top of page

Competiție - Obiectiv - Școală. Haideți să o cunoaștem pe Alexia Creț!





Autor: Dușe Ștefana - Redactor GOJDIȘTII


Pasiunile sunt ceea ce ar trebui considerat indispensabil vieții de cu toate zilele. Avem nevoie de ele mai ales în anii adolescenței când începem să ne cunoaștem cu adevărat și este foarte util să ai o preocupare care te face să te simți împlinit.


Această pasiune poate să fie de cele mai multe ori de la domeniul artelor până la cel sportiv. Importanța sportului în viața noastră este indiscutabilă. Că îl faci din hobby, sau ca sportiv de performanță, avantajele sale sunt nenumărate, de la legătura dovedită cu sănătatea mintală, fericirea sau cu viața împlinită, până la endorfinele pe care le declanșează exercițiul fizic – acele substanțe chimice care ne dau o stare de bine, o stare care ne face să trecem mult mai ușor peste încercările zilnice și, de ce nu, chiar ale vieții. Universul tău personal în care poți să evadezi problemelor și grijilor zilnice, ,,o poartă de scăpare, un alt univers” cum își descrie Creț Alexia pasiunea: baschetul.


Alexia (10D) este o elevă eminentă a colegiului nostru încă din clasa a V-a și baschetbalistă în cadrul clubului Crișul BCU Oradea de 7 ani. Ceea ce o situează peste un jucător obișnuit este performanța cu care a îmbinat atât școala, cât și pasiunea sa. Fiind colegă cu ea în gimnaziu pot să vă confirm faptul că tot timpul era în topul clasei. Mereu conștiincioasă și obținând rezultate de nota zece nu s-a lăsat niciodată afectată de faptul că avea antrenamente sau turnee. ,,De multe ori învățam lecțiile pentru a doua zi pe autocar, venind din turneu”, mi-a mărturisit ea.


Într-un final toată strădania sa a fost răsplătită reușind să obțină nota 10 în ambele examene ale Evaluării Naționale, dar și nenumărate distincții pe plan sportiv. În anul 2019: locul 5 în campionat și premiile pentru cea mai bună pasatoare și eficientă jucătoare, dar și marcatoarea principală din echipă.


Nici sezonul acesta rezultatele nu au întârziat să apară, luând locul 3 (medalia de bronz) în campionat, fiind convocată la lotul național de 2 ori și participând la un turneu de pregătire în Istanbul. Meditând la traseul său sportiv, Alexia își amintește de cei 5 ani în care a făcut înot, până când a realizat că ar avea nevoie de un sport de echipă, un loc în care ar putea coopera cu cât mai mulți oameni. Așa a început pasiunea sa pentru baschet, sport care ,,m-a ajutat să fiu acceptată și să accept alte persoane din grupurile sociale cu care aveam tangențe” spune tânăra jucătoare.


Totuși, cum a reușit să îmbine atât de bine școala și sportul? ,,Am vrut foarte mult să le fac pe amândouă la un nivel înalt, chit că toată lumea îmi spunea că trebuie să aleg: ori școala, ori sportul. Am vrut să le demonstrez că le pot alege pe ambele”.


Nici pe timp de pandemie programul său nu s-a mai aerisit, având 6 antrenamente pe săptămână, cele din zilele lucrătoare de câte o oră jumătate și cele din weekend de câte două ore. Totuși, situația nu a stat la fel în martie când a avut loc primul val de infectări: ,,în primele săptămâni nu am avut acces la vreun teren de baschet și antrenamentele se desfășurau pe zoom. Asta nu m-a demotivat și am continuat să lucrez la aceeași intensitate ca să-mi păstrez condiția fizică”.


Având în vedere noua situație a școlii online am vrut să văd cum i-a influențat acest lucru viața de sportivă. Alexia mi-a răspuns prin cele ce urmează: ,,Cu siguranță că noua modalitate de învățare mi-a lăsat mai mult timp liber, așa că am reușit să mă organizez mai bine. Deși îmi place să merg la școală trebuie să admit că în online am înțeles mult mai bine unele materii, deoarece tot timpul am avut înclinații de autodidactă”.

Pentru finalul interviului am rugat-o pe Alexia să ne dea câteva avantaje ale sportului în școală, observate de ea. ,,În primul rând mi-a crescut semnificativ rapiditatea cu care rezolv temele, deoarece tot timpul încercam să mă încadrez în fereastra pe care o aveam liberă până la următorul antrenament. De asemenea, am reușit să îmi gestionez mult mai bine emoțiile, mai ales la examene, eu trecând deja prin emoțiile cauzate de vreo competiție importantă”.


De multe ori se prezintă doar câștigurile venite ca urmare a pasiunilor, dar acestea nu pot exista fără eșecuri, greutăți. Chiar dacă în urmarea visului tău greșești, trebuie să înveți din ceea ce te-a pus la pământ și să te ridici hotărât pentru a merge mai departe. Doar așa vei putea să ajungi fericit și să te dezvolți în conformitate cu visul tău.


În concluzie, urmează-ți pasiunea până în punctul în care pasiunea devine ocupație.

Îi mulțumesc Alexiei pentru timpul acordat și îmi permit să o felicit în numele tuturor colegilor pentru rezultatele sale în ambele domenii și consider că este un adevărat model pentru noi toți, o elevă pe care suntem mândri să o numim gojdistă.

Dacă aveți rezultate școlare sau sportive excepționale pe care doriți să le faceți cunoscute, vă rugăm să ne contactați la adresa de email cse.cnegojdu@gmail.com.


Autor: Dușe Ștefana – Redactor GOJDIȘTII

393 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page