top of page

Ce înseamnă cele 5 culori ale containerelor de gunoi




Autor: Iulia Sabău -Redactor GOJDIȘTII


Iubim natura. În mod bizar, suntem programați încă de la naștere ca celulele ce se află în alcătuirea noastră să își găsească liniștea și pacea în natură. Iubim munții, iubim marea, dar cu toate acestea unii dintre noi aleg să distrugă frumusețile ce ne înconjoară. Termenul “poluare” se referă la contaminarea mediului cu diferite substanțe nocive, ce scad calitatea apei, a aerului, a solului și, în același timp, a sănătății umane.


Poluarea a început să își facă simțită prezența la scurt timp după Revoluția Industrială. Încă din primii ani ai secolului al XX-lea au apărut semne de alarmă cu privire la acțiunile devastatoare asupra mediului, iar de atunci suntem într-o continuă luptă pentru planeta noastră.


„Reciclează, redu, reutilizează” este o frază pe care toată lumea a auzit-o. Cu toții conștientizăm faptul că ar trebui să reciclăm și că este bine pentru mediul înconjurător, dar există obstacole în ceea ce privește eliminarea corectă a deșeurilor.


Reciclarea reprezintă introducerea unor reziduuri într-un proces tehnologic, ce are ca scop reutilizarea lor sau în scopuri ecologice. Prin intermediul reciclării se reduce consumul de materie primă nouă și de asemenea se reduce consumul de energie și nivelul de contaminare al mediului natural. De exemplu, un televizor poate funcționa timp de trei ore în continuu cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu.


În zilele noastre, majoritatea materialelor pot fi reciclate: sticlă, hârtie, electrocasnice, baterii, ulei și altele. Deșeurile trebuie depuse în pubelele de culori diferite, în funcție de tipul de deșeu.


➢ Containerul GALBEN: deșeurile din plastic și metal

- Recipiente de plastic pentru băuturi (PET);

- Farfurii și tacâmuri din plastic, pungi de plastic;

- Doze din aluminiu;

➢ Containerul VERDE: deșeurile din sticlă

- Sticlă (albă, maro, verde);

- Borcane și sticle FĂRĂ capac;

➢ Containerul ALBASTRU: deșeurile din hârtie și carton

- Caiete, reviste, ziare;

- hârtie de împachetat, cutii de pantofi;

➢ Containerul NEGRU sau GRI: deșeurile menajere

- resturi de carne/produse lactate;

- mucuri de ţigări;

- veselă din porţelan/sticlă spartă;

➢ Containerul MARO: deșeurile biodegradabile

- resturi de pâine şi cereale;

- resturi de fructe şi de legume;

- zaţ de cafea;

Regula separărării selective a deșeurilor trebuie respectată inclusiv la școală.

Autor: Iulia Sabău -Redactor GOJDIȘTII


79 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page