top of page

DEFEMS - Mobilitate Erasmus în Lituania


Autori: Caro Jurcău și Mela Ardelean


În perioada 12-16 aprilie elevii din școala noastră au participat la o mobilitate Erasmus în Lituania. Aceasta trebuia să ia loc în primăvara anului trecut, dar datorită pandemiei a fost amânată, însă din fericire am reușit totuși să participăm online.

În aceste 5 zile, 8 elevi ai școlii noastre au participat la mai multe activități planificate de către echipa care a organizat erasmus-ul, din Lituania. Activități printre care se numără, turul virtual al școlii, al orașului și al capitalei (Vilnius), în prima zi.


În următoarele zile s-au desfășurat prezentări legate de viitorul mediului nostru, precum informări în privința reciclării și promovarea obiceiurilor eco-friendly, o activitate interactivă în care elevii și profesorii au creat boluri din zaț de cafea și un seminar despre materiale inteligente și ce sunt mai exact acestea.

Nu toți elevii au participat la toate activitățile, întrucât activitățile erau după-masa, dar reprezentanții Colegiul nostru nu au dezamăgit în ciuda acestor condiții.



Acum că am aflat mai multe despre acest proiect, haideți să vedem cum a fost întreaga experiență pentru elevii noștri:


Cum poți descrie experiența de a lucra cu elevi din Lituania, Turcia si Italia?

Carolina: Mi s-a părut o experiență plăcută, în ciuda faptului că am lucrat cu ei doar prin Zoom. Ne-am înțeles foarte bine toți și în perioada activităților pe grupe, dacă terminam mai repede, ajungeam să facem glume, să povestim și să râdem împreună. Am reușit să fim și productivi dar și să ne distrăm, iar la final elevii din Turcia chiar au făcut și un grup pe Instagram pe care să mai vorbim chiar și după finalizarea proiectului, lucru care pe mine m-a impresionat, date fiind condițiile actuale.


Care a fost experiența ta preferata din cadrul proiectului?

Carolina: Cred că a fost ultima zi dacă e să fiu sinceră. Nu pentru că abia aș fi așteptat să se termine, să nu ne înțelegem greșit, dar pentru că aceea a fost ziua în care am putut colabora și vorbi cel mai mult între noi, fiind ziua în care se trag concluziile. Și celelalte activități și zile au fost foarte interesante, dar faptul că au fost online, 100% a mai șters din potențialul acestora. Un tur video al orașului nu se poate compara cu mersul fizic prin acesta. De asemenea, profesoarele din Lituania aveau o „tradiție” foarte simpatică la finalul fiecărei zile, ne invitau la dans, cu un tutorial video, pe melodia Lituaniei de anul acesta de la Eurovision, The Roop – Discotheque.


Elevii au avut parte de o experiență de neuitat, în pofida faptului că activitățile au fost mutate în mediul online. Au fost legate prietenii, iar scopul principal al programelor erasmus (cel de a întâlni oameni noi, care fac parte din culturi diferite), a fost atins.


Autori: Caro Jurcău și Mela Ardelean



97 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page