Autor: Iulia Popovici - Redactor GOJDIȘTII
Denumirea de filme independente se referă la acele producţii cinematografice realizate înafara sistemului major de studiouri de film şi atât realizate, cât şi distribuite de companii sau artişti independenţi. Majoritatea faimoşilor regizori din zilele noastre şi-au făcut debutul prin intermediul unui astfel de film, ducând la capodopere precum Reservoir Dogs a lui Tarantino.
Deoarece nu numai regizorii, cât şi producătorii şi scenariştii au mai multă libertate artistică, scena filmelor independente a produs o multitudine de capodore cinematice, creând competiţie lungmetrajelor realizate de studiouri de film consacrate, cu bugete de 10 ori mai mari. V-am pregătit astfel o listă 7 filme ce merită adăugate la lista de vizionare, tribut operelor cinematografiei independente. Citiţi până la final pentru un bonus ce vă v-a lăsa râzând cu lacrimi.
1.Donnie Darko(2001)
Categoria:film psihologic;
Luând parte în timpul unui an electoral la sfârşitul anilor 1980, filmul spune povestea lui Donnie Darko, un adolescent cu probleme care primeşte viziuni tulburătoare de la un iepure înalt, care i-a spus că lumea se va sfârşi în curând. Căutând răspunsuri, Donnie investighează călătoriile în timp într-o încercare de a întoarce ceasul şi a preveni pierderea iminentă a lumii, acţiuni care oferă nişte bizare şi schimbătoare de viaţă rezultate. Câştigând locul 2 în lista celor mai bune filme independente a tuturor timpurilor, Esquire spune despre film „Donnie Darko este ... Donnie Darko este un ... ei bine, nimeni nu este cu adevărat sigur ce este Donnie Darko, dar toți pot fi de acord că e fantastic”.
Durată:113 min./133 min. (versiunea regiozorală);
Disponibil pe: Netflix, Disney+, Amazon Prime Video;
Limită de vârstă:17+;
2.Parasite [Parazit ](2019)
Categoria: dramă, comedie, comedie neagră, thriller;
Parasite este un film de comedie neagră şi thriller sud-coreean ce urmăreşte povestea unei familii sărace care pune la cale un plan pentru a deveni angajați domestici ai unei familii înstărite dându-se drept persoane extrem de calificate și neînrudite. Filmul a fost primit cu căldură atât de critici, cât şi de audienţă, fiind primul film sud-coreaan ce a câştigat Palme d’Or şi primind 6 nominalizări Oscar. De asemenea acesta a devenit primul film sud-coreean care a primit Premiul Academiei, precum și primul film într-o limbă alta decât engleză care a câștigat cel mai bun film. De asemenea, a câștigat Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Premiul BAFTA pentru cel mai bun film într-o limba alta decât engleza și a devenit primul film într-o limbă alta decât engleza care a câștigat Premiul Sindicatului Actorilor pentru interpretare într-un film.
Durată:132 min. ;
Disponibil pe:Hulu, Netflix, Amazon Prime Video ;
Limită de vârstă:16+ ;
3.The Blair Witch Project [Proiect: Vrăjitoarea](1999)
Categoria: horror, horror psihologic, înregistrare recuperată, mister;
Cu toate că primul lungmetraj horror care a folosit modelul de „înregistrare recuperată” este filmul Italian “Cannibal Holocaust”, The Blair Witch Project este cel ce a popularizat această tehnică, inspirând mai apoi o multitudine de scene cu „cameră tremurânde” asemănătoare. Scenele filmate în stil documentar- în mare parte un fel de proto-selfie view a feţelor protagoniştilor - au înspăimântat cu adevărat publicul, deoarece se simțeau ca și cum imaginile urmărite ar putea fi adevărate . Totodată , situaţia prezentată are un aer verosimil: trei studenți la cinematografie călătoresc într-o pădure pentru a realiza un documentar despre legenda vrăjitoarei locale, iar filmările lor sunt găsite un an mai târziu după dispariţia misterioasă a acestora.
Durată: 81 min.;
Disponibil pe: Netflix, Amazon Prime Video;
Limită de vârstă:16+;
4.She’s gotta have it (1986)
Categoria: comedy, drama ;
Cel de-al doilea lungmetraj al lui Spike Lee a fost filmat sub firmamentul cinematografiei independente, câștigând The Award of the Youth la Cannes și Best First Feature la Spirit Awards (Oscarurile lumii indie). Dramedia a fost înaintea timpului său în portretizarea unor subiecte precum sexualitatea feminină și împuternicire femeilor, prin povestea Nolaâei Darling și a celor trei iubiți ai ei, în timp ce urma o carieră în artă vizuală. Filmul a fost atât de înaintea timpului său, încât în 2017, Netflix l-a ‘revitalizat’ cu o serie modernizată ce poartă acelaşi nume.
Durată: 84 min.;
Disponibil pe:Netflix, Amazon Prime Video ;
Limită de vârstă: 17+;
5.Moonlight [În lumina lunii] (2016)
Categoria: coming of age, drama ;
Moonlight s-a bucurat de un succes senzațional în rândul criticilor, fiind considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2016, dar și unul dintre cele mai bune filme cu tematică LGBTQ+ din toate timpurile. Acesta urmăreşte povestea emoţionantă de viaţă a unui bărbat afro-american ce se chinuie cu identitatea şi sexualitatea sa în timp ce se confruntă cu luptele cotidiene ale copilăriei, adolescenţei şi a înfloririi maturităţii. La cea de-a 74-a ediție a Globurilor de Aur, filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun film – dramă, fiind nominalizat la alte cinci categorii. De asemenea, filmul a primit impresionantul număr de opt nominalizări la Premiile Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu adaptat.
Durată: 111 min;
Disponibil pe: Netflix, Amazon Prime Video ;
Limită de vârstă:17+ ;
6.Reservoir Dogs [Profesioniştii crimei](1992)
Categoria: dramă, crimă, acţiune ;
Reservoir dogs este scris şi regizat de Quentin Tarantino, acum un nume consacrat, ce în 1992 îşi făcea debutul de lung metraj cu acest film. Acesta portretizează evenimentele precursoare şi ce succed un nereuşit jaf de bijuterii. Ca şi restul operelor lui Tarantino, nici acesta nu duce lipsă de motivele care au devenit semne distinctive ale regizorului: crime violente, referinţe la cultura pop, blasfemie şi povestirea neliniară. Filmul este privit ca un clasic al filmului independent și un film cult, fiind numit „cel mai mare film independent din toate timpurile” de către Empire. Deși controversat pentru portretizarea violenței și utilizarea limbajului licenţios, Reservoir Dogs a fost în general bine primit, distribuția fiind lăudată de mulți critici.
Durată: 99 min.;
Disponibil pe: Amazon Prime Video, Netflix;
Limită de vârstă:18+;
7.What we do in the shadows [Tribulaţiile unor vampiri moderni](2014)
Categoria:comedie horror, pseudo-documentar;
Filmul este un pseudo-documentar de comedie lansat în 2014 ai cărei poveste se învârte în jurul unor vampiri pe nume Viago, Deacon şi Vladislav. Încercând să se adapteze la lumea modernă, nemuritorii se chinuie cu probleme deosebit de muritoare – plătitul chiriei, rândul la curăţenie, intrarea în cluburi de noapte şi depăşirea conflictelor cu colegii de apartament. Datorită stilului lor de viaţă nu tocmai vegan, aceştia ajung în câteva situaţii delicate, implicând printre altele şi o doamnă hotărâtă să devină vampir, un bal „nesfânt” şi nişte zombi. Lăudat pentru jocul actoricesc impecabil şi umor, „What we do in the shadows” îşi câştigă locul între cele mai bune filme de comedie independente a tuturor timpurilor.
Durată:85 min. ;
Disponibil pe:Hulu, Amazon prime Video, FX Network ;
Limită de vârstă: 16+;
Menţiune Onorabilă - Velocipastor(2017/2018/2019)
Categoria: comedie horror, satiră ;
Aceste film cu microbuget este atât de rău încât e bun şi merită văzut măcar o dată, dacă nu de mai multe ori. Este atât de rău, încât posibilitatea că acesta ar fi fost intenţionat făcut astfel a devenit o teorie populară în rândul iubitorilor filmului. Similar cu Fateful Findings, un alt cult clasic al filmelor proaste, Velocipastor este atât de absurd, încât merită aproape calitatea de miracol – trebuie să-l vezi ca să-i crezi existenţa. Filmul urmăreşte povestea unui pastor american care dobândeşte abilitatea de a se transforma în dinozaur când e nervos, după ce intră în contact cu un artefact antic. Acesta salvează accidental o prostituată studentă la drept, de care eventual se îndrăgosteşte, împreună cu care începe sa alunge răufăcătorii de pe străzi. Acest lucru deranjează un cartel chinez de droguri, care îşi foloseau reţeaua pentru a contrânge dependenţii să se alăture armatei lor creştine cu care doreau sa cucerească lumea.
Durată: 75 min.;
Disponibil pe: FuboTV, Amazon Prime Video, Youtube;
Limită de vârstă:12+ ;
Autor: Iulia Popovici - Redactor GOJDIȘTII
Comments