top of page

Despre Examenele CambridgeAutor: Sara Filimon - Redactor GOJDIȘTII


Fiind elev în ciclul gimnazial sau, mai mult, în ciclul liceal, cu siguranță ai auzit despre Examenele Cambridge. Dacă te numeri printre cei care se gândesc la posibilitatea susținerii acestui tip de examen, însă nu dispui încă de toate informațiile necesare în legătură cu acest subiect, astfel încât să îți dai seama dacă ți se potrivește, dacă îți va fi cu adevărat folositor, iată în continuare principalele aspecte referitoare la Examenele Cambridge care ar putea să te lămurească.

În primul rând, ce reprezintă, de fapt, aceste examene?

Examenele Cambridge sunt teste recunoscute internaţional, concepute de instituţia numită Cambridge Assessment. Cambridge Assessment English este una dintre cele trei comisii de examene care constituie Grupul de Evaluare Cambridge, un department non-profit al Universității Cambridge. Există peste 52.000 de centre de pregătire în întreaga lume înregistrate la aceasta organizație, ale cărei certificate sunt recunoscute de majoritatea universităților din lume, companii etc.

Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru a putea susține acest tip de examen?

Examenele Cambridge se pot susţine începând cu vârsta de 7 ani (nivelurile speciale YLE, adică Young Learners of English, mai exact Starters, Movers şi Flyers), restul nivelelor fiind recomandate pentru adolescenţii cu vârsta de peste 12 ani:

1) KET sau A2 Key testează nivelul de limbă A2, conţinând 3 probe: Reading and Writing (50% din nota finală), Listening (25%), Speaking (25%). Poate fi folosit pentru a echivala testul de engleză necesar pentru înscrierea la o clasă de liceu cu profil bilingv.

2) PET sau B1 Preliminary testează un nivel intermediar al limbii, alcătuit din 4 probe (Reading, Writing, Listening şi Speaking). Candidatul care susţine examenul PET poate folosi certificatul pentru a echivala testul necesar înscrierii la o clasă bilingvă sau proba de engleză de la Bacalaureat.

3) FCE sau B2 First este un examen al cărui certificat obținut poate fi recunoscut de anumite universități din lume sau folositor în obținerea unui job, vârsta recomandată pentru susținerea acestuia fiind între 14 și 18 ani. Examenul conţine tot 4 probe distincte, şi anume Reading and Use of English, Writing, Listening şi Speaking, gradul de dificultate fiind, bineînțeles, mai ridicat decât al examenelor menționate mai sus.

4) CAE sau C1 Advanced este unul dintre cele mai avansate examene Cambridge, folosit în scopuri profesionale și recunoscut de majoritatea universităților din întreaga lume, fiind susținut în perioada liceului, în anii terminali.

5) CPE sau C2 Proficiency este cel mai complex și dificil examen Cambridge, cel care obține certificatul de limbă C2 devenind, practiv, un nativ al limbii engleze.

Pentru cât timp este valabil un examen Cambridge?

Din fericire, diplomele emise de Cambridge Assessment nu au un anumit termen de valabilitate, putând fi, astfel folosite, pe parcursul întregii vieți din momentul în care aceste certificate sunt obținute.

Care este prețul susținerii unui astfel de examen?

Preţurile diferă în funcţie de nivel, ele putând să varieze de la 360 de lei pentru nivelul A2, KET, 460 pentru B1 Preliminary, 610 lei pentru B2 First, 620 pentru C1 Advanced şi 630 de lei pentru C2 Proficiency.

Cum să te pregătești eficient pentru a obține cu brio certificatul?

Mai întâi, ar trebui, bineînțeles, să îți cunoști nivelul de limba engleză, pentru a ști pentru care dintre examenele enumerate mai sus să te pregătești. Spre exemplu, pe internet găsești o multitudine de teste pe care le poți rezolva sau o altă opțiune ar fi să te adresezi unor centre specializate care te vor îndruma spre ceea ce este potrivit pentru tine.

În continuare, cel mai important este să muncești cât poți tu de mult, să citești, să vizionezi filme, emisiuni în limba engleză, îndeosebi parcurgerea cărților speciale de pregătire pentru examen vor fi folositoare pentru a te familiariza cu formatul examenului și structura probelor, pregătirea pentru un nivel de examen Cambridge întinzându-se, de regulă, pe durata unui an şcolar.

În cazul în care nu reușești să obții scorul minim pretins pentru nivelul de limbă la care te-ai înscris, vei primi certificatul de limbă pentru nivelul inferior celui pe care ți l-ai fi dorit. Pe de altă parte, dacă te descurci foarte bine, este posibil să obții certificatul de limbă pentru nivelul superior celui pentru care te-ai înscris inițial.

Așadar, care sunt principalele beneficii ale obținerii acestui certificat?

ü Echivalează testul de engleză necesar înscrierii la o clasă de liceu cu profil bilingv/proba de engleză de la Bacalaureat.

ü Examen recunoscut de majoritatea universităților din întreaga lume

ü Necesar în obținerea unui job în străinătate

ü Valabilitate pe viață

Înainte de a încheia, aș vrea să menționez faptul că poți susține examene similare examenului Cambridge și în limba germană (Goethe-Zertifikat) sau franceză (DELF/DALF) care, de asemenea, îți pot fi foarte folositoare în viitor.

În esență, orice examen de limbă este oricând binevenit, deoarece acumulezi enorm de multe cunoștințe în perioada pregătirii pentru susținerea acestuia, prin urmare... lasă la o parte teama de eșec și profită de timpul pe care acum, ca și adolescent, îl ai la dispoziție și participă la aceste examene, căci, în cel mai rău caz, ce se poate întâmpla? Nu vei obține rezultatul dorit, însă poți oricând să încerci a doua oară și, oricum ai lua-o, nu o să îți pară rău, căci cunoștințele dobândite rămân acolo, într-un colțișor al minții, pentru totdeauna!


Autor: Sara Filimon - Redactor GOJDIȘTII

217 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page