top of page

Drept la replică - ,,Cine seamănă vânt, culege furtună”„Animalele nu erau sigure ce înseamnă cuvântul, dar Squealer era atât de convingător, iar cei trei câini care din întâmplare îl însoțeau mârâiau atât de amenințător, încât acceptară explicația lui fără alte întrebări”( G.Orwell- Ferma animalelor)


De aproape 15 ani Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a devenit sacul de box și deliciul unei anumite părți a presei „libere”, pe baza principiului „Un nebun aruncă o piatră și zece înțelepți nu o pot scoate”. În aceste zile, însă, am devenit martorii unei campanii susținute fără precedent de denigrare și defăimare, atent și abil orchestrate, împotriva școlii, a oamenilor ei, elevi, părinți, profesori și direcțiune… evident. Începând cu demiterea prof. Florin Nicoara din rațiuni ciudate, căruia i se face un portret demn de Macarie, Azarie și Eftimie, cronicarii de curte de tristă amintire. Și ceea ce se vrea a fi o apologie a libertății continuă cu etichetarea elevilor ca deținuți în pușcărie sau chiulangii la terase- după încheierea orelor de curs credem că este dreptul lor, nu bea nimeni cafea și suc pe banii nimănui-și a profesorilor ca gardieni, ca interpretare – vezi Dragă Doamne- a ,,Bastiliei”. Da, ,,Bastilia” care dă absolvenți de top, pe muncă, nu pe pile, ,,Bastilia” care a dat mari nume ale științei și ale culturii. Probabil că aceasta este problema: menținerea unui standard înalt de pregătire cu rezultate pe măsură la care contribuie profesorii și părinții școlii, NU cu bani, ci cu implicare în educație.


Noi, profesorii școlii, ne simțim revoltați și jigniți. Am tăcut până acum, în ideea ,,Câinii latră, luna trece”. DESTUL!!! Orele de 40 de minute nu se fac pentru a ne menaja, cum se arată în editorialul Bihoreanului, ,,ca să nu treacă brusc de la un program de pandemie într-unul cu motoarele în plin”. Se fac, într-adevăr, pentru ca elevii noștri să nu fie expuși îmbolnăvirii. De altfe, în școala noastră acest regim de ore se ține din octombrie, profesorii având fiecare orar de recuperare după-amiaza, iar cei care predau materii de examen sau de profil, s-au întâlnit cu eleviiți în vacanță. Dar e greu de perceput pentru cineva obișnuit să folosească logosul de o viață ca bici exprimând frustrări și complexe. Logosul se poate întoarce la rândul său cu încărcătura pe care i-o dai. Problema reducerii salariului- păi știe Zeus că acasă te așteaptă teste, pregătiri de lecții și corectări de teme? Online ore întregi de corectat teme pe Teams? Nu. E mai de preț manipularea de mentalitate stalinistă prin care unii am mai trecut, Zeus probabil regretă practica agricolă. Se marșează pe ideea că doar munca fizică e importantă, nu și cea intelectuală. De tristă amintire aceste atacuri.


,,Obsedantul deceniu”- unde e Canalul?...Nu cerem înțelegere, nu cerem nimic, decât RESPECT, oamenii acestei școli. În sensul de a fi lăsați în pace cu jigniri și ofense, din postura de formatori de opinie.


E penibil să oprești un copil de 16 ani după miting și să încerci să îl manipulezi cum vrei, căutând explicații și insinuând… dar și replica acelui copil care trimite adultul ,,să mai facă o dată liceul” e genială. Cine ridică sabia /aiurea/de sabie piere. Prin propriile cuvinte.


Colectivul de gardieni ai școlii

594 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page