Dacă e să dăruim, să dăruim! – Haideți să o ajutăm pe Andra!


AUTOR: Mara Vereș

Am intrat în una dintre cele mai frumoase luni ale anului, decembrie. Aceasta este prima lună calendaristică de iarnă, este luna cadourilor, luna în care majoritatea familiilor sunt împreună, sărbătorind cele mai frumoase momente ale anului. De asemenea este luna cu o semnificație foarte importantă pentru țara noastră, sărbătorim Ziua Națională, îl cinsitim și pe Sf. Nicolae, să nu uităm și de faptul că, creștinii serbează nașterea Lui Iisus Hristos, sărbătoare cunoscută sub numele Crăciun și tot în această perioadă celebrăm trecerea în noul an. Luna meselor îmbelșugate în familie, luna urărilor de bine și a colindelor, luna în care se dă și se primește. Este vremea să fim mai buni, să ne îndreptăm privirea și spre cei mai nefericiți, să dăruim iubire și prietenie! Sunt sigură că, negreșit, ați mai auzit acest „refren”, în fiecare an, la toate posturile de radio și televiziune.

Întrebarea mea este: de ce doar de sărbători suntem îndemnați să oferim mai mult din noi, să donăm bani, haine, încălțăminte și multe alte obiecte materiale, numai să dăruim pentru a fi în spiritul sărbătorilor?

Nu este o îndrumare greșită, dar doar de sărbători trebuie să dăruiești? Răspunsul este clar nu. În fiecare zi ar trebui să ne amintim să dăruim, lucruri mici, lucruri mari, atât cât putem noi. Nu contează cât dăruiești, ci cât de multă dragoste pui în ceea ce dăruiești!

Tocmai pentru că suntem în preajma sărbătorilor și pentru că ar trebui să dăruim cât de mult ne este cu putință, de ce să nu o ajutăm pe Andra Crina Hadade, o fetiță de 10 ani, elevă în clasa a IV-a la Liceul de Arte din Oradea.

Ea a fost diagnosticată cu o formă severă de anemie aplastică. Astfel, Andra are nevoie urgentă de sânge. Toți cei care doresc și pot să doneze, sunt așteptați la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea (din strada Louis Pasteur) de luni până vineri între orele 7.30 și 11.30. Programările se pot face la telefon 0259/434/752. Pentru cei care sunt stabiliți în alt oraș și vor să o ajute, pot să se prezinte la orice centru de transfuzii din țară și să doneze, indiferent de grupa sanguină. Ceea ce este important este faptul că trebuie să precizeze că donează pentru Andra Hadade.

Fetița s-a născut în data de 17 ianuarie 2010 și are grupa sanguină A2 Rh+. Încă din luna martie, ea a fost internată la Clinica de Pediatrie II în Cluj Napoca. Drama ei a început cu îngălbenirea ochilor , după care părinții au dus-o la Spitalul de Copii din Oradea și de acolo, a fost trimisă la Spitalul de Boli Infecțioase. La recomandarea unui medic, părinții au ajuns cu ea la Cluj-Napoca, unde a fost dignosticată cu hepatită autoimună. După rezultatele anlizelor, numărul trombocitelor și al leucocitelor era cu mult sub valorile normale. În luna iulie 2020, copila a fost trimisă de la Pediatrie la Oncologie. Acolo, medicii i-au făcut o puncție în coloană și au descoperit groaznicul diagnostic, anemie aplastică severă. Andra a rămas internată în spital la Pediatrie II. Între timp, aceasta s-a infectat cu Covid-19 și a fost transferată la Boli Infecțioase. Din această cauză, organismul i-a slăbit, iar starea ei de sănătate s-a înrăutățit. În urmă cu câteva săptămâni, Andra a fost internată în stare foarte gravă la ATI, Pediatrie I, cu șoc septic, pneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută. În acest moment, ea este intubată și i se fac zilnic transfuzii de sânge.

Câtă suferință a îndurat acest copil atât de mic! Șansa ei este mult diminuată de lipsa de sânge din spital. Părinții fetiței speră într-un miracol pentru a o putea transfera în Italia, unde ar beneficia de un transplant de măduvă. Este imposibil să ne imaginăm suferința părinților în această perioadă și fără a mai aminti de criza pandemică care pune în dificultate toată operațiunea de donare.

Însă, apelul la ajutor este unul nonfinanciar și astfel ne putem exercita valoarea civică și morală în această perioadă care are tema principală despre „A dărui”.

Până în momentul în care Andra, o fetita de 10 ani cu o viață întreagă în față, va putea fi transferată în Italia, are nevoie de noi să ne mobilizăm și să o ajutăm, trezind speranță și bucurie în sufletul micuței Andra. Așadar, cei care au posibilitatea și doresc să îi ofere Andrei o șansă la viață, să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea sau la orice centru de transfuzii din țară (pentru cei stabiliți în alt oraș).

Informații adunate de la:

https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/apel-umanitar-o-fetita-de-10-ani-din-oradea-are-nevoie-urgenta-de-sange-3581104/?fbclid=IwAR0270pzDcuoUSrmp_7z_PNspsDKsoMdjPCfF8sUsoNKYyPbFv-sdCdgDuQ

Autor: Mara Vereș – Redactor GOJDIȘTII

269 views0 comments

Recent Posts

See All