top of page

Gojdiști cu care ne mândrim - Alex Slavoia

Poza scriitorului: Consiliul ElevilorConsiliul Elevilor

Actualizată în: 2 iun. 2021




Autor: Mela Ardelean – Redactor Șef GOJDIȘTII


Olimpic la numeroase materii reale, vi-l aducem astăzi pe blogul nostru pe Alex Slavoia, medaliat cu argint la olimpiada internațională „Științele pământului”. Pe lângă această performanță extraordinară, Alex a obținut premii impresionante precum medalia de aur la faza națională a olimpiadei de fizică, dar și mențiune la etapa națională a olimpiadei de chimie.


Haideți să îl cunoaștem mai bine pe Alex, care ne povestește despre câteva din experiențele lui de la cele 16 olimpiade naționale la care a participat.


1. Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru materiile la care excelezi?

Pasiunea pentru pentru știinte, în special pentru fizică și chimie, dar și pentru biologie și geografie, consider că au fost create de profesorii pasionați pe care i-am avut în gimnaziu, profesori care mi-au transferat o parte din pasiunuea lor și m-au pus pe drumul spre aprofundarea acestor materii. Înainte de a ma dedica fizicii și chimiei am apreciat și matematica, aceasta a fost, pentru mine, o cale de mijloc spre domeniile ce țin de științele aplicate.


2. Care a fost cea mai haioasă/interesantă întâmplare din timpul unei deplasări?

Cea mai amuzantă și interesantă deplasare a fost cea din 2018 la Olimpiada Națională de Fizică la Colegiul Militar din Breaza. În afara de condițiile stricte cu care am fost găzduiți de personalul militar, am fost permanent înconjurați de generali și alte grade militare. Nu au fost incidente, în afară de momentul când ne întorceam de la o probă și l-am găsit pe general în camera noastră, arătându-ne clanța de la ușa dezasamblată, pe un pat. Încă nu știu cui îi trecuse prin cap să scoată clanța din ușă și să o desfacă pe bucăți, în timpul probei practice.


3. Te-ai hotărât ce ai de gând să faci în viitor, la ce facultate ai vrea să mergi sau în ce domeniu îți dorești să activezi?

Înainte de pandemie aș fi vrut să îmi continui studiile în afara țării, dar din cauza situatiei actuale și din motive financiare, e posibil să studiez în țara, în București. Mai am de ales între două domenii, fizica și medicina, fiindcă îmi doresc egal să îl urmez pe oricare și îmi propun să termin ambele facultăți în viitor. Totuși, cred că voi începe cu medicina și mai tarziu voi face un master într-un domeniu al medicinei în legătură cu fizica, cum ar fi radiologie, proteze sau aparatură medicală. Voi mai medita puțin asupra acestei decizii, dar sunt aproape convins că e ce îmi doresc și că aplicând acest plan voi fi cel mai reușit în plan emoțional și profesional.


4. Ce îți place să faci în timpul liber?

Chiar dacă nu consider timpul dedicat școlii ca pierdut, deoarece găsesc plăcere în exercițiile de matematică sau literatură, în afara acesteia îmi place să mă informez despre diferite lucruri. Citesc pe internet sau în cărți despre știință, medicină, geopolitică sau istorie și încerc să fiu la zi cu ce se întâmplă în lume. Practic și activități sportive, în principal atletism și fotbal, vizionez filme, rezolv probleme de fizică și matematică aplicabile în viața reală sau codez mici jocuri pe calculator.


5. Care sunt alte materii care să te intereseze la fel de mult?

În afară de fizică, chimie și biologie, îndrăgesc și istoria, geografia, geologia, astronomia, economia și germana. Nu îmi displac nici orele de limba și literatura română și sunt interesat de evouția literaturii și observarea caracteristicilor definitorii a operelor studiate la clasă, dar trebuie să recunosc uneori pot deveni obositoare.


6. Ai un idol din lumea oamenilor de știință?

Nu am fost niciodată adeptul ideii de idol. Fiecare persoană trebuie să își creeze propriul set de valori și să nu își bazeze deciziile pe comportamentul altcuiva. Cu tristețe observ că în ziua de astăzi majoritatea oamenilor de știință sunt afaceriști, așa că îi admir pe cei din trecut, dar doar pe cei care au pus știința în fața orgoliilor personale și în favoarea umanității. Oameni de știință precum Louis Pasteur, Antoine Lavoisier, Wilhelm Conrad Röntgen, Alexander Fleming, Albert Nobel, Nikola Tesla, Isaac Newton, William Morton sau Albert Einstein.


Îi mulțumim lui Alex pentru timpul acordat și putem spune că suntem foarte mândri să ne numim gojdiști atunci când avem printre noi colegi asemenea lui Alex.


Autor: Mela Ardelean – Redactor Șef GOJDIȘTII


825 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page