top of page

După ce criterii primim bursele de merit în acest an școlar

Actualizată în: 20 feb. 2022Autor: Vereș Mara - Redactor GOJDIȘTII


Majoritatea dintre noi, fie elevi, părinți, cadre didactice suntem sau am fost bulversați în legătură cu acordarea burselor școlare de către Ministerul Educației. Astfel, există mai multe tipuri de burse: de performanță, de merit, de studiu și bursă de ajutor social.


În semestrul I, un număr mare de elevi au obținut burse de minimum 100 de lei pentru că au luat cel puțin media 8.50 anul școlar trecut. În perioada menționată, suma minimă a burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social a fost stabilită la 100 lei. Ceea ce însemna că elevii nu pot primi sume mai mici decât aceasta. Însă, criteriile pentru obținerea burselor în semestrul II se schimbă, astfel încât, media minimă pentru bursa de merit a fost ridicată la cel puțin 9.50 deoarece numărul elevilor care aveau medii peste 8.50 în anul școlar 2021-2022 s-a dublat comparativ cu anii precedenți. Totuși Ministerul Educației precizează că, beneficiarii burselor pentru semestrul al II-lea nu sunt cu raportare la mediile de pe semestrul I, ci cu raportare la mediile generale de pe anul școlar trecut. Deci, toți care au avut anul școlar trecut medii generale de peste 9.50 vor primi burse pe semestrul al II-lea.


O altă precizare este faptul că bursele de merit pentru elevii din anii de început de ciclu, clasele a V-a și a IX-a se acordă celor care au obținut media 9.50 pe semestrul I, iar pentru clasa a IX-a, în semestrul I, pe baza mediei 9.50 de la admiterea în învățământul liceal sau profesional.


Din semestrul II, Ministerul Educației a decis ca bursele elevilor să se acorde diferențiat, cu sume clar stabilite. Astfel, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, este de:

  • 500 lei, pentru bursa de performanță;

  • 200 lei, pentru bursa de merit;

  • 150 lei, pentru bursa de studiu;

  • 200 lei, pentru bursa de ajutor social.


Sper că am reușit să vă clarific puțin problema legată de acordarea burselor în acest an școlar. Sursele din care m-am inspirat pentru redactarea acestui articol sunt: https://romania.europalibera.org/a/cine-ia-bursa-de-merit-ministerul-educa%C8%9Biei-reguli/31656388.html; https://www.edupedu.ro/bursele-din-acest-an-nu-se-vor-acorda-pe-baza-mediilor-din-semestrul-i-al-acestui-an-scolar-ci-pe-baza-celor-de-la-finalul-anului-scolar-trecut-anunta-cne-dupa-discutiile-de-4-ore-cu-ministerul-educ/.


Autor: Vereș Mara - Redactor GOJDIȘTII274 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page