoluție spectaculoasă, încununată cu realizări memorabile, însă îi voi îngădui ei să ne dezvăluie mai multe...
1. Cum a înflorit pasiunea ta pentru matematică și ce factori au contribuit la consolidarea acesteia?
M : Nu pot stabili un moment exact în care s-a născut pasiunea mea pentru matematică, dar ştiu cu siguranță că deja îmi ghida drumul încă din clasele primare. Fie că vorbim despre concursuri precum LuminaMath sau probleme din Gazeta Matematică Junior, modul meu preferat de a-mi petrece timpul liber era rezolvarea problemelor de matematică. Probabil că mintea mea de copil era copleșită de satisfacția rezolvării problemelor dificile sau, poate, de veşnica dorință de a învăța ceva nou, de a înfrunta o provocare, de a pătrunde într-un univers nou care, în retrospectivă, deşi se întrepătrunde cu cel cotidian, este marcat de perfecțiune şi stabilitate.
Consolidarea pasiunii mele a fost relativ târzie. Deşi am început „cariera” mea de olimpică din clasa a cincea, am avut rezultate bune şi mai puțin bune de-a lungul anilor. Odată cu venirea pandemiei, m-am lăsat copleşită de incapacitatea de a avea răspunsul la orice problemă care îmi ieşea în cale. Abia la liceu am redescoperit şi mi-am întărit, consolidat pasiunea pentru matematică prin contactul cu domeniile ale căror taine reuşesc să îmi capteze atenția, domenii ale căror probleme plutesc în gândul meu noaptea şi mă trezesc odată ce soluția lor străluceşte în neantul nopții. Nu am un răspuns exact, dar domenii precum geometria analitică, algebra liniară şi analiza au avut un efect magnetic asupra mea şi au definitivat legătura dintre mine şi matematică.
2. Ce simbolizează performanța de anul acesta pentru tine și cum consideri că te va modela în viitor?
M : Performanța de anul acesta, cea mai bună din toți anii de până acum, reprezintă o materializare a eforturilor depuse de-a lungul timpului. Totodată, aceasta mi-a conferit încrederea în abilitățile mele matematice, necesară pentru continuitatea progresului meu și pentru aspirația de a avea un impact în acest domeniu în viitor. Această realizare m-a ajutat să conștientizez că sunt capabilă să ating orice îmi propun prin muncă, ambiție și disciplină, arătându-mi că domeniul matematicii este cu adevărat menit pentru mine și că fac alegerea potrivită urmându-i calea.
3. Cum menții echilibrul între studiu și divertisment și cum gestionezi presiunea aferentă competițiilor?
M : Indiferent cât de multă plăcere îmi face rezolvarea problemelor şi cercetarea modurilor în care matematica influențează cotidianul, am nevoie şi de momente de deconectare de la acest domeniu. Nu pot spune că există în permanență un echilibru între studiu şi divertisment în viața mea, dar, în general, încerc să îmi programez câteva activități de socializare şi să îmi articulez studiul în jurul lor în perioadele în care tind să mă suprasolicit.
Presiunea aferentă competițiilor este şi acum extrem de greu de gestionat pentru mine. În general, reuşesc să mă deconectez de aceasta prin muncă în zilele apropiate de competiție, respectiv prin activități care mă relaxează, precum lectura sau vizionarea unui film, în ultima după-amiază dinaintea competiției. Cu toate acestea, emoțiile din dimineața competiției sunt imposibil de înlăturat pentru mine, cel puțin până când subiectul este aşezat în fața mea.
4. Ce rol joacă matematica în trasarea traiectoriei tale profesionale? Intenționezi să transformi această pasiune într-o viitoare carieră?
M : Pasiunea pentru matematică şi cunoştințele mele din acest domeniu au fost instrumentele care m-au ajutat să îmi trasez planurile de viitor. Intenționez să profit de talentul pe care îl am în acest domeniu, motiv pentru care mi-ar plăcea să activez în domenii precum AI engineering sau Data Science care au baze solide în matematică şi necesită o înțelegere şi gândire specifică acesteia.
5. Privind retrospectiv, dacă ai putea oferi un sfat sau o „vedere” din viitor versiunii tale de la debutul experiențelor tale olimpice, în ce ar consta?
M : Aş sfătui-o să nu îşi evalueze nivelul şi cunoştințele doar pe baza rezultatelor de la competiții şi olimpiade și să nu se lase descurajată de persoanele care o definesc ca nefiind destul de bună în urma unui rezultat mai puțin satisfăcător. I-aş spune să nu se dea bătută, să nu renunțe, deoarece mai devreme sau mai târziu munca ei va fi încununată de rezultatele corespunzătoare.
Totodată, aş accentua ideea că este firesc să nu aibă răspunsul la toate problemele și că valoarea ei nu scade din acest motiv, îndemnând-o să nu uite de bucuria procesului și a muncii, care îi vor conferi mult mai multă siguranță şi satisfacție decât orice rezultat obținut.
Îi mulțumesc Mirunei pentru receptivitatate, răbdare și atenția acordată, o felicit pentru rezultatul onorabil și pentru eforturile titanice. Îi urez succes în continuare în demersurile olimpice și nu numai!
Comments