top of page

Avocatul din spatele elevilor




Autor: Ștefana Dușe - Redactor GOJDIȘTII


Seria ,,echipa din spatele ecranului” își continuă misiunea aducându-l astăzi în fața voastră pe Darius Micula, șeful clasei X G, care reprezintă elevii școlii noastre de jumătate de an din funcția de avocat al elevului. Motivația din spatele alegerii postului său stă în ,,pasiunea pentru domeniul dreptului, dar și dorința de a aduce o schimbare în comunitatea școlii noastre”. Printre atribuțiile sale se numără cele legate de aspectul juridic, legal, de regulamente și de soluționarea eventualelor conflicte dintre elevi și profesori. În cele 8 luni de când deține postul în cadrul consiliului, Darius a redactat memoriile adresate Inspectoratului Școlar Județean din cauza planului de școlarizare care afectează numărul de clase din școala noastră. Argumentele noastre aduse ca și consiliu au fost ignorate, acțiunea continuând în prezent în instanță. Pe lângă acestea, tânărul avocat al elevilor s-a ocupat în cadrul ședințelor de aspectul juridic al evenimentelor organizate de consiliu, dar a și soluționat plângerile elevilor în diverse cazuri.

Î: Ai fi dispus să faci anumite compromisuri în apărarea unei cauze, știind că ești în dezacord cu anumite principii proprii?

Darius: Principiile sunt oarecum subiective. Bineînțeles că legile și regulamentele trebuie respectate ad litteram, dar valorile noastre sunt diferite, înțelese prin filtrele proprii. Cu siguranță nu aș minți sau inventa legi. Regulamentele sunt acolo cu scopul de a fi respectate și aplicate, pentru a nu ne lăsa să decidem arbitrar, pentru că, știm și noi, subiectivitatea ne face să fim mai înclinați spre o parte decât alta, ceea ce uneori nu e de dorit.

Î: Pornind de la expresia idiomatică ,,avocatul diavolului”, te vezi jucând un astfel de rol? Dacă da, consideri că e benefic în societatea actuală?

Darius: Fiind oarecum mai polemic din fire, răspunsul e bineînțeles. Îmi place să port discuții cu prietenii pe orice subiect. E o modalitate bună de a învăța lucruri noi și de a clădi relații. Dezbaterea și conversațiile în contradictoriu sunt benefice, dar cu măsură. În cazul acesta, dacă se ajunge la o soluție finală și totul se termină cu bine.

Seria noastră va continua, dar pentru astăzi doresc să îi mulțumesc lui Darius pentru implicarea de care dă dovadă și pentru timpul acordat. Cu toții îi apreciem realizările de până acum și îi dorim mult succes în cele ce vor urma!


Logo-ul departamentelor realizat de George Gal - grafician GOJDIȘTII


Autor: Ștefana Dușe - Redactor GOJDIȘTII


807 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page