top of page
Poza scriitoruluiConsiliul Elevilor

De ce dăm la medicină și cât de greu este ?

Actualizată în: 3 feb. 2023

Autor: Daria Teodorescu – Redactor GOJDIȘTII



Cu siguranță ai auzit de celebrele facultăți de medicină precum „Carol Davila” din București sau „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și te-ai întrebat cât de greu este să ajungi acolo și în ce constă facultatea de medicină cu pregatirea necesară și stresul de rigoare.

Ei bine, îmi doresc ca acest articol să te lămurească cât de cât și să-ți facă procesul de căutare al facultății dorite mai ușor. Asadar, am încercat să sintetizez informații de pe anumite bloguri, scrise de oameni cu experiență în domeniu și să ți le pun la dispoziție în articolul de față. Spor la citit!

Primul pas pe care trebuie să-l faci este autoevaluarea. Ai putea să te vezi medic toată viața, și dacă da, ai face asta, zi de zi, cu PASIUNE ?

Dacă răspunsul este afirmativ, asigură-te că ești/vei deveni un om organizat, deoarece vei avea nevoie de această calitate esențială în viața de student medicinist.

Într-adevăr, medicina are multe ramuri și indiferent de specializare, va trebui să înveți câte ceva despre fiecare în primii ani de facultate.

· Curiozități

o Facultatea de medicină durează 6 ani.

o Corectarea chestionarelor de concurs se realizează imediat după finalizarea probei scrise, în sala de concurs, în prezența candidatului și a unui martor.

o Ai posibilitatea de a intra la taxă sau la bursa.

o Chiar dacă un an ești la taxa, dacă înveți bine, poți intra următorul an la bursă.

o Dupa facultate urmează examenul de licență, pe urma rezidențiatul care durează între 3-6 ani și se împarte pe stagii.

· Admiterea la medicină … În ce constă ?

La unele facultăți poți intra doar pe baza mediei finale de bacalaureat, însă la medicină nu. Fie că vorbim de medicină generală, dentară, farmacie, recuperare medicală, laborator clinic sau asistență, vei da examen de admitere.

În funcție de specialitatea pe care o alegi, tematica poate să difere, dar nu substanțial. Biologia este baza, în special ”Anatomia și Fiziologia” din clasa XI. Manualul preferat atât de ”Carol Davila” din București cât și de restul Facultăților de Medicină, este Manualul de Biologie pentru clasa a XI-a al Editurii Corint.

La medicină generală vei avea un examen bazat pe biologie umană (anatomie și fiziologie) și chimie organică sau fizică (sau toate trei în cadrul UMF ”Carol Davila”).

În general, numărul total de întrebări din cadrul examenului de admitere la medicină, este între 90-100, dintre care peste 50% biologie.

Medicina dentară are aceleași materii ca medicina generală: biologie obligatoriu, chimie organică sau capitole din fizică. UMF ”Carol Davila” are toate cele 3 materii în examen, dar întrebările de biologie sunt în număr mai mare.

La specializarea de farmacie materia obligatorie este chimia organică și poți alege dintre biologie vegetală sau umană.

În general, există două zile în care toate centrele dau admiterea la medicină generală și alte două-trei pentru celelalte specializări. Dacă vrei să dai examen de admitere la două centre, nu uita că asta înseamnă două dosare de înscriere, două taxe, dar în principiu aceeași materie de învățat.

Un alt lucru cunoscut deja este faptul că poți da admitere la o altă specializare față de cea pe care o vrei de fapt. De exemplu, dacă vrei să dai admitere la medicină generală la Brașov, poți opta și pentru a da concursul de admitere la balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală a doua zi, tot la Brașov. Astfel ai mai multe șanse să ramâi în centrul universitar dorit.

Dacă planificarea permite elevilor să susțină examene în mai multe centre, sau la mai multe specializări din cadrul aceleași facultăți, fii sigur că listele se vor modifica. Poți intra la profilul dorit și din a doua sau a treia triere după ce se retrag dosarele celor care au aplicat la mai multe centre universitare.

Cum și ce învăț?

Pentru a înțelege și a memora concepte legate de anatomie, cel mai bun mod de a eficientiza procesul este prin studierea atentă a atlaselor și încercarea de a vedea părțile componente ale organismului în spațiu și în relație unele cu celelalte. Dacă ai posibilitatea, vizionează videoclipuri sau diagrame simplificate cât mai des pentru a te asigura că îți vei aminti mai bine ce ai citit.

Materia de biologie și chimie/fizică poate părea stufoasă și foarte dificil de înțeles, dar dacă te apuci de învățat din timp și aloci orele necesare în fiecare zi pentru a te pregăti pentru examen, vei reuși.

Modelele de grile sunt, poate cea mai importantă resursă la care poți apela atunci când înveți pentru admiterea la facultate. Acestea te familiarizează cu structura examenului și îți stimulează gândirea. Atunci când termini de învățat un capitol este esențial să rezolvi și exercițiile grilă legate de acesta.

Beneficii

· Loc de muncă asigurat

Pentru studenții altor facultăți, diploma de absolvire poate să nu însemne nimic. Spre exemplu, nimic nu îi garantează cuiva care a terminat ingineria ca își va găsi de lucru în calitate de inginer. În contrast, pentru tine diploma de medic, alături de un punctaj bun la rezidențiat, înseamnă automat un loc în sistemul medical, cel puțin pentru anii de pregătire ca rezident.

· Înveți noțiuni practice, de folos pe viață

La alte facultăți, studenții învață unele materii doar pentru a promova examenele. Nu e cazul și la medicină, unde materiile precum anatomia, fiziologia, biochimia, farmacologia și semiologia sunt direct aplicabile în înțelegerea, diagnosticarea și tratarea bolilor. Astfel, vei fi motivat nu doar să înveți temeinic materia pentru examen, ci și să citești în plus, pentru a putea deveni un medic de excepție. Mai târziu aceste mici detalii pot fi puse într-un context clinic și pot face o diferență crucială pentru pacienți!

· Oportunitatea de a călători

Poate că nu știi câte oportunități de a te plimba ai în facultate. În primul rând, ai bursele SCOPE/SCORE, cu ajutorul cărora poți merge timp de o lună pe timpul verii (sau chiar în timpul anului) să faci practică medicală / muncă de laborator în țări din toată lumea. Îți stă la dispozitie TransMed, unde poți merge o săptămână pe semestru să studiezi într-un alt centru universitar din țară. De precizat este că cele două de mai sus sunt organizate de organizațiile studențești, așa că ar fi un mare plus să ai puncte de voluntariat, pentru a prinde un loc unde vrei. În plus, mai sunt și AG-urile naționale.

Dacă ai ajuns până aici, sper că ai aflat lucruri utile; într-adevăr, e o bătaie de cap și numai să te informezi despre facultatea de medicină, dar, până la urma, cel mai important este să îți placă ceea ce faci, oricât de greu ar fi.

Mai jos ți-am lăsat cateva linkuri. Poți arunca un ochi peste siturile de mai jos pentru informații suplimentare.

· Viața la medicină: 12 lucruri pe care trebuie să le știihttps://blog.grile-admitere.ro

· Top 5 sfaturi pentru un student la medicină - ASSMhttps://assmbv.org › blog › top-5-sfaturi-pentru-un-stud...

· Tot ce trebuie să știi despre examenul de admitere la medicinăhttps://medijobs.ro › blog › tot-ce-trebuie-sa-stii-despre...

· Admiterea la medicină - cum să te pregătești eficient?https://www.culegeriadmitere.ro › Blog


Autor: Daria Teodorescu – Redactor GOJDIȘTII

649 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page