Autori: Ayana Rus și Iulia Sabău - Redactori GOJDIȘTII
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale-15 ianuarie, Asociația Internațională „Euro Foto Art” România (AIEFA), alături de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor (FPMIB), a sărbătorit prin organizarea unei expoziții de fotografie în Turnul Primăriei Oradea. La inaugurarea vernisajului intitulat „Oradea-Iarnă nocturnă” au participat doua gojdiste: Roberta Maxim și Natalia Popa, fiind coordonate de doamna profesoară de limba și literatura română Pușcașiu Dana. Elevele au recitat poezii ale poetului român Mihai Eminescu.
Pentru a afla mai multe le-am adresat întrebări gojdistelor:
Roberta, elevă în clasa a IX-a F, a intonat renumita poezie „La steaua” și ne-a acordat onoarea de a ne răspunde la câteva întrebări cu privire la evenimentul la care a fost prezentă.
1. Ce a însemnat participarea la acest vernisaj pentru tine?
„Plăcându-mi orice înseamnă artă, participarea la acest vernisaj de fotografie a însemnat o oportunitate de a vedea arta adevărată, dar și de a mă inspira de la cei mai buni, acest vernisaj fiind o mare sursă de inspirație.”
2. Participi des la evenimente de acest tip?
„Sincer, este prima dată când am fost invitată și am avut ocazia să particip la un eveniment de acest gen. Sper că voi avea ocazia să particip de acum înainte la cât mai multe, fiind o experiență foarte plăcută.”
3. Ești de acord cu celebrul citat: „Un popor fără cultură e un popor ușor de manipulat”?
„Sunt de acord cu acest citat deoarece cultura reprezintă cunoaștere, iar cunoașterea reprezintă-putere, fără acestea două, oricine ar putea fi manipulat, din punctul meu de vedere.”
4. Este poezia recitată una dintre poeziile tale preferate scrise de Mihai Eminescu?
„La Steaua” este una dintre poeziile mele preferate ale lui Mihai Eminescu, aceasta fiind și unul dintre motivele pentru care am ales-o. Îmi place foarte mult imaginea pe care scriitorul conturează spațiul iubirii.”
Am continuat mai apoi prin a-i adresa întrebări Nataliei:
Î: Care a fost tematica întregului vernisaj și a fotografiilor prezentate?
Natalia: Tematica vernisajului a fost „Oradea – Iarnă nocturnă”, iar fotografiile expuse (realizate de domnul fotograf orădean, Ștefan TOTH Istvan) au surprins diferite locații din oraș care, sub pătura de zăpadă, au fost surse de inspirație pentru această expoziție.
Î: Cum ai putea descrie atmosfera evenimentului, desfășurat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în câteva cuvinte?
Natalia: A fost o atmosferă foarte plăcută, conformă cu importanța zilei sărbătorite. A fost, totodată, un eveniment discret, elegant și liniștit, datorită locației care a permis buna desfășurare a vernisajului și organizatorilor care s-au asigurat ca toți cei prezenți să se simtă bine-veniți.
Î: Care au fost sentimentele ce te-au cuprins în timpul recitării poeziei scrise de Mihai Eminescu?
Natalia: Am simțit bucurie deoarece eram cât se poate de încântată că, după 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, am ocazia să-i omagiez contribuția sa ca scriitor român în literatură, recitându-i opera „O, rămâi...”. Am fost, de asemenea, emoționată, dorindu-mi să transmit cât mai bine profunzimea acestor versuri inedite.
Î: Dintre toate subiectele, informațiile și temele abordate de-a lungul vernisajului, care dintre ele ți-a atras atenția, într-un mod deosebit?
Natalia: Mi-a atras atenția evoluția aparatelor de fotografiat și am fost surprinsă de modul în care s-a ajuns de la primele aparate (mai mari și mai dificile, mai ales din punct de vedere al procesului de execuție) la camerele telefoanelor moderne, de dimensiuni extrem de reduse. Până la urmă, întreaga expoziție urmărește să demonstreze acest progres: alături de fotografiile realizate de domnul Toth cu un telefon performant, a fost prezentată o colecție de aparatură fotografică ce i-a aparținut fotografului orădean Dinulescu Lazăr.
Expoziția de fotografie va rămâne deschisă publicului pasionat de frumusețea orașului Oradea până în data de 28 februarie 2022, de marți până duminică între orele 10:00-18:00 în Turnul Primăriei din Oradea.
Autori: Ayana Rus și Iulia Sabău - Redactori GOJDIȘTII
Comentarios