top of page

Cum își petrec elevii gojdiști vacanța?



Autor: Ayana Rus - Redactor GOJDIȘTII


Cu toții știm că fiecare persoană în parte are nevoie, după un anumit efort depus, de o pauză, un timp pentru el, un univers în care acesta este personajul principal, în care nu are nicio grijă și în care își poate limpezi mintea de tot ceea ce îl preocupa înainte.


Ei bine, pentru elevi, acel ,,univers” este reprezentat de vacanțe, iar datorită unor decizii luate cu puțin timp în urmă, majoritatea vom beneficia de o vacanță lungă, în care vom avea timp să ne punem gândurile în ordine înainte de reînceperea școlii.


Haideți să aflăm împreună în ce fel au ales elevii gojdiști să își petreacă vacanța și care sunt activitățile dominante din viața acestora, alături de Maria Rad ( 7C ), Georgiana Ștefan ( 7C ), Ana Ștefan ( 6A ), Andrei Constantinescu ( 7A ).


1.Care a fost primul tău gând, în momentul în care a fost anunțată lunga pauză de la ore și activități școlare?


Maria: Sinceră să fiu, nu mă așteptam ca activitățile școlare să fie întrerupte pentru o perioadă atât de lungă; astfel, în momentul în care am fost anunțată oficial de prelungirea vacanței am rămas pe gânduri, mi-a fost teamă ca nu cumva în tot acest timp să pierdem din cunoștințele deja acumulate.


Georgiana: Atunci când am primit această veste, am fost încântată, întrucât m-am gândit că voi putea petrece mai mult timp relaxându-mă, însă nu a fost așa. Am stat pe gânduri și mi-am dat seama că anul viitor voi trece și eu prin examenul de capacitate, și trebuie să mă pregătesc intens pentru a obține rezultate cât mai bune.


Ana:Primul gând care mi-a trecut prin minte în momentul în care am aflat de această lungă vacanță a fost că o lună întreagă nu voi mai fi nevoită să mă trezesc dimineața.


Andrei: În momentul în care a fost anunțată lunga pauză de la ore și activități școlare, m-am bucurat, dar după un timp mi s-a făcut dor de școală.


2.Ce activități ți-au umplut timpul liber din ultimele zile, de când a început vacanța?


Maria: De când mă știu mi-a plăcut să-mi creez un plan pe zile, să-mi organizez timpul într-un mod cât mai productiv, reușind astfel să nu mă plictisesc niciodată. De cele mai multe ori, în prima parte a zilei mă ocup de ceea ce ține de responsabilitățile mele ca elev, iar mai apoi îmi ocup timpul realizând activități care mă relaxează: citind o carte, vizionând un film, vorbind cu preitenii, petrecând timp cu familia sau încercând lucruri noi.


Georgiana: Chiar dacă vacanța de Paște s-a prelungit, nu am neglijat învățatul, dar nici activitatea mea de zi cu zi. De aceea, mi-am făcut timp pentru efectuarea câtorva probleme la matematică, am citit in fiecare zi câteva pagini din lecturile mele preferate și am rezolvat exerciții pentru limba și literatura română. Totodată, am alocat din timp și pentru exercițiile fizice pe care le execut zilnic, deoarece trebuie să ne antrenăm atât fizicul cât și inteligența.


Ana: Prima activitate ( și deci, cea mai practicată ) a fost efectuarea temei pe care am primit-o, cu speranța că terminând-o cât mai repede am restul vacanței libere, apoi a fost cititul, întrucât îmi place foarte mult și sportul.


Andrei: Activitățile care mi-au umplut timpul liber din ultimele zile au fost sportul, întrucât practic tenis, muzica și filmele.


3.Consideri că această vacanță a fost afectată de pandemie și de perioada aparte în care ne aflăm acum?


Maria: Cred că da. Consider că, această decizie a fost luată cu gândul că atât elevii, cât și cadrele ditactice nu vor mai ieși atât de mult afară din casă sau cel puțin elevii clasei a opta si a douăsprezecea nu se vor mai întâlni într-un loc restrâns, la școală.


Georgiana: Această vacanță a fost provocată de pandemie, și de aceea nu o putem numi o vacanță normală, ca oricare alta din anii trecuți; totodată, am simțit și eu lipsa ieșirilor în oraș cu prietenii mei și absența excursiilor, care erau de nelipsit în familia mea până anul trecut. Cu toate acestea, m-am obișnuit cu situația și am transformat activitățile vechi, pe care le făceam alături de amicii mei, adaptându-le noilor condiții.


Ana:Nu prea cred că această vacanță a fost afectată de pandemie, și chiar dacă ar fi fost, eu una sunt foarte mulțumită de perioada de recreere oferită.


Andrei: Da, această vacanță a fost afectată pandemie, mai exact prin limitarea circulației, întâlnirilor cu prietenii și închiderea cinematografelor.


4.Ce aspecte și activități dintr-o vacanță obișnuită de Paște, petrecută în felul fiecăruia, crezi că s-au schimbat odată cu perioada de pandemie?


Maria: Datorită faptului că am parte de o familie care m-a învățat să fiu prezentă duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare la biserică, din acest punct de vedere consider că, pandemia a schimbat multe referitor la frumusețea și farmecul acestei sărbători importante. Însă, totodată și faptul că nu ne mai putem întâlnii cu toții, întreaga familie la un loc, să petrecem în felul nostru.


Georgiana: Anii trecuți, în timpul vacanțelor, petreceam foarte mult timp alături de prieteni și de familia mea lărgită, însă cum trebuie să ne protejăm și să protejăm persoanele care ne înconjoară, am evitat întâlnirile cu acestea. Într-adevăr, vacanțele petrecute pe timpul pandemiei, nu se compară cu vacanțele obișnuite din anii trecuți, neavând posibilitatea de a ne întâlni cu cei dragi atât de mult pe cât ne-am dori.


Ana:În primul rând vizitatul bunicilor, întrucât de obicei, de Paște, majoritatea copiilor “evadau” la bunici, unde exceptând lipsa semnalului și tonele de mâncare pe care erai nevoit să le mănânci, totul era surprinzător de plăcut; apoi mai e probabil goana prin piață după ceapă verde și alte alimente specifice sezonului.


Andrei: În acest an, datorită condițiilor de pandemie, vacanța de Paște va fi marcată prin limitarea vizitelor, atât cu prietenii, cât și celor cu familia.


5.Ce te ajută să rămâi motivat și concentrat asupra materiilor, temelor și exersatului, chiar și în timpul unei vacanțe?


Maria: Sunt de părere că cea mai mare motivație pe care o poate avea cineva este el însuși. Am fost învățată de cei din jurul meu, părinți și profesori, că cel mai important este să îți cunoști bine scopul și să muncești mult pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus. De asemenea, atât pasiunea pentru materii, cât și conștientizarea că numai exersând apar rezultatele dorite, joacă un rol foarte important asupra motivației mele zilnice.


Georgiana: Cu ocazia ivirii acestei vacanțe, am putut să îmi organizez un program stabil, pe care încerc să îl respect în fiecare zi. Totodată, mi-am propus să obțin rezultate cât mai mari la evaluarea care mă așteaptă anul viitor. Datorită acestui fapt, mi-am propus să combin activitățile care mă relaxează cu activitățile școlare și să fac câte puțin din fiecare, zi de zi. Astfel, dimineața o ocup citind și exersând, iar seara o aloc alergatului și exercițiilor fizice.


Ana:În cazul aparte pe care îl constituie această vacanță, orele care se țin ca un cadou de la profesori și desigur evaluarea care nu bate la ușă, ci o dărâmă de-a dreptul.


Andrei: Ceea ce mă ajută să rămân concentrat asupra materiilor, temelor și exersatului, chiar și în timpul unei vacanțe, este dorința de a fi mai bun în tot ceea ce fac.


Le mulțumesc elevilor pentru răspunsurile date și pentru timpul acordat, și vă urez tuturor o vacanță cât mai frumoasă în continuare!


Autor: Ayana Rus - Redactor GOJDIȘTII

271 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page