top of page

În așteptarea BAC-ului pe timp de pandemie

Actualizată în: 10 dec. 2020


Autor: Sara Filimon


Fotografii realizate de Andrei Baidoc - Fotograf GOJDIȘTII


Perioada actuală, cea a pandemiei de coronavirus, este caracterizată, adesea, de schimbări ale modului în care s-a desfășurat până acum viața noastră.

O astfel de schimbare majoră s-a produs și la nivel educațional, școala derulându-se în momentul de față exclusiv online. Cu toate acestea, pandemia nu poate opri desfășurarea examenului de Bacalaureat sau a Evaluării Naționale, care sunt esențiale și au un impact vital asupra viitorului elevilor.


În acest context, aruncând o privire asupra ediției examenului de Bacaulaureat de anul acesta, observăm desfășurarea sa atipică, reprezentând o adevărată premieră în învățământul românesc, atât în ceea ce privește examenul în sine, cât și a pregătirii elevilor premergătoare acestuia.


Cu toții cred că ne întrebăm ce se va întâmpla în anul următor, cum vor decurge lucrurile, dacă situația va fi una similară sau nu. Din păcate însă, având în vedere pandemia cu care ne confruntăm zi de zi, viitorul este unul plin de incertitudini și nimeni nu poate ști cu exactitate ce se va întâmpla pe parcursul anului școlar.


Totuși, deși nu putem prezice evoluția lucrurilor, ne putem forma o imagine de ansamblu asupra modului în care viitorii absolvenți se pregătesc pentru examenul de încheiere a ciclului liceal sau, mai bine zis, asupra modului în care pandemia influențează desfășurarea firească a pregătirii pentru examenul de maturitate. Pentru aceasta, am rugat șapte elevi din diferite clase de a 12-a: Anastasia Balota, Ioana Farcaș, Iulia Botea, Adrian Șchiop și alți trei elevi care au preferat să își păstreze anonimatul, să împărtășească cu noi impresiile și părerile lor privind pregătirea necesară examenului de Bacalaureat, prin intermediul a șase întrebări la care s-au arătat entuziasmați să îmi răspundă.


1. Cum a venit pentru tine vestea unei noi suspendări a activității școlare, de data aceasta din postura elevului aflat în anul terminal de liceu?


Anastasia: La început, vestea suspendării nu a fost atât de plăcută, întrucât anul terminal este unul foarte important și greu. Am fost puțin panicată că nu va fi la fel de ușor cu lecțiile predate altfel decât față în față, la școală, dar până acum totul a decurs bine.


Ioana: Sinceră să fiu, cred că am fost una dintre singurele persoane care au sperat că totul va fi bine, chiar dacă, încă din prima zi de școală, profesorii ne ziceau fraze de genul: ,,Sunt sigur că în 2 săptămâni se închide școala” sau ,,Mai mult de o lună nu rezistăm”. Luni seara am ieșit de la ora de pregătire pentru admitere, mi-am deschis telefonul și am aflat că de marți nu mai mergem la școală și, deși inițial era vorba doar de o săptămână, eram convinsă, cum încă sunt, că anul acesta nu vom mai călca piciorul în propria sală de clasă. Deci nu pot spune că suspendarea orelor față în față a venit ca o surpiză pentru mine, ci mai mult ca un adevăr inevitabil pe care nu am vrut să îl conștientizez până să nu se întâmple.


E1: Eu abia am așteptat să reintrăm în mediul online, deoarece mi s-a părut că e mai ușor de învățat și mi-e mai ușor să îmi organizez timpul. Unele materii aș prefera să le facem în continuare la școală, însă per total e mai bine așa din punctul meu de vedere.


Adrian: Pentru mine, vestea suspendării cursurilor nu a fost ceva neașteptat, ținând cont de situația în care ne aflăm. Probabil că e mai bine să se suspende acum cursurile ca școlile să poată să își reia activitatea din semestrul al 2-lea când intrăm în linie dreaptă.2. Te simți dezavantajat/ă față de elevii din generațiile anteriaoare a căror pregătire s-a desfășurat în condiții normale?


Anastasia: Există un mare dezavantaj față de generațiile anterioare. La noi este totul diferit, mai mult trebuie să ne descurcăm singuri, ceea ce nu este foarte comod pentru anumiți elevi.


Ioana: Da, mă simt dezavantajată față de elevii din alte generații, în special față de cei de anul trecut, care, deși au fost compătimiți de toată lumea, au scăpat cel mai ușor – li s-a redus semnificativ materia la BAC și au avut ocazia să se axeze doar pe recapitulare. Noi vom avea un an și jumătate predat mai mult în online decât față în față, ceea ce e un dezavantaj. Cu toate acestea, nu mă simt dezavantajată față de colegii mei. Suntem toți în aceeași situație și mă consolez cu ideea că ar trebui să mă raportez la generația mea, nu la celelalte.


E1: Eu consider că nu sunt dezavantajată, pentru că timpul pe care îl am acum la dispoziție să îl aloc pregătirii pentru bac și admitere este mult mai mare, deoarece nu pierd timpul pe drumuri între școală și acasă.


E2: Deși acasă mă pot pregăti mai ușor, câteodată am impresia că m-ar ajuta explicațiile de la școală pe care mi le-ar fi oferit profesorii materiilor pentru examenul de Bacalaureat.


Iulia: Nu pot spune că mă simt dezavantajată față de elevii din generațiile anterioare, întrucât, chiar dacă activitatea școlară se desfășoară online, materia ne este la fel de bine predată de către profesori și înțeleg lecțiile la fel de clar cum le înțelegeam la școală. Depinde de fiecare elev cât vrea să muncească în plus pentru propriul lui viitor, iar gândul acesta mă motivează foarte mult.


Adrian: Nu mă simt dezavantajat, deoarece profesorii folosesc eficient platforma, iar date fiind circumstanțele în care ne aflăm, majoritatea timpului liber ni-l petrecem în casă, deci ne putem aprofunda materia pentru examenul de Bacalaureat.3. Cum a fost procesul de acomodare cu orele online și cu pregătirea pentru examenul de bacalaureat în timpul pandemiei?


Anastasia: Dat fiind că nu este prima dată când intrăm în scenariul cu ,,școala online”, aș spune că a fost destul de ușor cu acomodarea.


Ioana: Să fiu sinceră, încă mă acomodez. Anul trecut îmi era dificil să stau lipită de calculator atât de mult timp. Acum, deși încă mă gândesc uneori că ar trebui să îmi pun telefonul într-un dulap să nu mă mai distragă, pot spune că m-am obișnuit cu orele online, iar profesorii noștri chiar și-au dat interesul pentru ca nouă să ne fie cât mai ușor. Cât despre pregătirea pentru BAC, știam din a 11-a ce mă aștepta și am fost surprinsă să realizez că ,,balaurul” nu e atât de negru cum pare. Da, e nevoie să te pregătești, dar dacă o faci constant nu mai e atât de dificil precum ne amenințau profesorii.


E1: M-am obișnuit în primăvară cu orele online și mi-a plăcut această metodă încă de la început.


Iulia: Pot spune că pentru mine nu a fost un proces dificil, deoarece nu am fost surprinsă de mutarea activității școlare în online și știam că se va desfășura asemănător cu perioada școlii online din primăvară. Consider că acum am chiar mai mult timp să mă pregătesc pentru admitere și bacalaureat, întrucât orele sunt mai scurte și nu mai trebuie să merg fizic până la școală, ceea ce e foarte comod.


Adrian: În acest an școlar, procesul de acomodare a fost unul rapid, deoarece ne așteptam să ajungem din nou în această situație, astfel toată lumea a fost pregătită.


4. Care crezi că ar trebui să fie gradul de dificultate al subiectelor în raport cu situația dată?


Ioana: Cred că nivelul de dificultate ar trebui să se împartă în două: elevii care vin din medii defavorizate să poată lua nota 6 pe baza cunoștințelor acumulate până înainte de pandemie, iar diferența de la 6 la 10 să se facă pe baza unor exerciții serioase. Chiar dacă la mine nu va fi cazul, probabil că multe facultăți vor continua să facă admiteri pe dosar, caz în care bacalaureatul ar trebui să facă diferența între elevii care s-au pregătit constant și cei care au tras doar pe ultima sută de metri.


E1: Nivelul subiectelor ar trebui să fie, din punctul meu de vedere, ușor spre mediu, ceea ce ar însemna că nu ar trebui să se schimbe multe. Dar, consider că materia pe care o avem de învățat este prea vastă, indiferent de existența unei pandemii.


Iulia: Cred că gradul de dificultate ar trebui să fie același ca și cel al bacalaureatului de anul trecut, când ne aflam și atunci în plină pandemie.


Adrian: Gradul examenului de bacalaureat după mine ar trebui să fie de nivel mediu, astfel încât să verifice cunoștințele elementare.5. Care sunt regretele tale, atunci când vine vorba de tot ceea ce ai pierdut în această perioadă?

Anastasia: Cu situația dată, din păcate, am pierdut și pierdem tot ce înseamnă clasa a 12-a – ultimele clipe petrecute împreună, serenadele, banchetul... am pierdut normalitatea și pentru mine, cel puțin, a fost destul de greu să mă obișnuiesc cu ideea. Din păcate, nu putem schimba nimic decât să ne adaptăm la situația dată, pentru că sănătatea este mai presus ca orice.. și cine știe? Poate într-o zi vom putea recupera într-un fel sau altul ce am pierdut.


Ioana: Asta e o întrebare la care nu pot să îți răspund exact, pentru că în clasa a 6-a mi-am promis să nu las loc de regrete în anii de școală. Din păcate, am pierdut multe ocazii de a ieși cu prieteni, de a ne distra, de a ne stresa din cauza tezelor, dar în schimb am învățat să ne scriem unul altuia și să ne fim alături. De exemplu, eu și prietenii mei am decis la începutul orelor online ca în fiecare sâmbătă să ne întâlnim pe Discord și să petrecem timpul împreună. Poate că nu e la fel ca o seară în oraș, dar decât să regretăm faptul că nu putem trăi experiența de liceu, mai bine ne adunăm online și râdem împreună. Peste 5 ani ne vom aminti cu drag de serile acestea.


E1: Viața mea nu s-a schimbat prea mult. Nu eram nici înainte o persoană care să meargă weekend de weekend sau seară de seară în oraș. Dar acum încep să realizez că poate ar fi trebuit, pentru că s-ar putea să nu mai am această șansă mult timp de acum înainte.


E2: Nu cred că am regrete sau cel puțin nu mă pot gândi la vreunul.


E3: Regret faptul că nu am putut participa la olimpiadă, din cauză că toate olimpiadele și concursurile școlare au fost anulate din motive evidente.


Iulia: Cu toate că trecem printr-o perioadă foarte dificilă, încerc să nu trăiesc cu regrete, să nu mă gândesc la ceea ce ar fi putut să fie. Consider că acum este momentul să avem grijă de noi, atât din punct de vedere fizic, cât mai ales psihic. Sunt recunoscătoare pentru fiecare moment pe care îl petrec cu familia, fiecare plimbare scurtă și fiecare convorbire telefonică cu un prieten. Știu că trebuie să mă adaptez situației și să înțeleg că de acum totul va fi diferit.


Adrian: Regret faptul că nu mai avem interacțiunea din clasă cu colegii și profesorii, îmi lipsește atmosfera din clasă care se crea în pauze.6. Consideri că învățământul online are și plusuri, pe lângă minusuri? Care ar fi acestea?

Anastasia: Cel mai mare plus al învățământului online este: timpul. Câștigăm timpul pe care îl pierdeam pe drumuri.. poate nu pare un avantaj extraordinar de mare, dar pentru cei care locuiesc destul de departe de școală este mai convenabil din acest punct de vedere. Alt plus ar fi faptul că, fiind acasă, suntem în mediul nostru, unde unii dintre noi ne concentrăm mai bine și putem învăța cu ușurință, fiind foarte comod.


Ioana: Un mare avantaj al orelor online este faptul că sunt acasă, unde pot în pauza de 5 minute să mă joc cu câinele și să mă umplu de energie pozitivă sau să îmi curăț un măr și să am parte de o gustare proaspătă. Să nu uităm de faptul că prin intermediul orelor online am putut participa la cursuri chiar dacă eram bolnavi. Îmi place să sper că în viitor conducerea școlii va decide ca profesorii să partajeze în continuare online ora de curs de la clasă pentru cei de acasă, căci dacă s-ar întâmpa asta, cu siguranță că răspândirea virozelor ,,de sezon” s-ar reduce semnificativ în anii ce urmează. În schimb, avantajul care sper să nu se se piardă în timp este digitalizarea lecțiilor prin fișe, imagini și videoclipuri ce fac orice capitol să fie mai interesant și ușor de înțeles.


E1: Învățământul online, din puntul meu de vedere, ajută la planificarea și utilizarea mai eficientă a timpului. În plus, metodele de evaluare folosite acum de profesori sunt mai bune, deoarece înainte trebuia să învățăm enorm pentru anumite teste la anumite materii și după aceea uitam tot și nu ne mai puteam folosi de acele informații, pentru că nu le-am acumulat într-un mod plăcut. Acum, ne putem concentra mai bine asuprea disciplinelor care ne vor defini viitoarul, iar la celelale, profesorii au găsit alte metode de evaluare care să ne ajute să rămânem și noi cu ceva folositor.


E2: Da, pe lângă toate minusurile există și plusuri. Acum nu mai e nevoie să ne deplasăm până la școală, deci nu mai pierdem timpul pe drumuri, și, cel mai important, nu mai trebuie să cărăm 10 kg de cărți în fiecare zi.


E3: Plusul învățământului online este că mă scutește de a mă deplasa până la școală, unde învățăm și unele lucruri inutile, irelevante, care nu mă atrag și nici nu mă încântă.


Iulia: Consider că învățământul online are și multe plusuri, întrucât pentru mine este mult mai comod să studiez de acasă. De asemenea, orele fiind mai scurte, elevii au mai mult timp să își facă temele și să practice anumite activități extrașcolare.
Acestea au fost gândurile și impresiile a șapte elevi din această generație, legate de pregătirea pentru bacalaureat în condiții de pandemie, care urmează să încheie o etapă frumoasă a vieții de elev, și anume ciclul liceal.

Forțați de împrejurări, ei au parte de un ultim an cu totul aparte pe băncile liceului. Unii mai optimiști, alții mai temători cu privire la situația fără precedent în care se află, însă cu toții aspirând la același obiectiv: un final plin de succes, în ciuda încercării nu tocmai ușoare la care au fost supuși.

Ei mi s-au destăinuit, iar eu v-am transmis vouă mai departe fiecare idee, fiecare emoție...

Sper că v-am trezit curiozitatea, prin încercarea de a vă expune toate punctele de vedere ale colegilor voștri.

Țin să le mulțumesc călduros elevilor menționați mai sus, ale căror răspunsuri m-au ajutat enorm în realizarea articolului și le urez mult succes la examen si admitere tuturor celor aflați în situația lor!

Autor: Sara Filimon - redactor GOJDIȘTII

303 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page