top of page
Poza scriitoruluiConsiliul Elevilor

Ce mai citim?


Autor: Sturz Miruna


Se apropie finalul încă unui an școlar, prin urmare avem ocazia să ne facem mai mult timp pentru citit. Așadar, am pregătit o listă de câteva cărți care merită să fie lecturate.



“Dezumanizat” – Osamu Dazai


“Dezumanizat” de Osamu Dazai este un roman japonez publicat în anul 1948. Este considerat capodopera autorului, fiind al doilea cel mai vândut roman din istoria Japoniei. Cartea este narată dintr-o perspectivă subiectivă și prezintă un caracter autobiografic. Ea este, însă clasificată ca un roman semi-autobiografic, întrucât, deși multe evenimente din cadrul acesteia se aliniază cu punctele culminante din viața autorului, personajele sunt majoritar fictive.

Opera urmărește viața lui Yozo, un băiat care se confruntă din copilărie cu un sentiment de neapartenență la societate, la clasa sa și chiar și la propria familie. Fiind cel care își relatează povestea, Yozo oscilează între o autocaracterizare plină de inferioritate și negativism și între încercări eșuate și eronate de autocunoaștere. Acestea din urmă, cât și frica provocată de o viață colectivă ce îl obligă să își păstreze masca socială care îi distruge ființa, îl împing pe un drum al alienării sociale, al alcoolismului, al depresiei și al suicidului.

Acestea fiind spuse, romanul presupune o lectură extrem de atentă, subiectivitatea prezentării acțiunii împingând cititorul să interpreteze și să caracterizeze personajele corespunzător acțiunilor lor, nu prin intermediul gândurilor sau al mijloacelor directe. Acest roman reprezintă una din operele mele preferate și, lecturat corespunzător, poate schimba percepția cititorului asupra lumii care îl înconjoară. Mi-a plăcut, în special, modul în care sunt prezentate o mulțime de percepții eronate asupra sinelui, unele în care m-am regăsit și eu. Recomand această carte tuturor amatorilor de romane psihologice, cât și celor cărora le place să descifreze mesajul operelor complexe.



“1984” – George Orwell


“O mie nouă sute optzeci și patru” (sau “1984”) este un roman de George Orwell publicat în 1949. “O mie nouă sute optzeci și patru” a imprimat mulți termeni și idei în cultura contemporană, de exemplu „Fratele cel Mare” a devenit o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar, precum și a reducerii libertăților, iar adjectivul orwellian este folosit pentru a descrie acțiunile și organizațiile unui sistem totalitar evoluat.

Romanul prezintă o descriere detaliată a unui sistem totalitar evoluat, în care autoritățile sunt motivate de setea de putere. Dictatorul se impune prin frică și deține controlul tuturor trăirilor afective. Astfel, firul narativ prezintă încercările protagonistului, Winston Smith, de a înțelege sistemul în care trăiește, purtând o luptă interioară în privința respectării regulilor acestora. Totuși, odată ce se îndrăgostește, este mai determinat ca niciodată să scape din ghearele totalitarismului care îl împiedică să își practice liber iubirea.

Romanul a reprezentat, pentru mine, o lectură dinamică, plină de suspans și complexitate. Nu pot spune că nu am putut lăsa cartea din mână pe tot parcursul ei, întrucât partea a treia este plină de descriere. Cu toate acestea, realismul conferă un cadru detaliat al acțiunii și ține cititorul cu sufletul la gură. Recomand această carte tuturor iubitorilor de acțiune, chiar și celor de politică, respectiv oricui dorește o lectură care să îl lase ușor stupefiat.



“Viața invizibilă a lui Addie LaRue” – V.E. Schwab


“Viața invizibilă a lui Addie LaRue” de V.E. Schwab este un roman contemporan de dragoste publicat în anul 2020. Un bestseller internațional al anului 2020, opera urmărește, pe lângă tema iubirii, tema pactului cu diavolul.

Astfel, romanul urmărește viața unei tinere din Franța, care în 1714 face un pact cu întunericul pentru a deveni nemuritoare și a scăpa de o căsătorie aranjată. Acest pact vine însă cu un singur dezavantaj - oricine o întâlnește pe protagonistă, pe Addie, va uita de existența ei și de orice interacțiune pe care au avut-o, odată ce ea dispare din câmpul vizual al lui/ei. Romanul urmărește în paralel istoria lui Addie și povestea sa de dragoste cu cel care a încheiat pactul, cât și prezentul în care fata întâlnește un băiat de rând ce își amintește mereu de ea.

Romanul este o lectură ușoară, plăcută și extrem de frumoasă. Descrierile și narațiunea se îmbină elegant, iar cartea este interesantă și emoționantă. Mi-a plăcut enorm modul în care personajele sunt conturate, cât și finalul neașteptat. Recomand această carte tuturor amatorilor de romane de dragoste, cât și celor care doresc să se delecteze cu o lectură plăcută și ușoară.


Autor: Sturz Miruna

12 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page