top of page

Experiențele elevilor - profilurile din liceu

Autor: MELA ARDELEAN /

Deoarece știu cât de derutantă poate fi clasa a VIII-a m-am gândit să vă pun la dispoziție experiențele mai multor elevi de clasa a IX-a în speranța că vă veți regăsi în situațiile prietenilor mei și veți putea lua o decizie pe care să nu o regretați în viitor. Așa că am conceput un chestionar cu câteva întrebări bazate pe pasiunile și alegerile noastre de la acea vreme.


CU CE CREZI CĂ TE VA AJUTA ACEST PROFIL PE VIITOR ?

Matematică-Informatică: Ștefan Abrudan - vicepreședintele Consiliului Școlar al Elevilor ,,Emanuil Gojdu”, Anne-Marie Stanciu, Dana Vâtcă


Ș: În ciuda faptului că nu am luat o decizie privind domeniul în care voi activa în viitor acest profil este unul sigur care îmi oferă șansa de a mă dezvolta pe mai multe direcții, fără a insista în același timp pe informatică sau limbi străine precum este solicitat la profilele de intensiv sau bilingv.

A: Am ales acest profil în speranța că până la terminarea liceului voi decide ce vreau să fac în viitor și voi putea să aleg dintr-o gamă variată de facultăți și profesii.


Matematică-Informatică Intensiv: Paul Berca, Nikolett Agoston, Elena Jolța.


P: Personal doresc să continui în domeniul IT, iar acest profil este cea mai bună modalitate de a mă pregăti în acest scop.


N: Îmi doresc să ajung pe domeniul ingineriei, sau cel didactic, ca profesoară de matematică, iar pentru oricare din aceste două, profilul ales îmi oferă suficiente resurse, permițându-mi mai multe alegeri pe domeniul realului.


E: Cu ajutorul acestui profil am libertatea de a alege din mai multe domenii în viitor, astfel încât nu voi ajunge să regret decizia pe care am făcut-o in clasa a 8-a.


Matematică-Informatică Bilingv Engleză: Mihai Dacin, Andreea Țig, E1, E2 - elevi anonimi.


M: Având în vedere că vreau să devin profesor de matematică, acest profil mă ajută cu mult în acest domeniu. Mai apoi informatica mă va putea ajuta să îmi îmbunătățesc orele, ca profesor, cu lecții în PowerPoint, cu programe specializate sau chiar cu aplicații programate de mine. Engleza e o limbă de circulație internațională și îmi va ușura trecerea din România în altă țară, după terminarea liceului.


E1: Cu siguranță că numărul mare de ore de engleză pe săptămână îmi vor fi utile în viitor. Simplul fapt că aud în fiecare zi vorbindu-se în jurul meu engleză e benefic. Acest aspect mă va ajuta să scap de frica de a vorbi într-o limbă străină.


E2: Prin faptul că am ales un profil real sunt sigură că o să mi se deschidă o mulțime de porți.


Științele naturii: George Bughiu, Alexandra Crăciun, Cezara Pele.


G: Văd profilul de științe ale naturii ca un profil care nu te învață doar noțiuni teoretice, ce vor fi uitate probabil odată cu trecerea timpului, ci ca un profil ce te pregătește pentru viața de zi cu zi. De exemplu, dobândești cunoștințe despre nutriție, ce e bine să mănânci și de ce, înveți să recunoști anumite plante, animale, înțelegi felul în care funcționează corpul tău, care sunt efectele anumitor boli și cum să te protejezi de ele etc.


C: Consider că mă ajută pentru admiterea la facultatea dorită mai mult decât celălalte profile din școală.


Științe sociale: Carolina Mihele, Alex Joldoș, Darius Micula.


C: Cred că mă va ajuta foarte mult în găsirea meseriei potrivite pentru mine.


A: Întrucât în viitor aș vrea să merg mai departe în domeniul antreprenoriatului și al bucătăriei, eu consider că materiile de profil precum: logica, psihologia, economia mă vor ajuta la o mai amplă cunoaștere a oamenilor și în a avea o eficiență economică ridicată.


D: Fiind un profil uman,, cred că îmi va deschide calea spre o socializare și comunicare interpersonală cât mai buna, îmi va uşura adaptarea in medii sociale noi, mă va ajuta să îmi consolidez cunoștințele universale și îmi va deschide calea către majoritatea oportunităților.


CREZI CĂ PROFILUL PE CARE L-AI ALES ESTE POTRVIT PENTRU DOMENIUL PE CARE VREI SĂ ÎL ALEGI ÎN VIITOR ?

Matematică-Informatică


Ș: După părerea mea, profilul ales îmi oferă un număr vast de oportunități pentru domeniile în care voi lucra în viitor, fiind foarte util întrucât pot dobândi cunoștințe în mai toate domeniile de activitate.


A: Nu știu dacă în viitor mă voi axa pe ceva legat de matematică sau informatică, însă cu siguranță că oricare din celelalte materii pe care se pune accentul la acest profil mă vor ajuta în alegerea unei profesii.


D: Consider că profilul pe care l-am ales, este un start excelent pentru orice domeniu, fiind un profil real. Poți să iți alegi mai departe aproape orice facultate, deoarece profilul nu renunță la materiile esențiale. Nu doresc să urmez ceva legat de acest profil, dar, informațiile învățate în acești ani cu siguranță îmi vor fi folositoare pe orice drum aș alege să merg.


Matematică-Informatică Intensiv


P: Cred că acest profil este un punct de pornire și în multe alte domenii nu doar pentru o carieră în IT.


E: Încă nu mi-am ales domeniul pe care doresc să îl urmez în viitor, dar am avut tot timpul înclinații spre profilul real.


Matematică-Informatică Bilingv Engleză


M: Da.


A: Eu nu m-am decis încă spre ce domeniu să mă îndrept, dar cel mai probabil da.


E1: Cred că profilul pe care l-am ales mă va ajuta să ajung în domeniul în care îmi doresc prin informațiile pe care le-am însușit în anii de studiu.


E2: Cred că acest profil o să mă ajute in orice domeniu, eu m-am gândit totuși la antreprenoriat.


Științele naturii


G: În mod clar, acest profil te pregătește foarte serios și din punct de vedere profesional, mai ales pentru medicină, farmacie nutriție, ecologie și pentru cercetare în aceste domenii. Personal, cred că acesta este profilul care mă poate ajuta cel mai mult în carieră, indiferent dacă voi alege medicina sau alt domeniu din cele de mai sus.


A: Eu cred că profilul meu mă va ajuta în viitor deoarece se axează pe materiile de care are nevoie un medic în cariera sa, eu dorindu-mi să urmez această profesie.


Științe sociale


C: Inițial eu am vrut sa merg pe profilul de Științe ale naturii pentru a urma o carieră în medicina, dar din nefericire nu am intrat, iar a doua mea opțiune a fost științe sociale pentru a avea șanse la o posibilă carieră în psihologie în cazul în care medicina nu mai era o opțiune. Astfel consider că profilul pe care l-am ales este o alegere bună pentru viitor.


A: În ceea ce privește partea antreprenorială, eu consider că mă va ajuta într-o oarecare măsură profilul ales, pe de alta parte, în domeniul bucătăriei, nu.


D: Da, deoarece doresc să aleg o carieră în domeniul juridic, anume magistratura, iar cunoașterea omului, a psihosociologiei acestuia și vastele cunoștințe din toate domeniile îmi vor facilita calea către o carieră de succes.


CE PĂRERE AVEAI DESPRE PROFIL ÎN CLASA A VIII-A ȘI CE PĂRERE AI ACUM ȘTIIND CE PRESUPUNE ?

Matematică-Informatică


Ș: Părerea mea din clasa a VIII-a din momentul în care am ales acest profil a rămas neschimbată întrucât eram conștient de ce anume presupune și de materiile care urma să îmi fie predate.


D: Înainte de a începe clasa a 9-a, mai exact în anii de gimnaziu, eram sigură că voi alege profilul de matematică-informatică pentru că știam că acesta îmi poate oferi șansa de a mă dezvolta în orice domeniu. Acum, în liceu, îmi dau seama că presupunerile mele erau adevărate și mă bucur de alegerea făcută.


Matematică-Informatică Intensiv


P: Încă din a VIII-a m-am așteptat ca acesta să fie unul solicitant, dar a fost un sacrificiu pe care am fost dispus să îl fac pentru viitorul îndelungat, nu doar pentru următorii 4 ani.


N: În școala generală eram convinsă că va fi mult mai ușor să continui pe mate-info pentru că presupune axarea pe matematică, materia la care mă pricepeam și informatică, materia care îmi doream să o învăț.


Matematică-Informatică Bilingv Engleză


M: În clasa a VIII-a credeam că mi se va potrivi mai bine profilul de mate-info. M-am înșelat, dar mă bucur să pot spune că acum mă aflu la profilul pe care îl doresc cu adevărat.


E2: Toată lumea susține că este cel mai greu profil, deci m-am așteptat la ce e mai rău. Într-adevăr este dificil și cere multe, dar nu e pe atât de greu pe cât m-am așteptat sau am auzit.


Științele naturii


G: Atunci când am ales să dau la profilul de științe, credeam că aici se învață doar biologie și chimie, că nu se pune accent și pe alte materii. Am fost plăcut surprins când am văzut că este un profil foarte echilibrat, de unde te poți orienta mai departe spre mai multe domenii.


A: În clasa a VIII-a eram puțin indecisă de cum mă voi descurca la acest profil, nefiind atât de pricepută la una din materiile pe care se axează, dar acum am reușit să parcurg aproape un an la acest profil pot spune că a meritat încercarea.


C: În gimnaziu mi se părea cea mai bună alegere, deși la începutul anului acesta mi s-a schimbat părerea pentru o secundă. Totuși știind și situațiile de la celelalte profile acum apreciez decizia făcută.


Științe sociale


C: În clasa a 8-a am considerat că singurul profil care mi se potrivește este bio-chimie, dar acum privind în urmă nu știu dacă ar fi fost o alegere fericită pentru mine, având o grămadă de materii ce se bazează pe matematică, aceasta nefiind punctul meu forte. Astfel, când am ajuns pe profilul de științe sociale am realizat cât de ușor pot învață la materii de uman precum: istorie, română, engleză și cât de mult îmi plac acestea.


A: Ca să fiu sincer în clasa a 8-a îmi era groază de acest profil din cauza faptului că nu mai auzisem de el, dar după ce am văzut în ce constă profilul, mi-am schimbat total părerea. Acum nu m-aș putea vedea la alt profil.


D: În clasa a 8-a, îl consideram un profil ca oricare altul, cu părțile lui bune și mai puțin bune, însă, odată cu intrarea „în pâine" , părerea mea s-a schimbat. Acum îl percep ca pe un profil mai diferit, poate puțin mai stresant, însă singurul care creează oarecum această atracție către om, către ceea ce ne leagă unul de altul, dar și către o „sete" de cunoaștere a lumii, de acumulare a cunoștințelor cât mai vaste, cât mai benefică creării de legături cu oameni din toate domeniile.


CARE A FOST MATERIA FAVORITĂ ÎN GENERALĂ ? ARE LEGĂTURĂ CU ALEGEREA PROFILULUI ?

Matematică-Informatică


Ș: Pasiunea mea care a început încă din clasa a V-a este geografia, o materie aparent umană, dar care nu m-a împiedicat să aleg un profil real știind că voi putea performa în continuare indiferent de varianta aleasă. Pe lângă această materie eu sunt în continuare pasionat de limba și literatura română, o altă materie umană, dar care nu a avut nicio influență cu privire la decizia luată după examenul de capacitate, cunoscând faptul că numărul de ore ale acestei materii nu variază foarte tare între profile și este una indispensabilă pentru toate profilele. Nu, încă investesc timp în pasiunea mea.


A: În gimnaziu, materia care m-a pasionat a fost matematica și consider că acest lucru este datorat doamnei profesoare care la fiecare oră ne ajuta să înțelegem materia și ne invăța că matematica este frumoasă. Am ales acest profil datorită faptului că pot învăța materii precum: româna sau chimia.


D: În școala generală aveam numeroase materii care mă pasionau, precum matematica, româna sau biologia.


Matematică-Informatică Intensiv


P: Mereu am fost pasionat de matematică. Am vrut să continui pe un profil real, iar din fericire am intrat la profilul la care am dorit și pot să mă axez în continuare pe materiile care îmi plac.


N: Matematica, însă acum îmi place la fel de mult și informatica, deci da.


E: Matematica, bineînțeles.


Matematică-Informatică Bilingv Engleză


M: Matematica, mai mult în a 2-a jumătate a gimnaziului. Da.


A: Materia mea preferată a fost mereu engleza. Da


Științele naturii


G: Chimia a fost cu siguranță această materie. Da.


A: Biologia. Da.


Științe sociale


D: Contrar expectanțelor, în generală, materia „pe piedestal” era matematica. Aproape tot gimnaziul am fost implicat în cunoașterea și aprofundarea materiilor „reale”, precum matematica, fizica sau chimia. Participând și la olimpiade, din pura plăcere, vedeam matematica ca pe un viitor, însă, in clasa a 8-a a avut loc o schimbare de preferințe, o revelație aș putea spune, în care am descoperit că ceea ce vreau și mă atrage se apropie de partea umană. Aproape deloc.
Eu am greșit prima dată în alegerea profilului, dar din fericire am reușit să îmi îndrept greșeala. Am trecut de la profilul de științe sociale unde am crezut că mă potrivesc la cel de matematică-informatică intensiv, a fost o schimbare mare pe care cu siguranță nu o regret.


Probabil că ați observat faptul că nu am afișat unele răspunsuri, acest lucru este datorat faptului că am găsit multe răspunsuri similare. Cu acest chestionar am vrut să vă arăt cât de mult diferă pasiunile și gândirea noastră asupra viitorului cu toate că alegem același profil.


Nu există un motiv anume pentru care să ți se potrivească un anumit profil, poate ai putea avea performanțe la oricare din ele, însă contează să îți facă plăcere ceea ce faci pe parcursul liceului, aceștia fiind cei mai senzaționali ani din viețile noastre și nu merită irosiți.

Țin să le mulțumesc pentru implicare tuturor celor care au avut bunăvoința și răbdarea de a răspunde la chestionarul meu.


Să ajungi la un profil nedorit nu este un capăt de drum pentru pasiunea ta, ci poate fi începutul unei noi pasiuni.

Orice ar fi nu renunța la pasiunile tale!


Autor: MELA ARDELEAN

1.369 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page