top of page
Poza scriitoruluiConsiliul Elevilor

Absolventă gojdistă, actuală regizoare Cristina Haneș, te invită la un atelier de film!

Actualizată în: 11 oct. 2020

AUTOR: LORENA C. RUS/


Dacă ești pasionat de domeniul cinematografiei, creația foto-video este inclusă în hobby-urile tale cu care îți ocupi timpul liber, ori ești doar curios să vezi ce înseamnă acest domeniu, Atelierul de film documentar pentru liceeni reprezintă ocazia perfectă pentru a-ți aprofunda cunoștințele și tehnicile.


În descrierea evenimentului se menționează că „Atelierul de film documentar își propune să ofere liceenilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic.” Acesta dorește să te transpună în lentila aparatului prin care poți privi întreaga creație, să te pună la încercare și să aflii cu adevărat ce înseamnă să îți transformi pasiunea într-un job pe care să îl practici cu plăcere.


Organizatorii își doresc să creeze un spațiu relaxant de învățare, competitivitatea fiind exclusă încă de la început.

Cine sunt acești organizatori? Îți atașez mai jos descrierea lor:


Cristina Haneș este regizoare și producătoare de film documentar din Oradea, absolventă a C.N. “Emanuil Gojdu”. A co-fondat în 2016 NoCut Film Collective împreună cu Isabella Rinaldi (Italia) și Arya Rothe (India). Debutul lor în lungmetraj “A Rifle and a Bag” a fost premiat cu Mențiunea Specială a Juriului în cadrul Competiției Bright Future a Festivalului Internațional de Film Rotterdam din 2020. Scurtmetrajul ei documentar - “António e Catarina” a câștigat premiul Pardino D’oro pentru cel mai bun scurtmetraj din Competiția Internațională a Festivalului de la Locarno din 2017. În 2016, a absolvit cursul de masterat DocNomads în regie de film documentar desfășurat în Portugalia, Ungaria și Belgia.

Carmen Tofeni este director de imagine și filmmaker-documentarist din Năsăud. A filmat lungmetrajul de debut al Ivanei Mladenovici, “Ivana cea Groaznică” și lucrează la un lungmetraj de documentar intitulat “Folk!”, ambele ca director de imagine și operator. Ca documentarist se ocupă de două proiecte de lungmetraj, ambele în cercetare-dezvoltare: un documentar experimental “Scrisoare” și un proiect socio-interactiv “Ce (nu) facem noi pentru…”. A studiat la prestigioasa școală de film din Italia, Centro Sperimentale di Cinematografia de la Roma.

Regizor de film și fotograf autodidact, Dragoș Hanciu s-a născut în 1993 în Orăștie. În 2015 a absolvit secția Regie de Film la UNATC, până acum realizând trei documentare de scurt metraj care au fost proiectate și premiate în festivaluri de film din Europa și SUA printre care și Ionaș visează că plouă, care are premiera la Visions du Reel în 2017. În 2017 a publicat independent Hometown, prima sa carte foto la care a lucrat timp de 6 ani, urmată de un lanț de expoziții, prezentări de carte și nominalizări pentru premii de carte foto printre care se numără PhotoEspaña, Encontros da Imagem și FOLA®. În prezent Dragoș dezvoltă mai multe proiecte de film și fotografie pe termen lung, urmând ca în 2021 să fie invitat într-o rezidență artistică în Munchen.


Întreg atelierul se va desfășura în perioada 21-25 octombrie la Fundația Comunitară Oradea (Crișul Shopping Center, etaj 1, Comuniteca). Cei 6 elevi (14-19 ani) selectați vor participa gratis la altelier, iar în cazul în care nu au dispozitivele necesare (cameră foto/telefon) li se vor putea pune la dispoziție. În cele 5 zile, atelierul va începe zilnic la ora 10 și se va termina la ora 19, cu o oră pauză de masă, oferită gratuit de către organizatori.


În condițiile în care cred că am reuști să te fac curios, te invit cu drag să urmărești evenimentul pe facebook: https://bit.ly/2GNgXgD și să completezi formularul de înscriere: https://bit.ly/3iKpgGR .

Înscrierile sunt deschise până în 16 octombrie, iar pentru alte curiozități ori neclarități contactează atelier@oneworld.ro.


Îți recomand cu sinceritate să ieși din zona ta de confort și să încerci ceva nou care te va ajuta să îți dezvolți pasiunea într-un venit ori chiar un job pe viitor. Vei primi motivare pentru absențele de la școală, iar pregătirea pe care o vei primi la acest atelier este una pe care trebuie să știi să o primești. Mult succes!


/Autor: Lorena C. Rus - redactor-șef GOJDIȘTII


84 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page