top of page

Despre examenele de limba franceză și germană


Autor: Medeea Rotariu - Redactor GOJDIȘTII


Cum sperăm ca articolul despre examenele de limba engleză, Cambridge, v-a fost de folos, revenim cu o continuare, și anume cu principalele informații legate de examenele de limba franceză DELF sau DALF și examenele de limba germană Goethe.


Să începem cu examenul de limba franceză. Diploma de DELF- „Diploma de Studii de Limba Franceză”, pentru nivelurile cuprinse între A1-B2- și DALF-„Diploma Aprofundată de Limba Franceză”, pentru nivelurile C1 și C2- este recunoscută pe plan internațional și acceptată de universitățile și școlile superioare din țările francofone, precum și de angajatori. De asemenea, este recunoscută și de Ministerul Educației din România, nivelurile B1 și B2 echivalând probele de la examenul de bacalaureat.


Pentru fiecare elev sunt evaluate următoarele 4 competențe:


1. Compréhension écrite- înțelegerea documentelor scrise

2. Compréhension orale- înțelegerea documentelor orale

3. Production écrite- exprimarea în scris

4. Production orale- exprimarea orală


Prețurile diferă în funcție de nivelul ales, iar elevii și studenții beneficiază de o reducere. Astfel, pentru nivelul A1 prețul este de 250 lei, respectiv 190 lei tariful redus, pentru A2- 330 lei, respectiv 270 lei, pentru B1- 470 lei, respectiv 350 lei, pentru B2- 490 lei, respectiv 380 lei, iar pentru C1 și C2- 520 lei, respectiv 420 lei.


Pentru a ne veni în ajutor, Ruxandra Băltățescu, elevă în clasa a 12-a, care va participa la sesiunea din această toamnă, ne împărtășește părerea ei despre examen și pregătire: ,,Mă pregătesc pentru examenul DELF, şi îl voi da în mai puțin de o lună. Până acum pregătirea a fost grea, însă m-au ajutat foarte mult orele de pregătire pentru DELF organizate de dpalma profesoară Gergely Eniko. Vă recomand să vă înscrieți la acest examen, un certificat de limba franceză este foarte folositor, mai ales dacă vrei să studiezi în străinatate, sau să lucrezi într-un domeniu care necesită o bună stăpânire a mai multor limbi. Multă lume are un certificat de limba engleză, unul de limba franceză te va scoate în evidență!”.


Să continuăm cu examenul de germană Goethe, cu peste 230 000 de clienți anual. Este de asemenea un certificat de atestat de limbă străină recunoscut internațional, deci poate fi folosit pentru studiul universitar în Germania, înlocuind atestarea printr-un examen TestDaF sau alt examen dedicat studiului universitar (DSH). Prezintă aceleași 6 nivele, de la A1 la C2. Probele verifică aceleași competențe de limbă:


1. Lesen- înțelegerea documentelor scrise

2. Hören- înțelegerea documentelor orale

3. Schreiben- exprimarea în scris

4. Sprechen- exprimarea orală


​Prețul pentru susținerea examenului sunt, în varianta fără reduceri; pentru nivelul A1- 400 lei, A2- 450 lei, B1- 550 lei, B2- 650 lei C1- 750 lei, C2- 850 lei.

​Cred că ne-ar fi de folos opinia unei eleve, acum în clasa a 12-a, care a dat examenul Goethe anul trecut: ,,Din păcate, nu am putut susține examenul în Oradea, orașul cel mai apropiat în care se organizează fiind Cluj-Napoca. Examenul s-a ținut cu respecarea tuturor normelor pandemice. Un sfat pe care l-aș avea ar fi ca, la sprechen, deși la o probă avem timp să scriem niște notițe schematice, dă bine ca elevul să evite să le citească tot timpul și să privească cât mai mult spre examinatori. De asemenea, dacă cineva pică un singur modul, îl poate da din nou, suplimentar, doar proba aceea, cu tarif în plus. ”

Pentru oricine care se gândește să susțină examenele, vreau să adaug că modalitățile de pregătire sunt nenumărate, și încep chiar în comfortul propriei locuințe, vizionând filme sau ascultând muzică în limba respectivă, ajungând la exerciții online, cărți străine și cursuri de limbă. Un singur lucru mai am de adăugat: mult success!


Autor: Medeea Rotariu - Redactor GOJDIȘTII

171 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page